lördag 26 maj 2012

Så blir ett bröd till

12 ägg



Torra ingredienser



Hoprört

Så här tillverkar man ett valnötsbröd! Jag som aldrig tyckt om att knåda deg älskar det här sättet att baka.
Apropå degknådning... Jag minns att jag som tjugoåring satt och läste svärmors "Allt om mat" där alla beskrev hur fantastiskt det är att få knåda en deg, hur de njuter av att knåda degen och vilken enorm känsla det är... Den känslan infann sig aldrig riktigt för mej... Däremot är det en fantastisk känsla att få röra ihop ingredienserna och tömma allt i en brödform utan minsta tillstymmelse till nedsmutsning av händer!

12 stora ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl fibrex flingor
2 dl valnötter

Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, blanda sedan väl i smeten. Låt degen svälla minst 15 min.
Stjälp upp degen på bakbord, se till att fukta underlaget med vatten. Blöt händerna riktigt med vatten och forma degen till ett bröd. ( Eller så häller du degen direkt i en brödform och låter den svälla där så slipper du kladdet! )
Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Om du vill kan du dekorera brödet med några snitt.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Pudra brödet med lite kokosmjöl när det är klart!

Inga kommentarer: