tisdag 27 oktober 2009

Bröd


När man berättar om LCHF-dieten är det ofta liknande reaktion - "oj jag skulle aaaldrig kunna vara utan bröd". Det tror de bara. Fast å andra sidan har jag aldrig varit någon brödätare heller. Jag var ju glad över att slippa potatis, pasta och bröd! Men ibland är det praktiskt med bröd. Och knäckebröd! Jag har haft receptet på sesambröd här förr, men eftersom så många frågar efter det kommer det i repris. (Jag har annars hittat det på lchfrecept.com) Fiberhusk finns i vanliga matvaruaffärer och hälsokostaffärer.

SESAMBRÖD
1 msk fiberhusk (alt. psylliumfrön)
2 dl skalade sesamfrön
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost (vilken gräddig ost som helst)
3 ägg

Gör så här
Blanda alla torra ingredienser plus ost. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Låt stå och dra minst 10-15 minuter (viktigt för fiberhusken). Häll massan på en pappersklädd plåt. Bred ut massan tunt (enkel sats blev 38x24 cm, dubbel sats till långpannan) med en slickepott. Grädda i 225 grader i 8 min. Låt svalna och skär i lämpliga bitar. Torka i ugn på ugnsgallret i 75 grader om du vill ha hårt bröd. Ha då ugnsluckan på glänt så fukten slipper ut!
Otorkat bröd kan frysas, torkat bröd står sig åtminstone några veckor i rumstemperatur.

Så nu finns det ingen ursäkt längre, det finns substitut för bröd!

5 kommentarer:

Mojjan sa...

Bröd var en av dom lättaste sakerna att ge upp när man ändrade kost till LCHF, svårare var det med folks kommentarer. ;-) Men nu efter 6 mån så börjar det lugna sig, kanske för att dom ser att jag mår bra. Jag började ju inte för viktminskning utan för att jag alltid hade så ont i magen & för att min man behövde gå ner.. och nu har bägge sakerna hänt så folk börjar väl förstå att det funkar. =) Tack för en jättebra blogg, fortsätt så.

Anonym sa...

Hej! Vad kul att jag, tack vare dagens tidning, hittade din fina blogg och receptskatt!! :) Känner på mej att jag kommer få många och bra tips här!

Mvh/ Annika!

Henni sa...

Gud vad gott det ser ut. Måste nog prova!! :)

Fisken Svea sa...

Mojjan: Jaaa, det är ju nog omgivningen som har svårare än en själv! Roligt att ni båda haft nytta av dieten och att du tycker om min blogg! Välkommen åter! =)

Annika: Jamen va kul! Tär sir man att he e nytta me ÖT å! :P Välkommen!

Henni: Det är verkligen värt att testas! =)

Anonym sa...

Hej! Nu har jag bakat sesambröd och det var sååå gott.Nästa gång så ska jag ha det lite längre i ugnen.
H.Anki