onsdag 9 maj 2012

Gratäng och återställare


Jag ville ha en fänkålsgratäng, men en matigare variant, så jag gjorde som broccoli-bacon-gratäng men bytte ut broccoli (och blomkål) mot fänkål. Ungefär alltså... Jag skar fänkålen i bitar och kokade i saltat vatten några minuter, medan jag smorde formen med smör och skar bacon i bitar. Så satte jag fänkålen i formen, strödde ut baconstrimlorna ovanpå, smulade dit en liten Auraostbit jag hittade i kylskåpet, glömde peppra, och så rev jag både paremsan- och gruyéreost på, hällde dit 2 dl grädde och gratinerade ca. ½ timme i 225 grader. Det blev smaskens!

Fänkål-bacongratäng
1 fänkål
1 paket bacon
Auraost
Parmesan
gräddost
ca. 2 dl grädde
peppar

Skär fänkålen i bitar och koka några minuter i saltat vatten (ca.4-5 min.) Smörj en form med smör. Sätt fänkålsbitarna i formen. Skär bacon i bitar och sprid ut ovanpå. Smula Auraosten dit också och riv några andra ostar som du tycker om. Häll på grädde och gratinera i ca.225 grader i ca. ½ timme.Jag har anmält mej till sommarcrossfit så jag inte ska slappa ihop totalt under sommaren. Efter kvällens pass stack jag mej in till en affär efter hallon så jag fick en återställare - rysk yoghurt, grädde, hallon, mandelflarn och vaniljpulver. Smaskens det också!

2 kommentarer:

Carola sa...

Jag har gjort på fänkol, blomkål å broccoli. Fryser ner passliga portioner å byter ut mot potatisen. Sen tar jag till köttbullar ( de får lite lchf utan att veta om det ;-) ) el vad jag nu har gjort till resten av familjen.

Fisken Svea sa...

Det är inte så svårt att lura i familjen annat än potatis eftersom det mesta är godare än potatis! ;) Jag måste nog också testa kombinatinen fänkål, blomkål och broccoli!
Förresten, på tisdag borde vi ses och du får din vinst! ;)