tisdag 29 maj 2012

Lergrytan


Jag hittade min lergryta gömd och glömd längst in och bakom i ett skåp. Där har grytan troligen bott de senaste 11 åren eftersom jag inte minns att jag använt den så länge vi bott här. Men nu bestämde jag mej för att ta fram den. Jag köpte en djupfryst broiler / kyckling som fick tina i kylskåpet ett dygn. Jag tömde en burk tomatkross i grytan, en näve färsk timjan ovanpå och så i med en massa grönsaker. Salt och peppar och sen styckade jag fågeln och plockade dit bitarna. Då var grytan precis smockfull. Den 1½ timme grytan stod i ugnen hann jag tillreda en tzatziki och syssla på gården eftersom det var det mest fantastiska vädret just den dagen (söndag). Naturligtvis skulle maten avnjutas utomhus. Det blev riktigt gott, men en skvätt olivolja hade inte varit fel, för jag hade ju glömt att lergrytorna sålde så bra på 80-talet just för att det inte behövdes något fett i matlagningen... Jag löste problemet med smör på grönsakerna. Dessutom var tzatzikin gjord på rysk yoghurt som har 12 % fett.


Tänk om maten bara smakar bättre för att man äter utomhus????


Lergrytetips: En splitterny gryta ska ligga i vattenbad 12 h innan användning. En begagnad behöver däremot bara ½ h i vattenbad för att suga i sig vatten. Man ställer in grytan i kall ugn och ställer sen värmen på 180 grader. Maten borde vara klar på 1½ h.

2 kommentarer:

fröken nilssons kök sa...

Har lääänge funderat på att skaffa en lergryta!!
Tror det närmar sig......

Fisken Svea sa...

Bara man kommer igång är det ju en jättebra gryta. =)