fredag 25 november 2011

Varsågoda - Glöggpannacotta!

Dragning pågår
Imorgon ska vi ha gäster. Jag stod och tänkte på efterrätt men hade liksom stiltje. Det skulle vara en julefterrätt, en som smakar jul, men vad 17 är det... Jag tänkte "glögg" - "glöggkräm" - "pannacotta" - "pepparkakor" .... Och så hade jag det - glöggpannacotta! Nu efteråt googlade jag och fick en massa träffar på glöggpannacotta, men de var ju inte LCHF. Klart det är enkelt att tillverka en glöggpannacotta av glögg, men glögg är socker så då är det inget alternativ. Pannacotta är ok, så om man bara använder glöggkryddor så borde det bli okej! Eller hur!? 

Här är receptet:
Glöggpannacotta
3 gelatinblad
5 dl grädde
2 tesilar med glöggkrydda
mandelflarn

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Sätt glöggkrydda i tesilar eller annat fiffigt. Sätt dem i grädden. Koka upp grädden och rör om med tesilarna då och då så kryddorna verkligen får jobba. När grädden kokat tar du bort kastrullen från värmen och låter det stå och dra ännu en stund. Pressa vattnet ur gelatinbladen. Ta upp kryddorna ur grädden. Vispa ner gelatinbladen i den varma grädden. Strö mandelflarn i botten på en form (jag tog en jello-form som rymmer 5 dl) och häll dit grädden. Ställ i kylskåpet för att stelna.

Det blev precis lagom stor mängd till min Tupperwares jelloform, men jag öste över lite till ett glas bara för att få testa innan jag bjuder åt gästerna i morgon. Jag var lite tveksam först när jag smakade, det smakade ju risgrynsgröt! Så smakade jag lite till, det smakade pepparkaka och mjölk! Så smakade jag lite till, det smakade glögg! Hurra, det är ju tre saker på en gång! 

Smakprovet t.v..
Imorgon blir det att tillreda en kålrotslåda och laxrullader! Mums!

Edit: Det här var fjolårsreceptet, HÄR finns en uppdaterad version!

3 kommentarer:

Dalkulla4ever sa...

Åh va gott det ser ut :)
Har nu gjort ett provbak på tunna pepparkakor med ditt pepparkaksbrödrecept. jag blandade i lite sukrin o smakade av tills det iaf smakade lite lagom sött. Bredde ut tunna kakor på bakplåtspapper o gräddade tills fin färg i kanten. de är då alldeles för mjuka så jag hade kvar dom i ugnen på eftervärmen. sen fick de ligga på plåten i ugnen till dagen efter. de blev inte knapriga som mjölosockerpepparkakor meeen de blev helt klart ett ok alternativ . provåt en med ädelost Nammi! :D
Här på första advent regnar det och är nästan 10 plus!! Va är det för julkänsla? Julskyltning i regn hmmm. Hemma o mysa inomhus hmmm ja vi får väl se om regnet ger med sej ;)
ha en trevlig första advent
Victoria

psst hur gör du med starkvinsglögg? 20% socker känns mkt, men jag undrar om du gör egen av vanligt rödvin eller finns det sockerfria glöggar kanske?

Fisken Svea sa...

Intressant pepparkaksförsök! Jag har inte kommit så långt än...

Starkvinsglöggen är inget problem för mej. Jag vill absolut inte ha något som är sötat och kan lätt skippa all glögg. Ett alternativ är ändå att ta ett osötat saft, koka upp med glöggkryddor och ha som glögg, så kan man ju tillsätta sprit om man vill.

Dalkulla4ever sa...

funderade på om tillsats av smör till mandelmjölet kan göra det knaprigare...men jag tror att socker o mjöl o smör blir det där knapriga man vant sej vid....
var på systembolaget och inhandlade en skogsglögg nu på förmiddagen, skulle vara mindre socker i den men som den glöggälskare jag är så får vi väl se hur det blir, min glöggsill lägger jag in med den vanliga starkvinsglöggen o balsamvinäger.sen får vi väl se hur många bitar man vill ha. allt sött har tappat lite smak måste jag säga. likaså bagarstugan nästa vecka med det årliga julbaket, visst jag tar väl hem lite hårda tunna tunna kakor och har fina julbröd att ta med bort...ska kanske provbaka nåt med mandelmjöl o pofiber kanske...men att baka är ju kul det med så jag får väl baka o grädda o se glad ut ;) och inte säga att jag inte äter kolisar då kommer en av tanterna få spel^^ man ska inte ta diskussioner om kost med henne. men alla får göra som dom vill.