onsdag 9 november 2011

Näringsläralektionen

Inte affären i texten
Jag gick in i en affär (och varje gång jag skriver, säger eller tänker just den meningen kommer jag att tänka på barnvisan som börjar lika...) här i vår lilla stad bara för att titta om jag skulle hitta något jag inte visste att jag behövde. Där fanns bara försäljaren och en besökare, och eftersom vi faktiskt snackar småstad här så kände jag dem båda. Besökaren (som faktiskt inte var en potentiell kund utan just precis en besökare) är en väldigt pratsam man och frågade hur läget är. Artig som jag är frågade jag förstås också hur han har det då. Aoch, det blev en halvtimmes näringsläralektion av den frågan eftersom svaret handlade om det höga blodsockervärdet och läkarutlåtanden om insulin. Nå, ni vet ju vad mitt råd åt honom var, och då vaknade försäljaren också som bekände sig som sockerberoende men var väldigt intresserad av LCHF och ville veta vad jag äter istället för potatis, ris och pasta. Och vet ni, det blir svårare och svårare att svara på den frågan eftersom det inte är istället för något annat jag äter min mat, det ÄR ju min mat! Om frågan istället ställs "vad äter du för mat" blir det betydligt lättare att svara. Jag berättade i alla fall att jag just nu har en blomkåls-broccoligratäng i kylskåpet och försäljaren blev eld och lågor, "precis, det är ju sånt jag borde äta också!" utropade hon. Mannen med det höga blodsockret beklagade sig över att han dricker så mycket läsk så jag rekommenderade en sodastream och istället dricka kolsyrat vatten. Jag vet nämligen en sockerberoende som slutat dricka både saft och läsk efter att han börjat med kolsyrat vatten! Men då ska man ju hålla sig till vatten också och inte blanda i de E-späckade essenserna som också finns i utbudet.
Nå väl, så kom det in ännu en person som ville blanda sig i diskussionen och höll med om att kroppen behöver fett och berättade att det finns ju annat bra fett än smör också, som Benecol för att det sänker kolesterolet... Här fick försäljaren spunk och förklarade högljutt om hur mycket "skit" det finns i margarin, så jag fick en liten paus i lektionen! ;)

Det var faktiskt ett ovanligt uppiggande affärsbesök, men shoppade gjorde jag inte, det hann jag inte med...

Bilden: Det var inte den här affären jag gick in i, men i somras var jag dit. Det är på Jakobstads Museum man kan gå in i dåtiden och se hur en affär kunde se ut på 50-talet.

2 kommentarer:

Fru Tallund sa...

På tal om kolsyrat vatten, jag gillar många av dem man kan köpa, men inser ju det dumma att bära hem vatten då man har gott vatten i kranen. Jag är ingen stordrickare av saft eller läsk så på det sättet behöver jag inget alternativ, men ibland vill man ju dricka nåt "häftigare" än vanligt kranvatten. Finns det smaksättningar till sodastream som inte innehåller en massa konstigheter, alltså nåt ganska naturligt? Förstås kan man ju tillsätta bär eller citronsaft, men det har man ju inte alltid till hands.

Fisken Svea sa...

Jag har faktiskt inte testat annat än bara vatten, men mina barn har testat i princip allt de kommit på, t.ex. då citron och bär, men också med saft. Då blandar de som vanligt i glaset. Jag vill inte ha något extra i mitt vatten men kan någon gång tänka mej citronsmak.