lördag 16 april 2011

PajmiddagInspirerad av Björn Ferrys bacon- och spenatpaj satte jag igång den stora pajtillverkningen. En son ville ha räkpaj så då blev det en sån också. Ferrys paj hade ingen botten och hela sex ägg i två deciliter grädde i fyllningen så jag tyckte det verkade mer som en omelett än en paj, och jag ville ha paj efter att ha ätit omelett fyra gånger på en vecka... Alltså blev det paj med botten. Jag utgick från mitt förra pajbottenrecept men testade att byta ut en del av mandelmjölet till bakepro. Det gick hur bra som helst. Den sista pajen hade jag bara ½ dl mandelmjöl i, och 2 dl bakepro, och den botten steg mycket mera och blev både fluffigare och knaprigare! Kom bara ihåg att ta en pajform med tillräckligt hög kant om du ska ha på lika fyllning som jag lade, och då hade jag valt den pajform som har lägst kant... Dumt... Men nu har jag en nyputsad ugn istället... ;)

Pajbotten
2½ dl mjöl, mandelmjöl eller bakepro eller blandat
100 g kallt smör
en nypa salt
1 dl riven ost
2-3 msk kallt vatten

Jag körde ingredienserna i matberedaren med kniven och tillsatte vattnet sist. Bred ut smeten i pajformen. Förgrädda 8-10 minuter i 200 gradig ugn.Bacon-spenatfyllning:
2 paket bacon
ca. ½ l färsk bladspenat
4 ägg
2 dl grädde
riven västerbottenost (det skulle vara det på Ferrys paj och jag ville testa)

Skär bacon i mindre bitar och fräs den i stekpanna. Bred ut det i pajskalet, strö över spenatblad i massor. Vispa ihop ägg och grädde, häll över. Riv västerbottensost och strö över. Grädda i 200 graders ugn ca.20-30 minuter.

Räkfyllning:
2 påsar räkor (ca. 300 g?)
citronpeppar
dill
1 ask Créme Bonjour färskost med räkor
2 dl grädde
riven gräddost

Låt räkorna tina i påsen i rumstemperatur, skölj inte bort smaken! Sprid ut räkorna i pajskalet. Krydda med citronpeppar, klipp dill över. Vispa ihop färskost och grädde (det går inte så bra) och häll över. Riv ost över. Grädda i 200 graders ugn ca.20-30 minuter.

Och så var jag förstås tvungen att testa med en
medelhavsfyllning:
tapenade (mixade oliver)
soltorkade tomater
1 paket bacon
fetaost
mozzarella
4 ägg
2 dl grädde

Jag bredde ut tapenade på pajbotten, stekte baconbitar och spridde ut dem, strödde ut fetaosttärningar, klippte soltorkade tomater och fördelade ovanpå, vispade ägg och grädde, hällde över, rev gräddost och mozzarella och strödde överst. Skjuts in i ugnen i 20-30 minuter i 200 grader.

De små pajformerna är av papper! Jag har inte använt dem förr, men de är komposterbara så jag hoppas att de finns kvar sen när jag tar upp dem ur frysen... Jag ska nämligen frysa dem och ha som lunch till jobbet. En paj borde räcka minst 2 dagar, eller så kanske jag har någon jobbarkompis som också vill ha... ;)


4 kommentarer:

Yoyce funderingar sa...

Tack för det receptet, nu provar jag. Blir det bra så delger jag receptet på min blogg o länkar till dig!

Bra LCHF blogg.

Fisken Svea sa...

Jag bakade paj igår också men hade 3 dl mandelmjöl och inget vatten! Man får testa lite vilken konsistens degen får. Hoppas det blir bra!

Tack, Yoyce! =)

Anonym sa...

Räkpajen en katastrof!

Fisken Svea sa...

Äsch då, det var ju inte så kul... =/