torsdag 16 februari 2012

Näringsriktig kost

Det är nu ganska exakt ett år sedan jag påbörjade en tandreglering som kulminerade med en käkoperation i måndags. Nu är min tandrad justerad så jag ska kunna tugga på större yta utan att bita sönder plomber och tänder. Det jag var orolig för inför sjukhusvistelsen var maten. Hur överlever man på sjukhusmat? Mitt svar är att man troligen inte gör det. Efter en käkoperation ska man äta flytande mat ett tag, och det är ju egentligen inte ett problem, inte så länge man är hemma. Jag ska berätta om mina 2½ dagar på sjukhus...

Måndag finns egentligen inget att berätta, jag opererades och fick all näring intravenöst resten av dagen. På tisdagmorgon var min lycka stor när jag fick kaffe! Okej, det var kaffe, gröt, fettfri mjölk och två glas saft. Men jag hade ju haft mina aningar och tagit med en ask med kokosfett och en ask med smör, för jag ville ju faktiskt inte svälta ihjäl. Jag tog en rejäl klick kokos i kaffet och drack och njöt. Det klarade jag mej sen på till lunchen som bestod av puréad soppa, möjligen fisksoppa. Jag tog en tredjedel av smöret och lät det smälta i soppan. Det smakade inte helt fel men var definitivt en kolhydratsoppa. Jag klarade mej med halva portionen. Näringstillskotten i form av konstgjorda nutriletter, eller vad de nu hette, fick åka ut på brickan igen. Tack för lånet.
Så var det dags för middag. Nu var det en något blekare soppa än tidigare på dagen. Lika stor smörklick i kunde ändå inte dölja den gryniga smaken av potatis! Jag åt några skedar men hejdade mej i tid. Bara några timmar senare var det dags för kvällsbit och jag hittade en "röd fil", alltså fil med 3,5% fett. Det sov jag gott på till onsdagmorgon när jag igen drack mitt kokoskaffe. Då kunde jag ändå inte låta bli att kika på gröten i tallriken. Jag tror att det var en vattenbaserad spånskivegröt. Så såg den ut. Säkert näringsriktig. Eller nåt... Förutom kaffe och gröt serverades tre (3) glas med olika juice/saft! Nu klarade jag mej igen på kokoskaffet till lunch, men då var jag rejält hungrig när dagens soppa serverades - rejält saltat tapetklister med spenatantydan. Den här gången hjälpte det inte ens med en rejäl smörklick eftersom soppan hade så hög salthalt att den antagligen räknades som chips. Utan att överdriva kan jag lova att det var det vidrigaste jag någonsin smakat! Jag kunde inte låta bli att sms:a min syster och uttrycka mina känslor för denna soppa, och det sms:et kan jag inte återge p.g.a. censur, men hennes svar blev - "nu ska du tänka på att det är enligt de finska kostrekommendationerna och då måste det vara hälsosamt." Ja just det, det måste ju vara sant! Eller nåt...

Igår kväll kom jag hem och kunde värma en egen broccolisoppa, jag lagade äggmjölk som frukost och på lunchen levererade mina kära föräldrar en puréad soppa med bl.a. bacon i, och oj så gott det var. Och ikväll kokade jag min favoritkycklingsoppa som jag mixade till en tunn puré. Det kommer säkert bli lite tråkigt ännu med soppor och puréer, men jag tror det blir att googla och använda fantasin. Smoothies kanske som omväxling.

Egen soppa i yoghurtburkar

Det finns inga bildbevis av sjukhusmaten, den var så oaptitlig att jag inte ens ville föreviga den, men jag tror ni förstår - lägg inte in er på sjukhus!

4 kommentarer:

Anonym sa...

:D Man ska it skratt åt adäs eländi, men ja e ju så roa åv skrivasi dett.../systron

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Sjukhusmat kan nog vara tråkig för alla, men framför allt om man vill undvika kolhydrater. Svårt när man inte kan laga maten själv.
Hoppas du blir bättre snart så du kan börja tugga mat igen.

Maja sa...

Ja fy vet hur hemskt det är!!!! För nästan exakt ett år var jag inne för en op och det var bara fett fritt, med svettig 10% ost, lätt fil etc :( Jag hade såna luft besvär så det va inte klokt för lite måste jag ju stoppa i mig! Det konstiga va att jag hade sagt till före att gris kött äter jag inte. Döm om min förvåning då det kommer korv pålägg de flesta gånger!! Finns där inget griskött i korven då!.... Begärde knäcke bröd och smörknappar istället för margarin knapparna och mjuk brödet som kom!! :( Va så skönt komma hem och få börja dona i köket igen med lite hjälp!!

Lycka till med din tand reglering! Jag gjorde också för ett antal år sen men började nog snabbt äta mos mat, mosade kött och sånt och petade in med tesked :)) Men jag åt ju vanlig kolhydrat kost då och märkte ju att jag inte fick i mig tillräckligt med mat va helt svag och skakig av alla soppor och grötar!! Ibland fick jag lov och lägga mig mitt i maten för jag va så svag! :( Tror du klara det bättre med lchf! :)

Fisken Svea sa...

Systron: Hmh!

Erika: Så är det, och man känner sig liksom lite utsatt, för kolhydrater. ;) Jag hoppas också att jag snart kan tugga igen. =)

Maja: Jag har också för mej att jag förra året fyllde i en blankett om maten och skrev "lågkolhydratmat" på "specialdiet", men kanske jag skrev på fel språk... En attans tur att man får bestämma över sin föda själv när man kommer hem! Jag har planerat att börja med mosmat nästa vecka men än så länge är det soppa som gäller, bara att hälla in. ;) Och du har så rätt i det där med att man blir svag av kolhydratmaten när man inte får i sig mängderna. Jag känner mej redan starkare efter en dag hemma! Äggmjölk på morgonen, soppor som lunch och middag och sen en smoothie till natten. Mums! =)