tisdag 21 februari 2012

HetväggMin syster hade bakat semlor/fastlagsbullar enligt Marianns recept, och de var ju fenomenalt goda! Jag åt en hel bulle med både grädde och mandelmassa, men jag åt den variant som min pappa berättade om när vi var små - hetvägg. Så åt man fastlagsbullarna "förr i världen". Man värmde mjölk i en skål och satte bullen att stå i mjölken och så åt man. Det blev t.o.m. gammaldags mjölk för mej eftersom jag blandade grädde och mjölk. Det var hur gott som helst! Och när jag får/kan tugga igen, så ska jag också baka!

9 kommentarer:

Mollalena sa...

Morjens!

Det var mcyekt länge sedan jag besökte din blogg och därför har din operation med sjukhusmatstortyren efterföljande soppregim efter eget huvud gått mig förbi. Googlade på LCHF-fettisdagsbullar och kom till samma recept som du hade i ett tidigare inlägg här. Hetvägg var obligatoriskt i folkskolan när jag var barn och det var det äckligaste jag visste. På äldre dagar har jag lärt mig äta det men idag när jag bakar LCHF-semlorna ska jag tänka på att det ju var en nåd för dig att kunna äta din semla idag också.

Här hos oss är ju käkoperationer ett återkommande inslag i tillvaron och jag har också lärt mig att laga goda mixade soppor som min pojke äter med god aptit. Visst är det skönt att veta att man med rätt fett i maten kan få i sig bra näring och stå sig riktigt bra på soppor fast man förstås leds ihjäl till slut av att inte få tugga.

Hoppas läkningen går som den ska och att du får njuta av att tugga på en semla också senare.

Jag har inte gillat den gamla LCHF-bakboken (misslyckade med de första försöken och gav kanske upp för lätt). Funderar på att beställa den nya, trots allt. Vilka är de störst skillnaderna mot den första bakboken?

Fick Moniques bok (LCHF för hela familjen) i posten idag och ska dyka in i den så fort jag kan. Formatet var glassigt i alla fall!

Fridens!

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Vad mumsigt med semlor. Att äta semlan med hetvägg måste ju vara perfekt när du inte kan tugga som vanligt. Vi åt semlor i helgen så det blir inga idag.

Fisken Svea sa...

Mollalena: Morjens! Kul att du tittar in! Jo du, läkningen verkar gå framåt så jag klarar puréer nu också, och hetvägg! NOG var det gott! Visst är det så att man blir rutinerad soppmakare småningom, men det kan ju bli för mycket av det goda som vi vet.
Jag är väldigt sjuk på Moniques bok men har inte köpt än. Jag vet inte riktigt vad som är största skillnaderna mellan den första bakboken och den här, men kanske att den här nya verkar väldigt uppdaterad, det är moderna recept. Men nog är det väl ganska lika, men roligt med omväxling förstås. Jag har testat flera recept ur gamla boken men bara några ur den ny än så länge. Det kanske var ditt tålamod som var haken i alla fall. ;)
Så fort jag kan/får tugga ska jag baka semlor/fastlagsbullar! Fridens!

Erika: Jamen visst var det tur att det gick att äta på det sättet! Ett riktigt halleluja-moment! =) Och i söndags var det säkert fastlagssöndag så då passade det ju bra med semlor! =)

Maja sa...

Mmmm de ser goda ut! Va bra du njöt så av din semla!! :)

Hör du den där Ryska salt gurkan har du nån beställning nummer eller dylikt åt den? Om nåt finns på burken?? Han på butiken vill ha en sån så han vet vilken sort det är!

Fisken Svea sa...

Maja: Ja det var så otroligt gott!
Den ryska gurkan har denna kod: 6410270002323 Hoppas din köpman hittar gurkan också! =)

Madde sa...

Hej! Var nånstans köper du kokosmjöl och vaniljpulver? Finns så mkt jag skulle vilja baka lchf men saknar dessa ingredienser som verkar finnas i de flesta recept.Hälsn. en Jeppisbo som återigen ska ge sig på lchf (efter förlossningen):)

Maja sa...

Tack för koden!!! :)

Fisken Svea sa...

Madde: Om du bor i Jeppis kan du köpa kokosmjölet på Hälsoboden! De har vaniljpulvret också, men om du vill ha ett billigare alternativ kan du beställa härifrån: http://www.mandragora.fi/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=vaniljajauhe&osCsid=9c5d5cfbe85274afb24171dcfa8251db&x=17&y=9

Jag har inte själv beställt därifrån ännu men ska göra det nästa gång jag behöver. Det är mer än hälften billigare än från Hälsoboden!
Lycka till med LCHF, det kommer nog att gå så bra så! =)

Madde sa...

Tack så mycket för hjälpen :) Vad bra att dessa produkter finns här i jeppis, det trodde jag inte :) Men ska kolla in länken oxå :)