måndag 23 januari 2012

Den fantastiska ingefäran

Text ur Anna Halléns bok "LCHF för kvinnor".

Ni har kanske noterat att jag tycker om färsk ingefära? Och tänk att något som jag älskar faktiskt är nyttigt också! I och för sig har jag nog vetat om det, men eftersom det är så gott så använder jag det inte för att det är hälsosamt. Men det är ju starkt också! Jättestarkt i stora doser. Om  man är förkyld, har ont i halsen är hostar kan man t.ex. koka upp vatten och så skär man ingefära i bitar och låter dra i vattnet en stund. Men var försiktig, det blir faktiskt brännande starkt! Första gången fick jag spä ut och spä ut med vatten tills det sluta bränna på läpparna. Ett annat ställe där jag använder ingefära är i coleslaw! Jag river helt enkelt en bit ingefära och blandar i med allt det andra. Hur gott som helst!
När jag tillredde lax i ugnen i söndags hade jag just läst Anna Halléns bok "LCHF för kvinnor" och hittat ett intressant recept där. Eller, ja, jag hade ju hittat flera intressanta recept, men ett jag vill ha genast! Det var en kall ingefärasås! Perfekt, den skulle nämligen serveras till fisk. Fast så tycks ju Anna tycka lika mycket om lime som jag tycker om ingefäran, och jag vill ju inte ha lime så då tog jag citron istället. Med facit i hand, eller i mun var det ju egentligen, kunde jag konstatera att det var onödigt med citronsaften i. Eftersom jag hade halverat alla ingredienser utom ingefäran, som jag dubblade, hade det nog räckt med citrussmaken från den. Nästa gång. Jag har i alla fall följt Annas recept för övrigt. Eller nästan, för jag tog rysk yoghurt eftersom jag inte hade någon créme fraiche.


Kall ingefärasås
färsk ingefära, ca.2x2 cm
4 dl créme fraiche
1-2 tsk gurkmeja (som ju också är väldigt bra att äta)
½ lime
1 krm salt
½ tsk peppar

Rör ihop allt och smaka av. Serveras med fisk eller kyckling.

6 kommentarer:

Dalkulla4ever sa...

Jag brukar ha finriven ingefära på laxfilebit och på det god ost( salt o peppar också), sen kör jag klart det i ugnen. Gör en sås med smetana/creme fraiche som jag smaksätter med ingefära,chili eller sambal lite salt peppar och kanske lite lime/citron (zest/saft) om man vill. MMmmm gott :)

Daniela sa...

Försökte kommentera tå dig i förra inlägget utan att lyckas. gör ett nytt försök... (annan dator).

OT: Din dotter skrev att du har en sån telefon som jag är lite sugen att köpa. Berätta allt om den! Plus och minus samt allt mittemellan. :) Är den bra att surfa/ blogga med, tar den bra bilder osv..? (för jag gissar att den har både ring- och sms-funktion ;) )

Fisken Svea sa...

Dalkulla: Åååh, det låter verkligen gott! Man kan säkert använda ingefäran i allt och vad som helst!

Daniela: Nu lyckades kommenteringen i alla fall! =)
Jaaa, min telefon är ju så bra och trevlig! Den går att ringa och sms:a med ;) och är väldigt bra att surfa med också. Den har inte den allra bästa kameran men myycket bättre än min gamla telefon hade. Det enda negativa med telefonen har antagligen med min tekniska begåvning att göra, jag får nämligen inte ställt in så att det inte piper och har sig varje gång jag får ett mejl, men det ska säkert funka. Så är fb-kalendern synkad med telefon så den är alldeles blå! Kalendern blir nämligen blå på de dagar det är något i fb-kalendern, t.ex. om jag på fb lagt att jag ska delta i ett evenemang som pågår 2 veckor så är de veckorna blå... *suckar* Men det ska nog också gå att ändra. Hoppas jag... ;)
Jag har inte testat att blogga från den men antar att det går bra. Alltså rekommenderar jag verkligen telefonen! =)

Maja sa...

Frukost te: små bitar färsk ingefära, små bitar av kanel stång och grönt te, häll vatten över och låt dra en stund.

Dalkulla4ever sa...

Gjorde nåt nytt nu till kvällsmaten, strimlade vitkål stekte på den lite med en skivad gul lök en tumstorbit strimlad ingefära knappt en halv chili i ringar, lite salt o sen i ugnsform o på med grädde, körde den i ca 20 minuter sen på med ett lass ost, in i ca 10 minuter till. serverades med fläskfile och lite blandade grön o rödsaker med vinägrett. Blev jättebra faktiskt, fast jag bara älskar ju vitkål och ost och ingefära o chilli. Det underlättar ju faktiskt

Gillar din ej photosgoppade matbild också, det är ju ungefär så det ser ut o inte som i magasinen ;)

Fisken Svea sa...

Maja: Det är säkert gott! Fast jag har fuskvarianten - Pukka-té! ;)

Dalkulla: Oj, det låter ju jättegott! Det ska ju vara enkelt, med enkla ingredienser och så ska det gå snabbt och vara gott. Jag tror din mat uppfyllde alla kategorier! =)