söndag 29 januari 2012

Köttfärsrullader

Det blev alltså köttfärsrullader idag. Jag hade nästan 2 kg nötköttfärs som jag använde och fick en hel del rullader. Det blev 22 st, varav fyra blev jätterullader bara för att jag inte orkade vara petig längre. De stora får följa med som lunch till jobbet någon dag.


Som fyllning använde jag skinka, emmenthalost och peppar och i en annan variant blev det fetaost och soltorkade tomater. Båda blev jättegoda! I två av mina lunchrullader hade jag fetaost och olivbitar.


När jag just skulle servera maten kom jag på att det ju var jättetråkigt utan sås, och då slängde jag hastigt och lustigt ihop världens snabbaste sås - Rosasås.

Köttrullader med rosasås (ca. 25)
2 kg nötköttfärs
1 stor lök
15 äggulor
2 msk pofiber (alt. lite fiberhusk)
ca.3 dl grädde (det får inte bli för lös smet)
sojasås och/eller salt
svart-, vit- och kryddpeppar

Fyllning: skinka, ost, fetaost, soltorkade tomater, bacon, mustapekkaost...

Finhacka löken, sätt i en tallrik med 1 msk vatten och sätt i mikron 1½ minut. Då blir löken mjukare och mera följsam när du rullar ihop smeten.
Blanda ihop grädde, kryddor, äggulor och sojasås med pofibern och låt svälla en stund. Blanda i köttfärsen och rör om. Provstek ett smakprov och krydda mera om du tycker. Rulladerna behöver ju inte vara så starkt kryddade eftersom man ska få smak av fyllningen också.
Bred ut hälften av smeten på ett bakplåtspapper. Forma smeten som en stor ruta som du sen skär i mindre rutor, ca.12x12 cm. På varje ruta sätter du den fyllning du vill ha. Det går att variera i det oändliga. Min son föreslog att man kunde linda in rulladerna i bacon! Tyvärr hade jag ingen bacon, annars hade jag gjort det. Vik med hjälp av pappret ihop rutorna och forma dem som korvar. Täpp till eventuella hål med mera smet. Placera dem på en smörad ugnsplåt och grädda i 225 grader ca. 20 minuter. Skär upp en rullad och testa om den är genomgräddad.

Rosasås
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
2 msk Dijonsenap

Rör ihop och hetta upp senap och tomatpurén. Vispa under tiden grädden tills den är tjock. Ta kastrullen från värmen (stäng av värmen) och rör ner den vispade grädden. Rör om ordentligt. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om hela tiden tills såsen har blivit lite varm.


Det var väl inte så svårt? Och förresten, notera den blå saltströaren som min son tyckte skulle få vara med på bild. ;)

4 kommentarer:

Sinnica sa...

Hej!
Jag vill bara tacka för din UNDERBARA blogg! Du har hjälpt mig SÅ många gånger med inspiration och motivation till att äta rätt (för mig). TACK!

Fisken Svea sa...

Tack snälla! Såna ord blir jag glad av! =)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Köttfärsrullader har jag aldrig gjort, det ser ju jättegott ut.

Fisken Svea sa...

Det är jättegott också, och mycket lättare att göra än man tror! Våga testa bara! =)