torsdag 26 januari 2012

Äggmjölk


Jag har sett massor och åter massor av tips om äggmjölk som frukostalternativ. Eller som mellanmål eller lunch eller vad som helst. I morse tyckte jag det var ett utmärkt tillfälle att testa äggmjölk när jag först steg upp tidigt och sen skulle promenera 2½ km till jobbet. Det är ju liksom den ultimata situationen.
Redan igår kväll googlade jag och letade efter recept på äggmjölk. Jag fick 22600 träffar. Efter att ha läst igenom de 6-7 första kom jag fram till att det handlade om ungefär samma proportioner överallt med variation på smaksättningen. Så här gjorde jag: först satte jag igång vattenkokaren. Under tiden mätte jag upp 30 g smör och 30 g kokosfett. I en kopp knäckte jag två ägg som jag vispade lite. När vattnet kokade hällde jag ca.2½ dl i skålen med fettet och rörde om tills allt fett hade smält, sen vispade ja ner äggen och så hade jag en äggmjölk! Det var lite spännande, men inte helt överraskande tyckte jag omsmaken! Det var ju så gott! Ett problem var att äggmjölken kallnade snabbt. Imorgon ska jag testa med att först smälta fettet i mikron och sen blanda i det kokande vattnet och äggen. Då borde det bli betydligt varmare. Man ska kunna smaksätta äggmjölken också, med vad som helst tydligen. Själv är jag inte vidare förtjust i smaksatta drycker utan vill ha dem naturella. Eventuellt kunde jag tänka mej vaniljpulver i, men än så länge är jag nöjd med kokossmaken. (Mitt kokosfett hade stark kokossmak eftersom jag älskar kokos!) Eftersom det blev en rejäl mängd också så orkade jag inte ens dricka något morgonkaffe! Det tog jag när jag kom till jobbet, efter en 25-minuterspromenad.

Så hur klarade jag mej på bara äggmjölk då idag? Utmärkt! Jag drack den kl.7, i jobbet drack jag kaffe med grädde kl.8:30. Kl.11 brukar vi ha lunch, men idag var jag inte hungrig då än så jag väntade en timme till, och det gick hur bra som helst! Det var faktiskt en perfekt frukost för mej det här. Testa du också!

10 kommentarer:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Jag har testat en gång men inte druckit den som den är utan haft den i kaffe. Men det var ett tag sedan nu så det kanske är dags igen snart.

Ruta Ett sa...

Hej!
Jag har länge följt din blogg, men sällan kommenterat. Jag ska nu börja med LCHF-kost och vill bara säga att din blogg är så fin och härlig med alla bra recept.
Äggmjölk har jag druckit och jag gillar det, men på namnet låter det äckligt.

Anonym sa...

Hej!
Koka upp 2 dl vatten och fettet tillsammans. Blanda med äggen och kör med stavmixern. Det håller sig hett länge då. Kanel i är jättegott. Du har en underbar blogg som jag följer regelbundet. Lchf:at strikt nu i drygt 2,5 år. Mår såå bra. Mvh Kattis

Fisken Svea sa...

Erika: Jag igen har inte testat den i kaffet. Men det ska jag! =)

Ruta Ett: Åååh, TACK! =)
Jamen visst låter namnet "äggmjölk" äckligt! Det borde ha ett mera säljande namn, t.ex. änglamjölk... typ... =)


Kattis: Jag testade med kastrullvarianten men utan att mixa, jag vispade bara med vanlig visp och det blev ju faktiskt mycket varmare. Kanel har jag inte vågat testa, men å andra sidan har jag ju bara druckit äggmjölken några morgnar än.
Och TACK för de fina orden! Och så roligt att du också mår bra av LCHF! =)

Anonym sa...

Vann tjöpe do kokosfett?

Fisken Svea sa...

He e åolika, tä ja hittar e bara. Ja ha tchöpt från Hälsoboden, Citymarket åså från en hälian hälsokostaffär som finns in i Kärkkäinen i Ylivieska. =) Hovosaken e at e e kallprässa kokosfejtt, alltså extra virgin.

fröken nilssons kök sa...

När jag dricker äggmjölk brukar jag göra en latte direkt, mao inget hett vatten utan hett kaffe istället.
sen tar jag bara gulorna (vitorna mår jag pyton av)

mättande och smidigt, kanske skulle göra en omgång igen.....

Fisken Svea sa...

Det där har jag också tänkt på, att man borde kunna använda kaffe! Bra, då ska jag testa det också. Jag har testat med hela ägg och bara gulorna och kommit fram till att jag också mår pyton av vitorna! Och de är ju lite onödiga nog. =)

Anonym sa...

E väl ein åv döm de få sakre me LCHF som e oprova men om tu ah proova å lever än så kanske man sku prov.

Fisken Svea sa...

Precis, he rej e jo et gott tecken! Prov nu bara, int bruka ni jo vara fisin.