tisdag 15 april 2008

Nära-döden-upplevelse?


Jag köpte en trevlig receptbok på bokrean. En GI-receptbok. Den är riktigt trevligt skriven. Väldigt roande egentligen. Jag citerar:

Fiskgryta med gräslök och quinoa

Du kan hoppa över gräslöken om barnen tror att man dör av den.


Men på tal om quinoa så vet jag nu äntligen vad det är! Det fanns ju i "storstan"! Inte alls illa, med ett GI-värde på fenomenala 34!. (Läs själv här!)(Och här!)
Quinoa påminner starkt om fröna från "syror", eller skräppa som det faktiskt heter, ni vet, de som man hade som havregryn i lekstugan! Kanske en släkting?

.

9 kommentarer:

Anonym sa...

maken köpte hem Qinoa...jag gillade dem inte, de smakade groddar eller nåt annat läskigt. Lite jobbigt att vara sådär krantto, ingen kålsoppa eller groddliknande gejer här inte :D
//Maria

Anonym sa...

Men här är jag med! Jag älskar quinoa! Kan ge ett gott tips som motpol till kålsoppan :-)
Koka quinoan och låt den kallna.
Gör under tiden en helt vanlig sallad, (sallad, gurka, tomater) fyll på med oliver, nötter, rödlök, avokado och blanda i den kalla quinoan samt en näve (eller två)nyskalade räkor.
Gör en dressing på chreme fraiche och lite vitlök, salt, peppar och ev annan krydda efter egen smak tills det smakar bra. Häll ner i salladen och rör om. Vips! Quinoasallad. Funkar med stekt kyckling också eller lax. Bara att blanda efter smaklökarna! Supergott!

Fisken Svea sa...

Maria: Viken tur att det finns några alternativ till så du inte behöver gå hungrig! ;) På tal om att vara krantto så har jag gett ett "löfte" om att aldrig mera koka makaroner när alla ynglen flyttat hemifrån...

Ametrin: WOW!!! Mina smaklökar hade ju precis tagit kväll, men nu vaknade de minsann!!! Det DÄR var inte illa! Jag bara MÅSTE testa. Kall quina har vi, avokado, nötter, oliver, men shit, inga räkor och rödlök, det får bli en annan dag! Tusen tack för det receptet! =D

Pia, Blendas mamma sa...

Mums =) likasom linser å bönor å groddar å frön å nötter....

Tror jag dööör av snålhet efter att jag läst det underbara receptet...

Fisken Svea sa...

Pia: Nej nej, gör inte det, du måste åtminstone hinna laga salladen och smaka på den först!!! ;)

zafira sa...

Här är också en Quinoafantast! Frön har funnit på min meny i snart 2 års tid nu. Har inget spec. recept, men äter den ibland istället för ris el. pasta.

Fisken Svea sa...

Zafira: Oj, har du känt till fröna så länge redan???!!! Jag ska också börja ha dem som alternativ till ris och pasta!

mysis sa...

Hadd to skräpporna i lekstugon!?

Fisken Svea sa...

Mysis: JAAA! He e jo täfö ja vart som ja e, ja lejkt me skräppona i lejkstugon!!!! =D