Leta i den här bloggen

onsdag 25 december 2013

Tack tomten!

Jag tror att tomten vill ha hemlagad glass snart...

torsdag 19 december 2013

Puh!

Det blev tvärstopp i julförberedelserna för två veckor sedan. En vanlig onsdagkväll fick min pappa hjärtstopp hemma! Min fantastiska mamma påbörjade hjärt-lung-räddning (återupplivning) och ambulans var snabbt på plats och fortsatte. De fick igång hjärtat igen och förde till intensiven i Vasa. Dit åkte också jag, min syster och vår mamma, och där stannade vi tills pappas läge var bra igen! Och vet ni vad, imorgon kommer han hem igen!!! Hurraaaa!!!! :D

Men hör ni, när man bor på patienthotell en vecka och får frukosten serverad, och dessutom ser patientmaten några dagar  hinner man tänka mycket. Kort och gott kan jag konstatera - VILKEN SKITMAT DET SERVERAS!!!! Det var fettfri yoghurt eller fil med söta smaksättningar i. Det var massor av bröd som man själv fick bre margarin på. Det var äckligt! Så åt jag av det här då? Hehe. Gissa. Vi hade ju kylskåp i vår hotellägenhet så där hade vi ost, smör och grädde. Och att jag gick ner två kilo på den vecka berodde nog på all oro som gjorde att man inte blev hungrig.

Men, skitmat eller inte, imorgon kommer min pappa hem!!! Vilken underbar julklapp!  ♥

onsdag 4 december 2013

Lakritstryffel

Nu tog det fart helt plötsligt! Vilken tur att det fanns alla ingredienser hemma i morse när jag kom att tänka på lakritstryffel! I receptet stod det 1 tsk lakritspulver men jag kom ihåg från ifjol att jag hade i mer, så nu tog jag 1, 5 msk och det var alldeles lagom.

LAKRITSTRYFFEL
200 g mörk choklad
1, 5 dl vispgrädde
1 tsk - 1, 5 msk lakritspulver
1 krm salt

Finhacka chokladen. Koka upp grädden. Blanda i choklad, lakritspulver och salt. Rör om så du får en slät och blank smet.
Om du vill spritsa så låt smeten svalna och tjockna lite först. Alternativt kan du klicka/hälla smeten i karamellformar.

söndag 1 december 2013

Resternas dag

Vilken dag att få äta bara rester! Ägg med majonnäs och laxrullader som frukost, rostad jullimpa med gravlax som nattamat. Och den smörgåsen hade flera intressenter,  men jag vann!


Fest i nya hemmet!

När man flyttar och plötsligt har ett kök som bara är en tredjedel av det förra, då är det lite spännamde att ställa till med en traditionell julmiddag! Här i Finland firar vi nämligen "lillajul" lördagen före advent, alltså igår. Vi brukar vara tre familjer som har knytkalas med julmat. Det enda som är "förbjudet" är den heliga julskinkan, den äter man först på den "riktiga" julen. Men vår närproducerade rökta "oravaisskinkan" är ett gott alternativ.
Vi hade ju ingen köksö nu heller att ha buffén på, nen vi har en Högfors! En vedspis fungerar faktiskt lika bra! Att en familj inte kunde delta igår hade säkert sin del i att vi rymdes så bra. Vi var ju faktiskt bara 12 pers... Mem med tanke på att barnen växer upp och bildar familj kommer vi ju att bli tvungna att hyra in oss i någon festlokal småningom!  ;)
Maten var förstås LCHF, förutom potatis, den köpta kålrotslådan och en jullimpa, så alla, också vi fyra LCHF:are som var på plats, åt oss också mätta minsann!


fredag 29 november 2013

And we have a jullimpa!

Kanelbrödet från igår blev utsatt för den kritiska limppanelen idag. Dottern som äter LCHF (diabetiker sedan 17 1/2 år) och är liksom sina bröder väldigt bortskämd med bra mat. (Och jag brukar säga att jag är stolt över det.)
Nåväl, det är egentligen värt ett eget blogginlägg... Men nu var det limpa på tapeten!
Min dotter kan analysera kryddor i maten, det kan inte jag. Hon ville smaka brödet för ett eventuellt godkännande. Gott folk, det blev inte godkänt! Dottern tycker inte om kryddkaka, och det var just det hon tyckte brödet var. Och hon har ju rätt, det ska inte vara kanel i bröd! Så nu tänkte jag om. Vilka kryddor brukar man använda i limpa? Jo, anis, fänkål och pomerans. Så om man bakar en LCHF-limpa, vilka kryddor ska man då använda? Jo, anis, fänkål och pomerans! Annars skulle det kunna vara både malt, sirap och russin, men jag vill inte ha ett sött bröd, och jag har alltid petat bort russinen ur jullimpan så då är inte det något problem. Så vad gjorde jag då? Jo, jag tänkte "vilket bröd tycker jag bäst om?". Det är ju tekakor och valnötsbröd. Tekakorna är ganska jobbiga att baka, det är ju så många ingredienser, men valnötsbrödet går ju i ett huj! Så då bakar man ett valnötsbröd och tillsätter anis, fänkål och pomerans! Easy like a plätt!
Jag kan erkänna, båda ändarna på limpan var lika goda!


JULLIMPA
12 stora ägg
50 g smält smör
1½ dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl Fibrex
2 dl valnötter
1 tsk anis  (gärna mera!)
1 tsk fänkål   (gärna mera!)
1 tsk pomerans   (gärna mera!)

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. I en stor bunke vispar du ihop de 12 äggen så de blir porösa. Blanda ner det smälta smöret. Rör sen ner de torra ingredienserna och blanda väl. Låt stå 15 min., antingen i bunken eller i en smord brödform. Man kan också forma brödet, med fuktiga händer, på bakplåtspapper. Grädda brödet i 175 grader i 40-45 minuter. Om man vill kan man pudra brödet med kokosnötmjöl när det är klart.

Själva grundreceptet har jag hittat på "LCHF - Gourmet", en blogg som lever upp till namnet! Bara jag var in och kopierade url-adressen hann jag se flera intressanta saker på deras bakningssida. Där ska jag bo i december! T.ex. fanns ju pepparkaksrecept där!

Ps. Den smakar mera kryddor som varm, nybakad eller rostad. Öka gärna kryddosen om du vill.

torsdag 28 november 2013

Så där ja!

Så här blev resultatet!


Det blev glöggkoncentrat och julbröd och båda blev så lyckat att ni får recepten! Glöggkoncentratet har ni fått recept på förr också, men nu sötade jag det och ger det därför igen. Då blir det lättare för mej också nästa år. :) Som ni ser har mitt recept varit med ett tag, och jag minns att det blev tjockt och kletigt med så mycket socker i. Naturligtvis! Men om man nu inte vill ha socker så sötar man med annat, eller låter bli. Det blev faktiskt lite beskt att inte söta alls. Kanske man kunde testa med honung? Jag vet inte vad som menades med "kardemummakärnor", men jag hade gröna kardemummafrökapslar så jag använde dem, det blir mjukare smak av dem. Som sötning hade jag 2 msk sukrin och ½ krm Stevia. Det blev rätt lagom, fast till det kruttorra vita vinet jag testade i kunde det ha varit en aaaaning sötare. Men eftersom jag ändå inte vill använda mitt Las Mulas-vin till glöggen så köper jag ett som har lite restsocker i, typ 4-5 g/liter vin. Det tycker jag annars att är för sött, men som glögg kanske det blir bra.

Brödet hittade jag på Birgitta Höglunds blogg. Fast först dök det förstås upp på Facebook där hon tipsade om det. "Pannkaksbröd med kanel" heter det, men jag tror att jag kallar det kort och gott för "Birgittas julbröd". Det var väldigt lättlagat och smakat som ett julbröd ska göra. Jag vill ju inte äta mej mätt av det, det ska ju bara vara som tilltugg till sillsalladen, osten och skinkan. Jag kommer nog att testa något annat julbröd också, december är ju lång... ;)

Naturligtvis inget socker!!! Om man inte vill alltså.



Birgittas julbröd

2 ekologiska ägg
½ dl grädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk havssalt
2 msk smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Nu har jag ju inte testat det kallt ännu, men jag tror det blir godkänt.


Julen börjar NU!

Eller, julen börjar väl inte, men julförberedelserna börjar. Nu! Det här har jag på gång ikväll. Det ser inte ut för mycket, men vänta bara, det KAN bli succé. Jag återkommer.

måndag 18 november 2013

Vinterglass

Jag har ett möte idag och det drar över middagstid, så jag måste planera min dag lite. Jag åt en fakirbiff med mycket kantarellsås som lunch, heeelt okej! Som mellanmål blev det en "glass" som var väldigt snabblagad! När jag hade startat kaffebryggaren började jag med "glassen" och det visade sig vara perfekt tajming! Glassen fanns, förstås, på Facebook igår, med länk till Chewpakka's blogg. Jag minskade rejält med sötningen, hade i ca.2 tsk sukrin, men det var i sötaste laget för mej. Ja, och så vispade jag ihop allt på en gång. När jag smakade på resultatet konstaterade jag att det ju är vaniljfyllningen i chokladmoussetårtan! Och den är det minsann inget fel på! :)

Receptet kommer här också:

Chewpakka's glass
1 1/2 dl vispgrädde
50 g Philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
2 tsk sukrin (eller så sött eller osött man vill ha förstås)

Vispa ihop alla ingredienser och så är det klart! Jag tog tyvärr ingen bild, men gå in via länken till Chewpakka's blogg så får ni se hur läckert det ser ut!

söndag 17 november 2013

Söndagsgodis

I fredags dök ett frestande recept upp igen på Facebook. Det är bra, jag får ju så inspiration! Det var receptet på en cheesecake jag såg och skulle baka idag. Men idag hittade jag inte receptet för jag kom inte ihåg vems recept det var, var jag skulle leta! Att söka ett recept på Facebook är som att leta efter en nål i en höstack... Nå jag letade lite idag och hittade istället receptet på kokosbollar. Okej, då gick det som det gick, jag skulle ha kokosbollar. Medan jag letade fram det receptet hittade jag Marianns blogg, och kom på att det ju var hennes cheesecakerecept jag hade sett! Fast med tanke på att jag använde mascarponen till kantarellsåsen igår var det väl lika bra så här... Cheesecaken ska jag baka en annan dag, för nu sparar jag receptet!

Jag ändrade förstås lite i kokosbollreceptet... Jag använde hasselnötsmjöl (eftersom jag hade och bäst-före-datumet var IGÅR), jag lade ½ tsk pulverkaffe ännu i de 2 msk av morgonkaffet jag använde och dessutom lade jag i ½ tsk vaniljpulver och bara 1 msk sukrin som sötning. Smaskigt värre blev det kan jag lova!

lördag 16 november 2013

Den sena lunchen

Jag åt inte mer än amdra morgnar, bara lite senare. Vi åkte på shopping och kom hem 14-tiden. Då var det ju dags för kaffe och choklad så lunchen fick vänta. Men sen, 15:30 ungefär, då blev jag hungrig! Då blandade jag ihop fakirbiffar. Och vilken tur att jag kollade vad jag hade i plåtburkarna i köket då när vi flyttade, för nu visste jag att det fanns torkade kantareller i två av dem! Hurraaa! Och vilken tur att jag hade kantarellfond hemma! Och mascarpone! Tre nävar torkade kantareller, ca.2 msk fond, kanske 1/2 liter grädde, vitpeppar, en halv burk mascarpone fick puttra och blev jättegott. En rejäl klick smör i sen när stekpannan stod på bordet och väntade på sällskap, och igen hade jag fixat den godaste såsen ever! Kokt blomkål till också och saken var biff! Det var fakirbiffarna också!

Och vi åt den sena lunchen kl.17:45. :)

måndag 21 oktober 2013

Nytt

Jag kokar faktiskt mat ibland, men det viktigaste just nu är faktiskt att vi trivs så otroligt bra i vårt nya hem! I precis den här fåtöljen sitter jag och stickar, läser, myser så fort jag kan. Och naturligtvis är den framför spisen. Köket är inte riktigt klart ännu, men snart! (Fast när skulle det hinna bli klart när vi bara myser?)

fredag 4 oktober 2013

Flyttmat

Nu har vi flyttat! Från det gamla, stora, röda huset gick flyttlasset 2 km söderut till ett lite mindre, lika rött och lite nyare hus. Vi höll på länge, länge innan allt var packat och klart, allt för länge kändes det som, och nu har vi alltför många flyttlådor hemma... Få se hur längde de kommer att stå där... Men det blir nog bra där! Vi har äntligen ett hus med både vedspis i köket och vardagsrummet, precis som vi önskat oss!
När vi höll på som värst med packandet, städandet och flyttandet fanns varken tid eller ork till matlagning så då blev det att äta ute mest varje dag. Dagtid finns det fler ställen att välja på, men kvällarr det värre. Trodde jag! Det visade sig att det inte alls var svårt! T.ex. i lördags gick vi till en pizzeria och jag ville ha "kebab iskender utan bröd". Pizzeriaägaren sa "Och du drkcker vatten, jag vet nog." Tydligen var jag inte den första att tacka nej till brödet där. Det var en riktigt stor och god portion med kebab, sallad, yoghurt och fetaost. Riktigt gott var det. På söndag gick vi till vår pub. Jag studerade menyn och visste vad allt var tills jag kom till "Hoppy hoppy tex" och "Hoppy hoppy mex" så jag frågade vad det var och fick svaret "det är hamburgerbiff utan bröd men  med bacon och ägg"!!! Gissa om det var det jag skulle ha! Jag valde en "tex" eftersom "mex" innehöll ananas. Igen blev jag riktigt nöjd och belåten och vi kunde åka hem och bara njuta av en brasa. Tur att man kan äta ute!

fredag 13 september 2013

Resor, hus, mat och sånt...

Åh, ni är kvar! Så roligt! :) Jag är också kvar, fast det kanske inte har verkat så. Eller, jag är tillbaka, kanske jag ska säga. Det har varit en hektisk sommar på många sätt. Först var vi till Grekland, så var det jobb, så köpte vi hus, så åkte vi till Grekland igen, så började vi renovera och där är vi nu, mitt i renoveringen. Snart är huset ändå inflyttningsklart, men det tar ju all tid, knappt så jag hinner byta ut porslinet i diskmaskinen här hemma! Men bara vi får kylskåp till nya stället så kan vi egentligen börja flytta in! Jippiii! 

Men nu ska det ju handla om mat, grekisk sådan. Som vanligt går det jättebra att äta LCHF i Grekland, man får ju själv sen bestämma hur strikt man vill vara. Jag har ätit friterad ost och bläckfisk, och då är det ju frityrsmet på, men här hemma äter jag vietnamesiskt ibland också och får i mej kolhydrater. (När jag var riktigt, riktigt strikt och inte åt en gnutta mjöl och sen råkade få i mej lite mjöl i en sås, eller nåt, började jag må jättedåligt och fick ont i magen, så jag har valt att ibland äta t.ex. vietnamesiskt och på så vis inte reagera nämnvärt på kolhydrater.) Nå, jag hoppade i alla fall över allt ris, bröd och potatis som serveras väldigt frikostigt i Grekland. Deras house wine är alltid torrt, liksom retsinan, så det är aldrig något problem. 

På den översta bilden finns en fyrapersoners "mixed grill plate". När den grekiska servitören satte ner fatet, och vi bara stirrade och sa "oj...", sa han "herreguuud!". Det visar vad alla svenskar sagt när de fått in samma rätt! ;) Naturligtvis döpte vi om rätten till "en herreguuud för fyra". Och gott var det! Vi var sex personer och hade bra ätit oss mätta på det här, men det visste vi ju inte så de två andra hade beställt annat... Ojoj... På det här fatet var det faktiskt korven som var godast! Den grekiska korven är nämligen någonting helt fantastiskt! Kötthalten är säkert 300% och kryddorna perfekta. Missa inte en korvrätt om ni åker till Grekland alltså! (Spetsofai, t.ex..) Annat på fatet är kycklingfilé, gris-souvlaki och köttfärsbiffar. De sistnämnda var också fantastiska, fast de nog hade bröd eller mjöl i.

En "herreguuuud" för fyra!
När det är riktigt varmt vill man inte ha så mycket mat, men något lätt går bra. När vi hade varit och vandrat i Acheronfloden var det skönt att slå sig ner på tavernan och äta grekisk sallad, saganaki (friterad ost) och friterade zucchiniskivor (utan mjöl!). Ett glas vitt vin till och jag klarade mej galant 7-8 timmar till nästa måltid.

Horiatiki

Lunch för tre

Nej hör ni, nu ska jag iväg och mäta fönster och sånt! 


fredag 16 augusti 2013

Paltkoma.

Nästan hela sommaren har jag ätit sallad som lunch. Det har varierat lite, men väldigt lite,  ibland rökt lax, ibland rökt sik, räkor och ägg, tonfisk och ägg och sånt. Jag har faktiskt ätit massor av fisk och räkor i sommar och än har jag inte tröttnat! Idag åt jag ute och då blev det inte riktigt som vanligt. Jag visste att det serverades schnitzel och bearnaisesås så jag var beredd. Jag hade dock inte tänkt så långt som till paneringen... Naturligtvis var schnitzeln panerad. Nåja, en panering ingen gång, tror jag det heter, så jag tog ändå. Bearnaisesåsen visste jag att brukat vara jättegod, och den lär vara tillverkad på lunchstället, och jag blev inte besviken nu heller. Mätt och belåten återgick jag till jobbet.  Men så, kabom, landade den - paltkoman! Shit så trött jag blev! Prick en timme efter avslutad måltid hade jag kunnat lägga mej och sova. Jag som inte blivit trött efter maten på fem år! Nå, eftersom jag hade blodsockermätare att tillgå var det bara att göra en kontroll. 6, 3 mätte mitt blodsocker! Jag undrar verkligen vad jag annars har för värde efter maten då jag är så här trött vid 6, 3! Det blir att testa igen en annan gång!
Bilden visar min räk-ägg-sallad häromdagen!

måndag 12 augusti 2013

10 portioner?

Jag måste ju bara fråga, hur mycket bearnaisesås går det år hos er? Igår lagade en sats på 7 äggulor och 400 g smör. Den skulle räcka till 10 portioner. Vi åt såsen till fakirbiffar och broccoli och det var förstås jättegott. Vi var två personer. Sen delade jag upp såsen i två askar som vi kunde ta med i lunchlådan idag. Det blev två askar med lite för mycket sås, vilket betyder att det var fem portioner såsen räckte till... Eller kanske till fem personer...

Bilden visar min jobbmiddag - två fakirbiffar, bearnaisesås och sallad med majonnäsdressing. Och den dressingen var ju en historia i sig! Min sambo tycker inte om majonnäs, créme fraiche eller yoghurt så det är ingen idé att bjuda honom på coleslaw. Men jag ville ju ha coleslaw! Då fixade jag en vanlig sallad och en dressing! Jag tog helt enkelt en halv burk créme fraiche,  ca. 1/2 dl majonnäs, svartpepper och lite salt. Jag rörde ihop och vips hade jag en jättegod dressing som dessutom räckte till idag också!

måndag 5 augusti 2013

Hur man stickar en Byman

När barnen var små fick de varsin stickad docka. Vi köpte dem på torget på föreningarnas sommarmarknad, kanske 1991. Han som sålde dockorna hette Byman och är känd för alla här i stan. När vi kom hem med dockorna var det någon som tyckte att den ena dockan liknade Byman, så då fick den heta så! Just den docka  var väldigt kär för ägarn. Den var med på alla äventyr och fick förstås sova i samma säng som ägaren också. Jag måste naturligtvis föreviga Byman och som ni ser på bilden var den separatiomem mer än ägaren klarade av. Nå väl, småningom föll dockan Byman i glömska. Tills alldeles nyligen. Då blev det en rejäl utsortering på vår vind och där fanns en hel säck med gosedjur! Och Byman! När dottern tagit hand om dem och tvättat alla visade hon dem för sin son, och då var det Byman han fastnade för. Det var så pass allvarligt att hon påstår att han beställde en egen! Men klart att mitt barnbarn ska ha en egen Byman! Det var bara att leta fram lite restgarn. Igår stickade jag så två Byman och monterade dem idag. Och min lilla dotterson verkade helt nöjd! ♥

Nu ska ni ju inte tro att det bara är att googla "sticka byman" när man ska sätta igång (fast nu går det ju det!), men "sticka docka" funkade bra! Jag hittade många mönster och de var alla ungefär lika. Jag testade två. Den mindre Byman är stickad på stickor nr.3,5 och 40 maskor, den större på stickor nr.4 och 32 maskor. Enkelt och snabbt fixat! Jag hade ingen stoppning hemma så jag öppnade en av Jysk's allra billigaste huvudkuddar som jag råkade ha hemma. Det var dessutom mycket mjukare och behagligare ludd än hobbyvadden som jag brukar köpa. Här finns ett av mönstren!


måndag 29 juli 2013

Grilltider

Lunchar ensam hemma, tonfisksallad med ägg, och läser "Vi läser"-tidningen som kom idag. Nu har jag bara hunnit till sidan 13 och har redan fått bra underhållning!

onsdag 17 juli 2013

Dagens tips

Om ni har vägarna förbi Grekland och vill köpa en souvenir så måste det bli en citruspress av olivträ! Det finns affärer som inte säljer annat än saker gjorda av oliver och olivträd och där finns de finaste!
Den här betalade 10 € för för några år sedan och jag ångrar inte köpet, varför skulle jag det, det är ju typ världens bästa citruspress! Den tömmer citronen till sista droppen, därför fick jag 1 dl saft från en enda citron när jag gjorde en lemoncurd nyss! Och det var tur, för jag hade ju bara en...

fredag 12 juli 2013

Tjejkväll

I lördags var det min tur att ha tjejkväll. Vi är fem kvinnor i våra bästa år som turas om, och vi har alltid trerätters middag och allting LCHF. Och alltid är allting gott! Så var det också, fick jag för mej...


Förrätten bestod av gravlaxrullader på salladsblad.


Varmrätten bestod av grillad kassler, grillade rödbetsskivor, grillade baconlindade-auraostfyllda champinjoner och getostfyllda paprikor. Och såsen! SÅSEN! Den hittade jag på kocken Lannérs blogg. Såsen heter "rostad vitlökssås". Och visst har kocken rätt när han skriver "Denna sås passar till allt! Tro mej, jag har provat." 


Och så efterrätten då, kaffe/te och jordgubbsmarängtårtan ni fick recept på för någon dag sedan. 

Chèvrépaprikareceptet letade jag efter på bloggen och på nätet utan att lyckas. Jag hade för mej att det var från Airams blogg, men jag hittar det inte, men som tur var hade jag det i behåll så ni får det precis som det ser ut i min receptmapp! Och som jag sagt förr också, jag tycker begagnade receptsidor är så vackra! Fläckar och minnen ryms med på alla bra recept!

Rödbetorna köpte jag färdigkokta, tre stycken i vakumförpackning, inga tillsatser. Sen skivade jag rödbetorna och gnuggade dem med en blandning av salt, vitlök och rosmarin. Smaskens!

Rostad vitlöksås
8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)
1st medelstor gullök (grovhackad)
5dl visprädde
3msk oxfond.
30g smör
S/P

Grovhacka vitlökarna, rosta dem med den gula löken i en torr gjutjärnspanna tills dem blir lätt brynta. Lägg över dem i en liten kastrull och slå på grädde och fond. Koka i ca 10 minuter och mixa den sedan med en stavmixer. Slå tillbaka i kastrullen och montera ner smöret. Smaka av med Salt och peppar.


PS. Så hittade jag det gamla receptet och länken till bloggen där jag hittade det! Det var ju på "Fett bra mat - bättre brödlös än rådlös"!

måndag 8 juli 2013

Nattamat

Har man lemoncurd måste man baka bröd. Har man formbröd måste man rosta det. Har man rostat bröd måste man äta ett med lemoncurd på. Det var precis så gott som jag fantiserat om! Nu orkar jag sova inatt!

Söt sötare sötast

Nu har jag också ett exemplar! Läsningen påbörjas medan blomkålssoppan kokar!

söndag 7 juli 2013

Sommartårta

Det finns väl ingen somrigare tårta än jordgubbstårta!?! När det var min tur att ha trerätters tjejmiddag var efterrätten given - maräng- och jordgubbstårta! Med lemoncurd dessutom för att få bort lite av det söta i marängen. Fantastiskt god var den om jag får säga det själv, och det får jag ju! Tror faktiskt att mina väninnor också tyckte det med tanke på hur lite det fanns kvar på fatet när vi var klara. ;)
Marängbotten hittade jag i en bakbok, minskade som vanligt rejält på sukrinmängden, lemoncurd-receptet googlade jag och hittade på Marianns blogg (och minskade rejält på sukrinmängden där också). Jordgubbarna doppade jag choklad. Smaskigt värre!


Och här kommer receptet på hela tårtan!

2 citroner (ca.1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor
1 msk sukrin + 1/3 krm stevia
100 g osaltat smör

Riv citronskalet och pressa citronen. Vispa ihop saft, skal, ägg och sötning i en liten kastrull. Värm försiktigt så det sjuder upp och tjocknar. Rör om hela tiden! Det får inte koka så sänk värmen eller stäng av helt precis när det börjar tjockna! När det är tjockt tar du bort kastrullen från värmen och rör ner smöret.

Lemoncurden kan du gärna tillreda någon dag i förväg och förvara i kylskåp tills du ska tillreda tårtan. Man KAN ju testa den på rostat bröd också... ;) 

MARÄNGTÅRTBOTTNAR (Annika Rognebys)
(2 medelstora)                                                                       (2 stora bottnar)
4 äggvitor                                                                              6 äggvitor
3 droppar ättika                                                                    5 droppar ättika
3/4 dl sukrin                                                                          1 dl sukrin

OBS! Olja till bakplåtspappret!!!

Börja med att på ett bakplåtspapper rita ut hur stora maränger du vill ha!
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna och ättikan till hårt skum. Rör i sukrinet. Pensla oljan på bakplåtspappret och bred ut marängsmeten på pappret. Grädda 60-70 minuter (i 125 grader).
När marängen har ljusbrun färg är den klar. Den är mjuk först men när den kallnar blir den krispig! 

TÅRTMONTERING
lemoncurd
jordgubbar
vispgrädde
choklad

Doppa jordgubbarna i smält choklad och låt stelna i kylskåp.
Sätt lite grädde eller lemoncurd på tårtfatet först, som fästmaterial, så hålls tårtan på plats! Sätt första marängen på plats. Bred ut rejält med lemoncurd på marängen och vispad grädde ovanpå. Alternativt kan man blanda grädde och lemoncurd innan man brer ut det! Dela jordgubbar i mindre delar och sätt dem ovanpå grädden. Sätt på den andra marängen, bred ut grädde på den och dekorera med de chokladdoppade jordgubbarna.

Jag monterade tårtan strax före vi skulle äta den på lördagkväll, men min dotter åt av den följande dag så det är bara hon och hennes man som vet hur den smakade då. Jag räknar med en kommentar så vi får veta om marängen var krispig, sliskig eller helt okej nästa dag! Fast med tanke på hennes utlåtande på Instagram så tror jag den var bra. ;)

onsdag 3 juli 2013

Vilken dröm!

När jag gick i saluhallen och på frukt- och grönsaksmarknaden i Aten kände jag hela tiden att "JAG VILL OCKSÅ HANDLA MAT SÅ DÄR!!!" Eftersom vi bodde på hotell var det förstås inget alternativ att handla hem fisk, kött eller grönsaker, men nötter kunde vi handla!

En flerahundra meter lång grönsaksmarknad!

Ordning på frukterna, och billiga är de!

Åååh, olivparadiset!

Korvar med hög kötthalt och såå goda!

Sidfläsk som heter duga!



Och så alla dessa nötter! Och torkade frukter och bär.

En imponerande fiskdisk!

Så där vill jag också handla fisk!


Bläckfisk!

Synd att jag inte fick med ljudet från saluhallen!

Allt tänkbart kött fanns att köpas

Slaktarn hugger till några bitar till

Kött, kött och kött...

tisdag 2 juli 2013

Sommarbröllop!

Fantastiskt vad lemon curd och jordgubbar gifter sig!


Sen blir det nog rena himmelriket med maräng och vispgrädde till...




Ps. Som vanligt minskade jag sötningsmängden rejält, lade 1 msk Sukrin och 1/3 krm Stevia!

Den grekiska varianten


Så här ser det ut när en grekisk pita gyros tillverkas. 

Min uppaketerade pita gyros


Mätt och belåten och det här fanns kvar på tallriken!