måndag 31 oktober 2011

Kalashelg

Det blev en riktig kalashelg det här. Fredagkväll var faktiskt en riktig hemmakväll med Idol, ett glas vin och lite nötter. Det var det som kallas lugnet före stormen...
På lördag åkte vi iväg för att fira en nära väns 50-årsdag. Det blev en gräddig fisksoppa med kaffe och pannacotta som efterrätt, gott och mättande. Där fanns visserligen både potatis och morot i soppan men jag är så stor flicka nu att jag får välja själv vad jag äter och inte äter så då lämnade dessa kvar på tallriken. Jag blev mätt ändå. Senare på kvällen serverades nachos i ugn. Där var det enkelt att sortera ur kött, ost och guaccamole, Och visst, det kom ett par tre nachos med också, som helgens synd. En helkväll blev det och vi hann hem lagom tills vintertiden började!

Så igår var det dags för kalas hemma. Det var äldre sonen som blev 22 och naturligtvis skulle ha lite bjudning. Av de 16 pers. som uppvaktade fanns inte mindre än fem LCHF:are! Jag har länge vela ha cheesecake så nu slog jag till med en sån och serverade med hallon och blåbär (som kokat upp för att undvika salmonella från hallonen). Vispad grädde till och det var klart att avnjutas.
Den andra stora LCHF-satsningen var cookies, som för övrigt blev mycket bättre den här gången, men jag vet inte vad jag gjorde annorlunda...

Nötter och choklad i nya loppisfyndet
Det enklaste man kan bjuda på måste ju ändå vara choklad och nötter. Det krävs ju noll förberedelser! Det bästa  var ju att jag hade fyndat ett fyrdelat glasfat på loppis för 2:50 € nyligen och använde det förstås nu. Chokladen är Fazers chilichoklad och Marabou Premiums choklad med havssalt och pekan.

Ostbricka och snacks
Ett väldigt uppskattat inslag på alla kalas har ostbrickan varit. Den vill alla ha av, både LCHF:are och andra. Snacksfatet i bakgrunden innehåller fr.v. fru Tallunds knäckebröd, solrosknäckebröd och kolhydrat-Tuc. Under kalasets gång fick jag fylla på av de hembakta bröden medan Tuc finns kvar än idag! Kloka människor på våra kalas!

LCHF (i bakgrunden det onämnbara)
På lilla blå-vita-fatet finns cookiesen. I skålarna bär och grädde, på blåa fatet cheesecake och så nöt-chokladfatet igen. På våningsfatet finns bara onämnbara kolhydratstinna sockerbomber...

Cheesecake som kvällsmål ikväll
Cheesecaken finns kvar än, och är lika god än, nej, kanske godare! Det var så gott med en bit här nu ikväll. Receptet har jag hittat på LCHF-forum men ska återge det här nu för att jag tycker den sidan ser så tråkig ut!

Cheesecake
200 g mandelmjöl
150 g smält smör
2 gnuttor sukrin, en gnutta i botten och en i fyllningen
3 dl grädde
3 ägg
300 g Philadelphiaost
ca.1 tsk vaniljpulver

Smält smöret och blanda i mandelmjölet. Söta eventuellt med lite sukrin. Sätt bakplåtspapper på bottenplattan till en springform, sätt fast ringen så pappret kläms fast. Bred ut mandelmjöl-smör-blandningen. Grädda i 200 grader ca.10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan så kakbotten svalnar lite.
Vispa ägg, grädde, Philadelphiaost, vaniljpulvret och en gnutta sukrin. Vispa ordentligt. Häll fyllningen på mandelbotten och grädda i 200 grader ca. 30 minuter. Låt svalna innan serveringen, serveras gärna kall.
4 kommentarer:

Fru Tallund sa...

Är du faktiskt i alla lägen helt "bekväm" med att lämna kvar saker på tallriken hos andra? Jag tycker det är jobbigt, eftersom jag lärt mig att man "äter upp det man tagit".

Nu har jag lyckligtvis börjat misstänka att jag är glutenallergiker (eller vad det nu heter) och då är det mitt i allt mycket mer tillåtet att undvika saker. En allergi är liksom mera förlåtande, även om jag inte har papper på den ännu.

Maja sa...

Inte lätt äta hos andra, många frågar är du allergisk?! Numera svara jag Nä jag är annars bara konstig :) då jag tex har med eget kaffebröd. Den närmaste släkten vet ju redan jag e konstig, hi hi.
Din buffe ser väldigt läcker ut!! Ska pröva cheese kakan och coockies vid tillfälle!

Fisken Svea sa...

Fru Tallund: Ja, jag är helt bekväm med att lämna mat jag inte äter! Åtminstone så länge det gäller kolhydrater. Är det något jag inte riktigt tycker om kan jag äta det ändå, men jag äter inte potatis och morot av artighet, det är min kropp som jag bestämmer själv över, och jag vill inte få ont i magen, diarré och sockertopp bara för att vara artig! Det var en av mina allra bästa vänner som hade kalaset och hon vet ju att jag är LCHF:are så hon visste att jag skulle lämna. Hon jag satt bredvid frågade om jag äter LCHF så det var inget problem alls det! Det där med allergi-ursäkten har jag skrivit om i ett par inlägg förr minns jag, för visst är det en bättre ursäkt med allergi. Då rår man ju liksom inte själv för det.

Maja: Egentligen kan man ju säga att man är allergisk eftersom man reagerar negativt på kolhydrater! Jag tar inte med eget kaffebröd på kalas, jag är nöjd med bara kaffe om det inte finns något jag kan äta. De flesta har faktiskt börja servera nötter och/eller choklad åt mej och det är helt okej. Men visst, alla vet nog också redan att jag också är konstig, fast jag har inte tänkt på att ha det som en förklaring! :D

Anonym sa...

Håller helt och hållet med `Fisken Svea´, det är din kropp och du bestämmer själv vad du ska äta!
Hälsningar SaraLi