torsdag 26 augusti 2010

Knäckebröd


Det var Pia som började. Hon skrev på Facebook att hon skulle baka sesambröd men inte hade sesamfrön så hon tog solrosfrön. Klart jag måste testa! Och efter den dagen har jag inte bakat sesambröd en enda gång. Det är solrosfrön som gäller, solrosfrön och bara solrosfrön. Visserligen är det mera kolhydrater i solrosfrön än i sesamfrön, så om man är på fakirdiet ska man kanske hålla sig till sesamfrön...
Satsen är till en långpanna. Grädda i 225 grader i ca.20-30 minuter. När det är gyllenbrunt och fint tar man ut det ur ugnen, skär det genast i lagom stora bitar, radar upp bitarna på ugnsgallret och låter dem torka lite. Under tiden får ugnen svalna till ca.100 grader. Efter en halvtimme, en timme, tre timmar, ett dygn eller så, sätter man in gallret med brödbitarna i ugnen och placerar t.ex. en grytlapp som stoppare så att ugnsluckan hålls öppen. Torka brödet på detta vis i ca. 1 timme. Testa om brödet är riktigt torrt och ta ut det. Om man nästa dag märker att brödet inte var riktigt torrt, utan verkar segt, tar man en repris av torkningsproceduren! För övrigt är receptet så här:

Solrosbröd
2 msk fiberhusk (eller psyllium)
4 dl skalade solrosfrön (man kan mixa dem till ett grovt mjöl om man vill!)
2 tsk bakpulver
4 dl riven ost
6 ägg

Blanda ihop fiberhusk, solrosfrön och bakpulver. Rör i äggen till en jämn smet. Låt smeten stå och dra medan du river osten. Blanda igen och låt stå och dra en halvtimme eller mer. Bred sedan ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och "skjuts in i ugnen"!

Nu bakar jag solrosbröd för att torka och ta med på vår greklandsresa... ;)

Oj. Man kanske inte ska grädda brödet i 40 minuter, då är det lite väl mörkt och nästan färdigt torkat... Men lika gott! ;)

Uppdatering: Man kan lämna bort bakpulvret och få ett knäckigare knäckebröd! :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt knäckebröd du ger recept på. Kommer att ges som smakprov i dag på Assarlid. Har skrytit på brödet i min blogg http://bloggen.fi/majapii/2010/09/01/smakprov-och-recept-pa-lchf-mat/
Tack för din fina blogg. Hälsar Majapii

Fisken Svea sa...

Kul! Hoppas det smakade! Och tack! =)

KärlekSmulan sa...

Å jag som inte äter ost..undrar om det funkar utan...någon som vet?

Hls / Helena

Fisken Svea sa...

Hmm... Jag antar att osten binder ihop det hela, men det gör ju fiberhusken också... Kanske det funkar? Testa med en liten sats!