Jag brukar lyssna på Radio Extrem på dagarna när jag är ensam hemma. Många tycker att den radiokanalen är på alldeles för låg nivå för att lyssna på, men den är på min nivå. Det är det här jag kallar för underhållning. Man behöver inte tycka lika i allt de säger där, men aldrig att jag lyssnat på X3M utan att få skratta! Bland det bästa är när Ted presenterar "Teds nya ord". Det är t.o.m. så bra att han kunde ge ut en ordbok! Den köpte jag åt en son i julklapp och naturligtvis måste jag också läsa den och roas. Och visst är jag en kolhydrateist! :D
Leta i den här bloggen
lördag 29 december 2012
onsdag 26 december 2012
Julbordet
Vi blev mätta i år igen. Jag fick i mej lite fler kolhydrater än vanligt när jag åt kålrotslåda, men så hade jag blandat ut den med en deciliter grädde innan jag värmde den. Min favoritsill, citronsill, har jag fixat själv och vet att det inte är socker i den inläggningen, förutom det socker som den köpta matjesfilén innehöll förstås. Men som någon klok kvinna skrev om sill, vi tycker att det är för mycket socker i sillen men choklad äter vi med gott samvete... Och ja, glöggpannacottan innehöll lite socker också, liksom chokladen jag åt, men summa summarum blev det inte fler kolisar än vanligt för mej. Inte ens fast jag använde ströbröd när jag gjorde köttbullarna, för då malde jag kanterna från LCHF-formbrödet jag hade till smörgåstårtan!
Idag blir det den tredje dagen med julmat, både rester här hemma och en nyare variant på bortaplan. Men imorgon, då ska jag inte äta julmat två gånger åtminstone!
God fortsättning på julfirandet!
tisdag 25 december 2012
Limpa och klappar
Det bästa med juldagen är att vi inte har något program! Vi hade huset fullt på julafton och på julannandag ska vi till svåger där hela tjocka släkten samlas. Då är det perfekt med en återhämtningsdag emellan. Hittills idag har jag bara haft sovmorgon, kämpat med korsord, ätit lite brunch och sen låg jag och läste julklappsboken "Sandmannen" tills jag kände att jag somnar om jag inte stiger upp, så då gjorde jag det.
Jag är så nöjd, så nöjd med mina julklappar. Och lika nöjd är jag med de julklappar jag gav bort. Jag är också så glad att mina kära känner mej och vet vad jag tycker om!
Men det var ju jullimpan jag skulle berätta om också! Jag testade alltså Erikas recept fast jag var skeptisk till både russinen och kanelen, men jag hade inte behövt oroa mej, den smakade utsökt! Den limpan kommer jag att baka fler gånger!
En underbar gädd-pepparkaksform med matchande servetter, två sorters olivolja, 100-eurossedlar att snyta mej i, en gräddkanna av bleckplåt och en vacker ljusstake |
Precis vad jag önskade mej - en låda full med Spotify! |
Jag är så nöjd, så nöjd med mina julklappar. Och lika nöjd är jag med de julklappar jag gav bort. Jag är också så glad att mina kära känner mej och vet vad jag tycker om!
Men det var ju jullimpan jag skulle berätta om också! Jag testade alltså Erikas recept fast jag var skeptisk till både russinen och kanelen, men jag hade inte behövt oroa mej, den smakade utsökt! Den limpan kommer jag att baka fler gånger!
Erikas jullimpa |
ERIKAS JULBRÖD (LCHF)
1 bröd
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g russin
1,5 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel, grovhackade
250 g kesella/kvarg 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Lägg russinen i en skål och häll kokande vatten över. Låt russinen stå i vattnet några minuter. Häll av vattnet och blanda russinen med kanel och rom, låt blandningen stå och dra ett tag.
Mixa mandel (100 g), valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i russinen. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.
1 bröd
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g russin
1,5 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel, grovhackade
250 g kesella/kvarg 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Lägg russinen i en skål och häll kokande vatten över. Låt russinen stå i vattnet några minuter. Häll av vattnet och blanda russinen med kanel och rom, låt blandningen stå och dra ett tag.
Mixa mandel (100 g), valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i russinen. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.
måndag 24 december 2012
söndag 23 december 2012
Snart är det dagen D!
Varje år hör jag samma sak - "man blir så trött av julmaten", och efter julen hör och läser man "träna bort julskinkan", och varje år blir jag lika irriterad, ni vet nog varför. För mej är julmaten himmelriket! Tänk så underbart mycket det finns där som man kan äta! Det är nästan för mycket, jag vet att jag kommer att äta mej jättemätt imorgon, men jag vet också att jag inte kommer att bli trött för det. Det blir skinka, mustapekkasås, rökt lax, gravad lax, rökt kalkon, sillar och ostar. Men Erikas jullimpa, som är i ugnen som bäst, behöver inte komma fram på julbordet. Det är ju liksom onödigt att fylla ut magen med bröd (och potatis) när det finns så mycket annat. Jag hoppas och tror att limpan blir god, fast det finns russin i den! Nu har jag aldrig tyckt om russin, jag brukar t.o.m. peta bort russin ur bullar och bröd ända sedan barnsben, så det är inte p.g.a. LCHF, så då kan jag kanske fortsätta med det. Jag tänkte att de kanske ändå ger så bra smak att jag inte ska lämna bort dem. Jullimpan blir bra att ha under skinkan imorgonbitti, till frukosten. Annars går det bra utan bröd under skinkan också.
Och efterrätten blir glöggpannacotta. Jag testade med hemmagjort glöggkoncentrat, men det smakade som att ha en semla/fastlagsbulle i mjölk... Inte speciellt glöggpannacotta-smak alltså...
Bilden visar hur vår lillajulmiddag såg ut i början av månaden. Visst ser det gott ut!
Examenskaffe
Juthbacka herrgård |
LCHF-bordet |
Mumsfilibabba! |
Jag delade först upp brödet i tre delar och fuktade varje brödskiva med vichyvatten. Den ena tårtan fick fiskfyllning och den andra en köttfyllning. Som vanligt var det fisktårtan som var populärast.
Mest för min skull ska jag skriva smörgåstårtreceptet här, men har någon annan nytta och glädje av det också så är det ju bra!
LCHF-smörgåstårta
1 formbröd /tårta
vichyvatten att fukta med
Fiskfyllning:
2 burkar tonfisk i olja
knappt 100 g Kalles kaviar
grädde
2 hårdkokta ägg
en ask ansjovis
lite ansjovisspad
grädde
Garnering:
vispad grädde
laxmajonnäs
Köttfyllning:
finhackad skinka
purjolök
Philadelphiaost
grädde
leverpastej
finhackad saltgurka
grädde
Garnering:
vispad grädde
majonnäs
Skär upp brödet i önskat antal våningar. Fukta brödet med vichyvatten. Bred ut fyllningarna. Täck tårtan med plastfolie och ställ kallt till nästa dag. Bred ut ett jämnt lager av gräddblandning och dekorera med önskvärda godsaker.
Nu ska jag ta fram julskinkan för att den ska hinna bli rumstemererad, sen är det köttbullar och glöggpannacotta på programmet innan vi ska till dottern och äta julgröt! Och då äter jag faktiskt gröt! Lite risgrynsgröt med mycket smör och grädde på. Mums!
fredag 21 december 2012
Lakritsfinger
Jag tror att det är så här, de som äter kolhydrater tycker inte alls att lakritspulver smakar gammaldags salmiakpulver, men de som är avsötade tycker det! Om man dessutom gör som när man var liten - stoppar fingret i munnen för att få det vått, och sen stoppar fingret i pulvret, DÅ smakar det gudomligt!
torsdag 20 december 2012
Zucchinikaka
På lördag ska min son och två av hans kusiner fira sina respektive examina. Det blir smörgåstårta, kaffe och lite kakor, helt enligt deras egna önskemål. Eftersom kolhydratätarna ska äta morotskaka föll jag nästan i fröjd när jag slog upp min nyaste bakbok och hittade zucchinikaka! Klart vi ska äta den! Receptet finns i Katrin Zytomierskas bok "Sött och annat gott". Som med nästan alla andra LCHF-recept fattar jag inte att det ska vara så mycket sötning i det söta. Det är ju meningen att vi ska bli av med vårt sötbegär, men det blir man ju inte om man äter jättesöta bakverk, fastän det är sukrin och stevia man använder. Eftersom jag blivit av med mitt sötbegär minskade jag rejält på sötningen. Det blev ändå väl sött enligt mina smaklökar som fortfarande mår illa efter misshandeln när jag smakade på kakbotten. När frostingen var på blev det hur gott som helst!
Zucchinikaka
150 g smör
2½ dl mjölk
2 ägg
2½ dl mandelmjöl
2 dl Sukrin melis, eller 2 msk sukrin som jag tog
2 msk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
1 zucchini
Sätt ugnen på 200. Smält smöret och blanda sedan detta med mjölk och ägg. Tillsätt de torra ingredienserna. Skala zucchinin (skalet kan användas till dekoration sen om man vill). Riv zucchinin på rivjärnets grova sida och blanda ner i smeten. Smöra en springform (eller sätt bakplåtspapper i en fyrkantig form). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca.35 minuter. Låt kakan svalna innan du lägger på frostingen.
Frosting:
400 g Philadelphiaost
rivet skal från ½ citron
saft från ½ citron
1 dl Sukrin melis, eller ½ krm stevia som jag tog
Blanda alla ingredienser väl till en jämn smet och bred den över kakan. Låt kakan stå svalt en stund före serveringen. Dekorera med zucchiniskal och några citronklyftor.
Jag måste faktiskt säga att jag tappade förtroendet för Katrin efter hennes utspel om modellen på SATS-reklamen. Hur troligt är det förresten att hon tror på det hon säljer, alltså en bok om bakverk... Tveksamt... Men kakan var god ändå!
Jag ska tillreda smörgåstårta också till kalaset, och naturligtvis ska ni få en redogörelse! :)
Etiketter:
baka med LCHF,
kalas,
LCHF,
zucchini,
zucchinikaka
fredag 14 december 2012
Julen är räddad!
Glöggpannacottan är testad, uppäten och godkänd! Jag gjorde precis som i havtornspannacottan men bytte ut havtornssaften mot glöggkoncentrat. Det är visserligen socker i glöggen, men jag tänkte som så, att det ändå är en väldigt liten mängd socker man får i sig och att man med gott samvete äter 70%:ig choklad fast det är socker i den också! Nu efteråt känner jag att det var lite väl sött för mina stackars smaklökar, men på julafton efter skinka och sillar kanske det inte gör något. Och är man riktigt entusiastisk så kan man förstås koka eget glöggkoncentrat!
Glöggpannacotta (4 port.)
2 gelatinblad
4½ dl grädde
½ dl glöggkoncentrat
1 vaniljstång
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädden med vaniljfrön och vaniljstång och havtornsjuice.
Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och smält det i grädden under omrörning. Ta bort vaniljstången. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ kallt i kylskåpet för att stelna, ca 2 timmar.
Glöggelé
½ dl havtornssaft
½ dl vatten
2 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och glöggkoncentrat. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt gelén kallna tills det blivit trögflytande. Häll gelén över pannacottan och låt stå kallt till servering.
Testpanelen bestod av mej, dottern och sjuåriga systersonen. Dottern tyckte det var jättegott och att själva pannacottan smakade Sunice´s vaniljglass, systersonen tyckte att glöggelén var god men inte pannacottan så han ville ha geléreceptet så han får laga den!
Det blir nog en riktigt god jul i år också.
Etiketter:
efterrätt,
glöggpannacotta,
jul,
julmat,
LCHF,
pannacotta
Självständighetsmiddagen
Det är inte så att vi brukar fira Finlands självständighetsdag speciellt mycket, men om man nu har en ledig dag mitt i veckan och ändå ska äta, och landet ändå firar 95 år av självstyre, då kan man ju bjuda gäster och ha en lite festligare middag. Den traditionella slottsbalen på självständighetsdagen hann vi titta på så mycket att vi visste vilken högtidsdag det var.
Vår fina festmiddag bestod av färskost-, soltorkadtomatfylld och baconlindad grisytterfilé, bearnaisesås, brysselkål, ärter och paprika. Det var riktigt gott. Som efterrätt hade jag för första gången testat havtornspannacotta. Det var en överraskning hur gott det var! Visserligen hade jag också tidigare smakat sån, men inte själv gjort den. Och det är pannacottan som ni ska få receptet på.
Havtornspannacotta
2 gelatinblad
4½ dl grädde
½ dl havtornssaft
1 vaniljstång
ev. lite sukrin
Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och smält det i grädden under omrörning. Ta bort vaniljstången. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ kallt i kylskåpet för att stelna, ca 2 timmar.
Havtornsgelé
½ dl havtornssaft
½ dl vatten
2 gelatinblad
ev. lite sukrin
Det här måste ju funka med glögg också så får man en fin julpannacotta!
Etiketter:
festmeny,
havtornspannacotta,
LCHF,
pannacotta
onsdag 12 december 2012
Jordnötskakor
Mat & Hälsa Klicka på bilden för recept! |
också torrostade jordnötter utan att få gallbesvär. Det är bara de saltade jag inte klarar direkt ur påsen. Men det här ÄR vanliga saltade, men har alltså varit i ugnen. Det händer tydligen något där...
Sötsalta jordnötskakor |
30-årskalas! |
Tydligen är det så länge sen jag bloggat att jag kommit av mej! Det var ju receptet på den annorlunda kladdkakan ni också skulle få! Receptet hittade jag i Annika Rognebys "Bakglädje med LCHF".
Men först behöver du tillverka en mandelmassa! Då gör du så här:
Mandelmassa
1½ dl skållad sötmandel (fast jag använde förstås färdigt mandelmjöl, 1½ dl)
1,25 dl sukrin (enl. boken, men 2 msk enligt mej)
1½-2 msk vatten
Mixa mandlarna till fint mjöl i matberedaren.
Tillsätt sukrinet och mixa i 2 minuter.
Tillsätt slutligen vattnet och mixa samman.
Ta upp och forma till en sammanhängande massa. (Lyckades inte så bra för mej, kanske för att jag hade så lite sukrin i?)
"Annorlunda kladdkaka"
1 sats mandelmassa
60 g smör/kokosfett (jag tog kokosfett)
2 dl grädde
250 g choklad, minst 70% förstås
Kavla ut mandelmassan (eller kladda ut den som jag gjorde...) så att den täcker en springform på 22-24 cm. Klä formen med mandelmassan.
Smält fettet i en kastrull och tillsätt grädden. Koka upp och ta av kastrullen. Dela chokladen i små bitar och tillsätt dem i gräddsmeten. Blanda till en jämn smet. (Sätt kastrullen på spisen igen om grädden blivit för kall, men akta så det inte blir för varmt!) Häll smeten i formen och ställ kallt för att stelna. Servera kakan väl kyld.
Så, nu får ni börja "baka". :)
Etiketter:
annorlunda kladdkaka,
baka med LCHF,
jordnötskakor,
kalas
Gissa bajset!
Ser ni, jag har en ny bild här! Nu ska det funka igen, tack vare att jag läste det här och tack vare min datanörd Daniel. Tack! I utbyte fick han en självständighetsmiddag och en glad svärmor! ;)
Ja, vad tror ni jag har för nåt i låda på bilden då? Jo, julgodis! Tryffel närmare bestämt. Det var min syster som kom med de här smakproven åt mej ikväll, en lakritstryffel och en vanlig chokladtryffel. De var hur goda som helst, t.o.m. fast jag precis hade svalt ner det sista av den lakritstryffel jag tog som efterrätt ikväll.
Jag har faktiskt hur mycket som helst kvar av mina chokladgodisar, men jag har ännu planerat att tillverka lite mera godis, kanske bounty. Har ni andra testat något nytt och gott som jag borde få veta?? Jag är ju alltid nyfiken på nyheter i matväg.
Nu när jag äntligen kan sätta in bilder igen ska ni nog få mera blogginlägg igen, så stay tuned!
torsdag 6 december 2012
Julgodis med lakrits!
Lakritstryffel t.v. och jordnötstryffel t.h. |
Nu snackar vi uppdaterad julgodistillverkning! I år har jag använt lakritspulver, halleluja! Jag som har haft så svårt att hitta lakritspulver och så säljer de "Lakritsfabriken":s lakritspulver på vännernas livsmedelsaffär! Hurra säger jag då och hoppar lite jämfota av förtjusning! Det lakritspulvret är det godaste jag smakat dessutom, och det är därför jag slickar på fingret innan jag doppar det i pulvret, för när jag slickar av pulvret från fingret blir jag alldeles nostalgisk, för när jag var liten köpte vi salmiakpulver i små vita papperspåsar från apoteket, och det var så otroligt gott. Det var då jag satte grunden för mitt salmiakberoende. ;)
Det var julgodistillverkningsdag igår. Jag googlade "LCHF lakritstryffel" och hittade genast det här receptet (som är hämtat från Annika Rognebys senaste bok, Bakglädje & LCHF). Jag blandade, smakade, satte i mera lakritspulver, smakade, mera pulver, smakade och så blev jag nöjd. Mina söner tyckte inte om den starka lakritssmaken, men det var ju den jag var ute efter, och min LCHF:ande kompis Nette tyckte om det också så visst var det bra! Men enligt originalreceptet ska det vara 1 tsk lakritspulver och jag hade i 4 tsk, så man kan dosera enligt egna smaklökar!
Jag tillverkade också jordnötstryffel som min dotter hittade på Instagram. Det receptet var från en tidning, men jag vet inte vilken, så jag skriver det hit också så hittar jag det nästa gång! Praktiskt med blogg.
Lakritstryffel
200 gram mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 tsk lakritspulver
1 krm saltFinhacka chokladen. Koka upp grädde och tillsätt den finhackade chokladen. Tillsätt lakritspulver och lite salt. Rör om tryffeln ordentligt. Spritsa eller häll i formar.
Jordnötstryffel
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörkchoklad
1 dl Kesella / kvarg
1½ dl grovhackade salta jordnötter
Koka upp grädden och smöret i en kastrull, ta bort från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kesellan / kvargen. Häll chokladen i en form, ca.10x15 cm och strö över nötterna. Låt stelna i kylskåp, skär i bitar. (Jag hade en lite större form, ca.15x25 cm, och tyckte det blev alldeles lagom stora bitar. Jordnötsbitarna tryckte jag ner i chokladen och tror att jag rör ner dem i chokladen nästa gång.)
Etiketter:
jordnötstryffel,
julgodis,
lakritspulver,
lakritstryffel,
LCHF,
tryffel
måndag 26 november 2012
"De behöver ha kolhydrater och alla vitaminer som
gömmer sig bland kolhydraterna" ???
Anna Hallén har skrivit ett mejl till artikelns författare. Här kan du läsa det!
Förresten, jag har inte slutat laga mat, ikväll blir det en sås av sidfläsk och blomkålsgratäng till.
Ps. Jag har kommit fram till att jag behövde en etikett till, nämligen "bullshit"... "Struntprat" var en annan stark kandidat.
Etiketter:
barn,
bullshit,
LCHF,
nyheter,
sockerberoende
Heja fettfritt... typ...
Från årsskiftet höjer man priset på mjölk här i Finland, utom på den fettfria mjölken. Därför ska nu alla dagis- och skolbarn serveras endast fettfri mjölk. Känns det som att man tar ett, eller möjligen två, steg bakåt i utvecklingen?
Så har vi då den alarmerande nyheten att finländarna lever ohälsosammare. Kolesterolvärdena har tydligen stigit eftersom vi börjat äta smör! Hemska saker - smör! Visst tror jag på att kolesterolvärdena stigit, det kan de göra, men det är ju faktiskt LDL och triglyceriderna man ska se på. De sjunker ju om man äter rätt fett, alltså naturligt, mättat fett.
Aproå kolesterol.... Jag har funderat en hel del fast jag inte har bloggat, t.ex. på det faktum att allt fler och allt yngre människor får diagnosen Alzheimers. Varför denna ökning? KAN det möjligen bero på att vår hjärna förtvinar för att den inte får det fett den behöver? KAN man ha den tanken? Jag skulle väldigt gärna vilja att någon gjorde en undersökning om vilka fetter Alzheimerspatienterna har ätit i huvudsak. OM de ätit något fett alls... För faktiskt, jag blev förvånad över det jag läste i artikeln jag markerade i förra stycket -
"Sex procent av finländarna använder smör på brödet, medan motsvarande siffra år 2007 var tre procent. "Den som vill läsa mer om alzheimers eller margariner/smör hittar massor på kostdoktorn.se. Skrämmande läsning.
fredag 23 november 2012
Det här med D-vitamin
D-vitamintillskott |
Hurra, jag kan åtminstone använda de bilder jag tidigare använt här på bloggen! Men det var inte det jag skulle skriva om just nu...
Jag såg på nyheterna i TV härom kvällen och de berättade om D-vitamin där. Man rekommenderar nu att man ger D-vitamin åt barn så länge som möjligt (minns inte om de sa någon ålder just då) och att vuxna också tar tillskott. Sen berättade en kvinna att man i Finland rekommenderar att ungdomar tar D-vitamin ända tills de är 18 år, eftersom man i en studie konstaterat att ungdomar har alldeles för låg D-vitaminkoncentration i kroppen. Hon fortsatte med att "i Sverige har man ännu inga såna rekommendationer eftersom man inte har gjort någon sådan studie"... Men hallå, Finland och Sverige är beläget på samma mörka breddgrader, vi har en lång mörk vinter med begränsat med sol på sommaren, kan det möjligen vara så att finländska och svenska ungdomar motsvarar varandra i den här frågan???
Sen kan man ju också fundera på det faktum att ungdomar ska äta D-vitamin i 18 år medan man rekommenderar vuxna att också äta D-vitamintillskott... Jamen jahaaa, kan man inte bara rekommendera oss nordbor att äta D-vitamin???? Själv tar jag mina D-pearls Strong varje dag och har också ordinerat mina barn att äta D-vitamin, och åtminstone min gravida dotter tar sina vitaminer.
Nu ska jag baka tårta till min datanörds 30-årskalas ikväll. Jag har också bakat både "Annorlunda kladdkaka" (från "Bakglädje med LCHF"), "Sockersalta jordnötsdrömmar" (från nyaste Mat & Hälsa") och knäckebröd till ostbrickan. De där jordnötsdrömmarna har jag drömt om sen jag smakade på en igårkväll...
torsdag 22 november 2012
Hinder på vägen...
Jag har haft en sån där period när man tycker att man inte kan hitta på mat för dagen ens, en riktig fantasi-kris. Men nu har jag kvicknat till igen och skulle visa en bild av hur fina mina västerbottensbollar blev nu när jag äntligen fick dem att bli runda! Hurra! Fast så har jag utnyttjat hela mitt 1G:s utrymme på Picasa så jag kan inte ladda upp några bilder... Äsch... Men bollarna var bollar också när jag tog ut dem ur ugnen. Däremot har jag inte smakat på dem än, det kan ju hända att de är jättetorra och hårda! Fast det tror jag inte eftersom nästan inget av smöret har runnit ut den här gången. Eftersom jag inte har hittat Bakerix här i Finland har jag nu testat mej fram till en egen mjölblandning som tydligen funkar. Det ska vara 1½ dl Bakerix, men då använde jag 1 dl mandelmjöl + 1 dl kokosnötmjöl + 1½ msk fiberhusk + 2 tsk bakpulver. Dessutom höjde jag ugnsvärmen med 25 grader, till 225. Bra jobbat alltså, om jag får säga det själv.
Mitt uppdaterade recept på
Västerbottensbollar
1½dl Bakerix (jag använde 1 dl kokosnötmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1½ msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver)
3 st ägg
3 dl riven västerbottensost
1 dl Philadelphia vitlök & örter (jag använde naturell Philadelphia, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk örtblandning för fetaost)
Mitt uppdaterade recept på
Västerbottensbollar
1½dl Bakerix (jag använde 1 dl kokosnötmjöl, 1 dl mandelmjöl och 1½ msk fiberhusk, 2 tsk bakpulver)
3 st ägg
3 dl riven västerbottensost
1 dl Philadelphia vitlök & örter (jag använde naturell Philadelphia, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk örtblandning för fetaost)
150 g smör (rumstempererat)
1 krm cayennepeppar
gröna oliver med pimento eller ansjovis
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
sesamfrön
vallmofrön
Knåda ihop alla ingredienserna förutom oliverna till en smidig deg. Tag en klick stor som en köttbulle och platta ut i handen, lägg på en oliv och rulla in den. rulla sen hälften av bollarna i sesamfrön och andra hälften i vallmofrön. Baka av dem i ugnen i 225 grader tills de får fin färg ca 25 minuter.
1 krm cayennepeppar
gröna oliver med pimento eller ansjovis
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
sesamfrön
vallmofrön
Knåda ihop alla ingredienserna förutom oliverna till en smidig deg. Tag en klick stor som en köttbulle och platta ut i handen, lägg på en oliv och rulla in den. rulla sen hälften av bollarna i sesamfrön och andra hälften i vallmofrön. Baka av dem i ugnen i 225 grader tills de får fin färg ca 25 minuter.
Jag ska börja gallra lite bilder på Picasa så kommer bilder småningom!
torsdag 8 november 2012
HURRAAAA!
Här i Nykarleby är vi lyckligt lottade som har Arbis som ordnar en massa kurser och föreläsningar. Speciellt torsdagsföreläsningarna är populära eftersom de får hit i princip vilken föreläsare som helst. För ett par veckor sedan var det Olof Röhlander som underhöll oss med sin föreläsning "Det blir alltid som du tänkt dej" och så har vi haft Jonas Colting och Mark Levengood som också var väldigt givande. Tidigare har Annika Dahlqvist föreläst men då hade jag tyvärr inte möjlighet att närvara.
För minst ett år sedan föreslog jag åt arbis att de skulle ta hit Andreas Eenfeldt, alltså kostdoktorn, som föreläsare. Då fick jag som svar att de redan hade haft Annika Dahlqvist och att det säkert är en övergående trend med LCHF. Tji fick de! Före Röhlanders föreläsning fick man skriva önskemål om föreläsare och idag meddelade arbis att det var kostdoktorn som de flesta ville ha som föreläsare och DÅ BLIR DET SÅ! Det är visserligen fyra månader kvar, men jag är redan anmäld till föreläsningen! Det är dessutom så att jag får föreläsningen som födelsedagspresent av min dotter eftersom jag fyller år just den dagen! Kan det bli mer perfekt än så?
tisdag 6 november 2012
Skolmat
Det går diskussioner lite överallt just nu om skolmaten. Det finns, tack och lov, välinformerade och vetgiriga föräldrar som fattat det här med "sockerhög", "blodsockersvängningar", "vuxendiabetes" och liknande. De föräldrarna har avvänjt sina barn från socker för att de ska må bättre. Barnen mår bättre och föräldrarna mår förstås bättre om barnen mår bra. Men om nu dessa barn som inte är vana med socker serveras gröt med socker på i skolan, vem har nytta av det?? Och ska gröt faktiskt serveras som skolmat? Men OM man serverar gröt som skolmat, varför ska det vara socker på???? En gröt som serveras med en rejäl klick smör är både godare och nyttigare. Då har barnen åtminstone smöret att leva på en stund. Om det ÄR smör man serverat förstås och inte en hudvårdsproduktsliknande sak...
Det är ju allmänt känt att det finns mera barn med bokstavsdiagnoser nu än tidigare. Likaså finns det mera barn med koncentrationssvårigheter också. Vad händer om man lämnar bort sockret ur deras mat? Och om man minskar på tillsatsämnen och färgämnen. Vad händer?? Nej men, inte kan man ta bort socker från barnens mat, det är ju allas vår rättighet att äta socker, väl??? Men så kan man ju inte tänka. Det är som att ge barnen en tobak för att det är allas vår rättighet att röka! Så gjorde man i och för sig i början på förra århundradet, bjöd barnen på tobak... Ja, vad händer alltså i kroppen om man lämnar bort sockret? Det finns säkert många försvarstal varför barn ska få äta socker, men vem har skrivit de talen? Är det kanske så att det är de sockerberoende föräldrarna?? Eller...? Kanske det inte finns tillräcklig forskning på vad som händer i kroppen om man lämnar bort sockret?
Jag har också gett mina barn socker när de var små. Då visste jag inte bättre. Men idag, vi lever faktiskt på 2012, borde väl ändå alla vara så välinformerade, i denna datavärld, att man vet att socker ÄR farligt! Jag blir nästan mörkrädd när jag tänker på hur mycket socker jag hann mata i mina barn innan jag hittade bromsen!
Och ifall någon vill, och vågar, läsa mer om sockerberoende så finns det massor av böcker och så finns ju massor, massor, massor av information på nätet också! Våga ta reda på!
Jag som skulle gå i säng för att orka upp till jobbet i morgon, men ibland måste man få bort övertrycket innan man ska sova, så man kan säga att det var lite elakhet som kom ut nu... Men nu kan jag sova gott!
Har NI några åsikter om skolmaten????
Det är ju allmänt känt att det finns mera barn med bokstavsdiagnoser nu än tidigare. Likaså finns det mera barn med koncentrationssvårigheter också. Vad händer om man lämnar bort sockret ur deras mat? Och om man minskar på tillsatsämnen och färgämnen. Vad händer?? Nej men, inte kan man ta bort socker från barnens mat, det är ju allas vår rättighet att äta socker, väl??? Men så kan man ju inte tänka. Det är som att ge barnen en tobak för att det är allas vår rättighet att röka! Så gjorde man i och för sig i början på förra århundradet, bjöd barnen på tobak... Ja, vad händer alltså i kroppen om man lämnar bort sockret? Det finns säkert många försvarstal varför barn ska få äta socker, men vem har skrivit de talen? Är det kanske så att det är de sockerberoende föräldrarna?? Eller...? Kanske det inte finns tillräcklig forskning på vad som händer i kroppen om man lämnar bort sockret?
Jag har också gett mina barn socker när de var små. Då visste jag inte bättre. Men idag, vi lever faktiskt på 2012, borde väl ändå alla vara så välinformerade, i denna datavärld, att man vet att socker ÄR farligt! Jag blir nästan mörkrädd när jag tänker på hur mycket socker jag hann mata i mina barn innan jag hittade bromsen!
En ung släkting på sommarpromenad |
Och ifall någon vill, och vågar, läsa mer om sockerberoende så finns det massor av böcker och så finns ju massor, massor, massor av information på nätet också! Våga ta reda på!
Jag som skulle gå i säng för att orka upp till jobbet i morgon, men ibland måste man få bort övertrycket innan man ska sova, så man kan säga att det var lite elakhet som kom ut nu... Men nu kan jag sova gott!
Har NI några åsikter om skolmaten????
Etiketter:
blodsockerfall,
skolmat,
socker,
sockerberoende
fredag 2 november 2012
torsdag 25 oktober 2012
Inte så invecklar
Har man ingen fantasi, eller har man bråttom, är det bra med en middag som är helt befriad från tankeverksamhet. Det får man ha ibland! Igår blev det en totalt oromantisk knackkorvsmiddag för två. Inga tända ljus eller fiolmusik i sikte, men mätta blev vi! Jag är ju så glad att det finns Snellmans knackkorv!
Visst är det ganska mycket fett i knackkorven, 26%, men för att hållas mätt på en sån här middag fick en smörklick smälta på broccolin och majonnäs och hamburgerdressing fick samsas med senapen på korven. En väldigt spartansk lyxmiddag kan man säga.
Apropå majonnäs och hamburgerdressing, det gäller att ha ögonen på skaft när man ska handla sånt. I en del finns det mycket socker! Jag har ju tidigare tillverkat egen majonnäs nästan varje vecka, men när barnet inte bor hemma längre är det inte lika stor åtgång så jag har övergått till majonnäs på tub. När jag behöver större mängd tillverkar jag egen.
Dagens lunch blir nog en överraskning, jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska äta...
Visst är det ganska mycket fett i knackkorven, 26%, men för att hållas mätt på en sån här middag fick en smörklick smälta på broccolin och majonnäs och hamburgerdressing fick samsas med senapen på korven. En väldigt spartansk lyxmiddag kan man säga.
Apropå majonnäs och hamburgerdressing, det gäller att ha ögonen på skaft när man ska handla sånt. I en del finns det mycket socker! Jag har ju tidigare tillverkat egen majonnäs nästan varje vecka, men när barnet inte bor hemma längre är det inte lika stor åtgång så jag har övergått till majonnäs på tub. När jag behöver större mängd tillverkar jag egen.
Dagens lunch blir nog en överraskning, jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska äta...
onsdag 24 oktober 2012
Bråda tider
Godisdag
Det är flera månader sedan jag hittade det här receptet och har väntat på rätt tillfälle att testa det. På fredag ska det bli trippelkalas när min kära far, min kära son och min kära brorson ska ha gemensamt kalas eftersom de alla tre fyller inom en vecka. Praktiskt! Extra praktiskt är det förstås också att det är så många som bakar till kalaset. Och jag fick testa LCHF-Snickers! Om man googlar "LCHF snickers" får man ca. 31100 träffar, så man kan misstänka att det finns en del variationer. Jag hade bara 150 g jordnötssmör så jag lagade lite mindre än halvsats, och nu känns det lite som att jag kanske måste laga mer till fredag... Nå nej, jag måste ju kunna motstå frestelsen! Men ni förstår kanske att det var väldigt, väldigt gott!
LCHF-Snickers
400 g mörk choklad 70 %
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker (finns åtminstone på hälsokostaffär)
hackade nötter
Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad eller på upptiningseffekt i mikron. Smöra en form lite i botten eller klä formen med bakplåtspapper. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Blanda i hackade nötter. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta och bred ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Macadamia., cashew, jordnöt och mandel |
Nötter, jordnötssmör och smör |
Snickers! |
400 g mörk choklad 70 %
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker (finns åtminstone på hälsokostaffär)
hackade nötter
Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad eller på upptiningseffekt i mikron. Smöra en form lite i botten eller klä formen med bakplåtspapper. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Blanda i hackade nötter. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta och bred ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
tisdag 16 oktober 2012
Mat & Hälsa
Mat & Hälsa nr.4 |
Jag åkte buss i helgen. 18 timmar närmare bestämt, och ändå bara inom Finland. På det sättet tog jag mej till och från Lovisa som ligger i sydöstra delen av landet. Där bodde jag på hotell och deltog i en kongress med festmiddag på lördagkväll. Den stora besvikelsen var hotellfrukosten. Där fanns visserligen både omelett och kokta ägg, men ingen bacon, bara köttbullar och prinskorv. Nu är ju köttbullar och prinskorv inget jag vill äta som frukost, det var ju bacon jag ville ha! Omeletten såg bra ut så första morgonen försåg jag mej med en försvarlig portion. Den åt jag inte upp. Antagligen fanns en HYLA-produkt med i den, troligen matlagningsgrädde, som gjorde hela omeletten SÖT! Tänk er att vara tvungen att äta en söt omelett som frukost... Nå, det fanns skinka också, och ostskivor, så jag blev nog mätt. Jag klarade mej t.o.m. utan mellanmålet som serverades på kongressen, kolhydratbomber i form av pizzabitar och tunnbrödsrullar. Sen när det blev lunchdags var jag fortfarande inte riktigt hungrig, men det var ändå gott med buffématen. Det är bra med buffé så man får välja vad man vill ha. Kaffe med grädde i var perfekt som efterrätt.
På lördagkväll fick vi igen buffé när det var festmiddag. Det var en himmelsk förrätt bestående av olika sillar, sallader och rökt lax. Jag som fortfarande älskar rökt lax! Till maten serverades en chardonnay som visserligen var torr, men ändå för söt för mej och dessutom tycker jag ju inte om chardonnay... Varmrätten bestod av potatisgratäng, kokta grönsaker, sallad och rostbiff med mjölsås. Sallad, grönsaker och rostbiff räckte bra för mej. Mätt blev jag också. Småningom fick jag också ett torrt vin som var tillräckligt torrt.
Men den godaste maten jag åt på hela helgen var nog en getostsallad jag åt på hemvägen. Väldigt gott!
Det jag förundrade mej över i helgen var nog hur mycket de andra åt. Det var frukost kl.8, kaffe med tilltugg kl.9-10, lunch kl.12, kaffe med tilltugg kl.15 och så middag kl.19. Det var ju alldeles för mycket mat för mej åtminstone.
Och bilden då? Jo, på fredag när jag skulle åka iväg fick jag det nya numret av Mat & Hälsa på posten, så den fick komma med på resan! Där fanns mycket matnyttigt (hehe) och bl.a. det här moussakareceptet tyckte jag verkade intressant.
fredag 12 oktober 2012
Västerbottensostbrytbröd
Jag älskar långa ord, vilket också gör att jag är fruktansvärt allergisk mot särskrivningar, och också därför njuter jag när jag får dra till med ett sånt fantastiskt ord som västerbottensostbrytbröd, härligt!
Ni minns kanske att jag har bakat Lannérs västerbottensbollar med mindre lyckat resultat i fråga om just bollformen... Nu testade jag igen, men orkade inte kämpa på med att rulla bollar ifall de skulle flyta ut igen, men som brytbröd gör det ju inget om de flyter ut lite så jag satsade på det. Jag gjorde smeten lite tjockare den här gången, med lite extra kokosnötmjöl. Jag kladdade ut degen till längder, tryckte dit en rad med oliver med jalapeñjofyllning och "lappade ihop" degen ovanpå. Sen strödde jag vallmo- och sesamfrön på och gräddade i 200 grader ca.20 minuter. Sen när vi satt i jaktstugan i skogen och smuttade på lite retsina var det utsökt att ta lite västerbottensostbrytbröd med!
torsdag 11 oktober 2012
Klokord
Jag har haft problem med bloggen igen - jag har inte kunnat blogga via mobilen! Det har varit en smärre katastrof eftersom jag jobbat och där emellan inte varit hemma. Nu är jag hemma men har bråttom... Men ändå, ni ska få lite klokord som jag nyss läste på Facebook, men klokorden är nog äldre än så -
Det är ju så sant så sant!
Dagen bild visar min nästan uppätna portion från helgen då vi övernattade i en jaktstuga i skogen tillsammans med andra som uppskattar god grekisk mat. Det är stifado, tzatziki och sallad som syns på tallriken. Gott var det fast det ser lite kladdigt ut... ;)
"Om en person är kräsen när det gäller vinet han dricker anses han vara en kännare. Om han däremot är kräsen med vad han äter anses han vara knepig" (William Dufty)
Det är ju så sant så sant!
Dagen bild visar min nästan uppätna portion från helgen då vi övernattade i en jaktstuga i skogen tillsammans med andra som uppskattar god grekisk mat. Det är stifado, tzatziki och sallad som syns på tallriken. Gott var det fast det ser lite kladdigt ut... ;)
torsdag 4 oktober 2012
Sprödast av de spröda!
Det här knäckebrödet jag bakat hela hösten, det är fantastiskt! Jag bakade visserligen en sats i lördags, men när kalasandet var slut var brödet det också, nästan. Och receptet var väldigt efterfrågat, och bra recept är ju till för att delas! Ja, så bakade jag alltså mera bröd ikväll och lyckades få till det sprödaste av de spröda knäckebröden i hela världen!
Eftersom jag tycker det är enklare att baka ett recept där ingredienserna är angivna i rymdmått har jag nu omvandlat receptet. Om man inte har en bra digital köksvåg kan det dessutom vara väldigt svårt att följa det här ursprungsreceptet. Visserligen har jag en bra digital köksvåg, men ändå är det lätt med dl-måttet.
Så här är receptet då:
Moniques knäckebröd
3½ dl solrosfrön
~1 dl linfrön (knappt)
1 1/4 dl sesamfrön
1 dl pinjekärnor (knappt)
4 msk fiberhusk (eller psyllium)
1 tsk salt
5 dl vatten
Hacka pinjefröna lite grovt, blanda alla ingredienserna och låt stå i 10 min för att svälla. Bred ut på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Skär rutor med kniv innan ugnen... sedan är det bara att bryta isär. Eller så skär man genast man tar ur ugnen. Grädda i 160°:ig ugn i ca. 1 tim 15 min, tills de är spröda.
Om brödet inte känns tillräckligt torrt kan man torka det i 100-gradig ugn, med luckan lite på glänt, i ca. 1h. Det kan man upprepa tills du är nöjd med brödet!
Förresten, ni kommer väl ihåg sökrutan här till höger, under presentationen?! Om du letar efter ett recept så skriv in t.ex. knäckebröd i rutan så hittar du alla recept på knäckebröd!
Lunch
Igår funkade det inte att publicera blogginlägg via mobilen, men ett tomt "inlägg" lyckades det med... Nu när jag står och värmer kycklingsoppa testar jag igen. Håll tummarna!
Edit: Jepp, det funkade, när jag tog bort fotot jag ville ha med, så jag kan alltså inte publicera inlägg med foton i från mobilen. Det är ett problem...
Som plåster på såren får ni en greklandsbild istället! Här finns saganaki igen (osten som ser ut som en toast), melitzanosalata (aubergineröra), grekisk sallad och dolmades (ris inpaketerat i vinblad, men det skippade jag förstås). I glasen hade vi retsina, det torra vinet med smak av kåda. Nom nom!
Edit: Jepp, det funkade, när jag tog bort fotot jag ville ha med, så jag kan alltså inte publicera inlägg med foton i från mobilen. Det är ett problem...
Som plåster på såren får ni en greklandsbild istället! Här finns saganaki igen (osten som ser ut som en toast), melitzanosalata (aubergineröra), grekisk sallad och dolmades (ris inpaketerat i vinblad, men det skippade jag förstås). I glasen hade vi retsina, det torra vinet med smak av kåda. Nom nom!
måndag 1 oktober 2012
Olivolja
När vi var i Grekland besökte vi vår grekiska "vänfamiljs" farm. Det var en djungelliknande trädgård med alla möjliga och omöjliga fruktträd och grönsaker, getter, höns och kryddor. Det var en fantastisk upplevelse. Det kändes som att gå i ett växthus, lika fuktigt och varmt. Förutom att vi plockade fikon fick vi en massa grönsaker med oss därifrån också, och det var de vi åt sen på kvällen. När vi sen skulle åka hem igen till kalla norden fick vi lite olivolja med oss. Vi fick bara säga hur många fyralitersdunkar vi ville ha, och tyvärr tar man ju inte många såna med sig i resväskan när man har viktbegränsning. En dunk fick vi med oss och det kändes verkligen lite högtidligt att öppna och använda den. Tänk att det är just "vår" familj som pressat sina oliver till den olja vi fick! Mäktigt!
"Farmaren" själv på gång |
Äktaste olivoljan ever! |
Ooops! |
lördag 29 september 2012
Bakdag
Igår fick det bli en riktig bakdag. Det var underbart höstväder som gjort för att vara ute men jag satsade på att baka. Min bonusson ska fira sin födelsedag här imorgon och då tyckte jag att vi 3-4 LCHF:are också ska ha något gott till kaffet. Resten fixar födelsedagsbarnet själv. För min del blev det chokladpaj och knäckebröd, det senare till ostbrickan.
söndag 23 september 2012
Restpaj
Igår samlades hela gänget som åkte tillsammans till Grekland för en månad sedan. Vi hade massor av bilder att se på och naturligtvis måste vi äta nåt också. Vi hade plockmat, ostpajer, oliver, melitzanosalata (auberginesallad) och massor av ostar. Det betyder att jag idag har kvar av både oliver och ostarna och det betyder att det blir en paj!
Pajbotten blev det på mitt favoritrecept:
PAJ
100 g kallt smör
2 ½ dl mandelmjöl
1 dl riven ost
(en nypa salt)
2-3 msk kallt vatten
Blanda ihop allt utom vattnet i en mixer, matberedare eller bara en bunke och blanda för hand. Tillsätt vattnet lite åt gången så du ser när smeten är tillräckligt tjock. Tillsätt mera mandelmjöl om smeten är för tunn. Kladda ut smeten i en pajform och förgrädda 8-10 min. i 200 gradig ugn.
När pajbotten var förgräddad slängde jag på fetaost och lite andra ostbitar, lite ölkorvsbitar, oliver, soltorkad tomat, ett ägg och grädde (hopvispat) och så en massa riven ost ovanpå. Få se om jag kan låta bli att smaka på den ikväll... (Nej, det kunde jag inte, och den var SÅÅÅÅÅ GOOOOOD!!!!!)
onsdag 19 september 2012
Om att hyra hus i Grekland
När vi började planera vår senaste resa gjorde vi lite annorlunda än vi tidigare gjort. Vi som bara rest på tumis hade plötsligt ett sällskap att resa med! Hälften av oss valde att stanna två veckor och hälften bara en vecka i Grekland. Platsen var given - Peloponnesos, alltså den södra delen av fastlandet.
Vi visste också att vi skulle hyra hus istället för att bo på hotell eller apartment, så som de moderna människor vi är började vi med att googla "rent villa peloponnese" och fick en väldigt många träffar. Småningom, efter många sorteringar, bestämde vi oss för ett hus i Stoupa den första veckan och ett i Egion den andra och då hittade vi snabbt de hus vi alla ville bo i! I Stoupa fick vi dessutom uppleva det fantastiska i att vara de första finländarna många greker träffade! En servitör frågade varifrån vi var och tog t.o.m. ett steg bakåt när vi sa "Finlandia" och han i sin tur berättade att han jobbat 10 på samma restaurang och aldrig tidigare träffat någon från Finland! Det var en häftig upplevelse! Det kan förstås förklaras med att det inte går charter till den trakten. Men om någon har läst Staffan Stolpes böcker så har ni träffat på orten!
Vi visste också att vi skulle hyra hus istället för att bo på hotell eller apartment, så som de moderna människor vi är började vi med att googla "rent villa peloponnese" och fick en väldigt många träffar. Småningom, efter många sorteringar, bestämde vi oss för ett hus i Stoupa den första veckan och ett i Egion den andra och då hittade vi snabbt de hus vi alla ville bo i! I Stoupa fick vi dessutom uppleva det fantastiska i att vara de första finländarna många greker träffade! En servitör frågade varifrån vi var och tog t.o.m. ett steg bakåt när vi sa "Finlandia" och han i sin tur berättade att han jobbat 10 på samma restaurang och aldrig tidigare träffat någon från Finland! Det var en häftig upplevelse! Det kan förstås förklaras med att det inte går charter till den trakten. Men om någon har läst Staffan Stolpes böcker så har ni träffat på orten!
Inringat - där vi bodde Understreckat - dit vi var Ritad linje - vår resrutt |
Först bodde vi en natt i Aten på ett hotell som vi också hittat genom att googla, och det hotellet valde vi för utsiktens skull! Vi satt länge i den varma kvällen och bara tittade på utsikten - Akropolis. Fantastiskt!
Huset i Stoupa, Voula´s, var en fullträff! Det var på perfekt läge och var precis ett sånt hus vi hade fantiserat om! Dessutom var vår hyresvärd den allra trevligaste grekiskan vi någonsin träffat!
Det hus vi hyrde i Egion, Valimitika, var också ett riktigt härligt hus men lite väl avsides. Skulle vi inte ha haft hyrbil den veckan hade det varit knepigt.
Utsikten från Plaka Hotel |
Huset "Voula´s" i Stoupa och terassen vi bodde mest på |
Huset i Egion, Valimitika, och terassen där |
Prismässigt blev resan ungefär samma som en charterresa och jag rekommenderar verkligen att man hyr hus på ett ställe utanför turiststråken. Det ger en annorlunda, på ett positivt sätt, upplevelse!
Etiketter:
grekland,
hyra hus i Grekland,
smygreklam
söndag 16 september 2012
Pizzahelg!
Ikväll tog jag den överblivna pizzabotten och fixade en pizza igen. Det var cauliflower-botten. Jag slängde på skinka, pepperoni, tomat, mozzarella och riven ost. Jag åt halva, resten är lunchen imorgon. Det blir tredje dagen med pizza det eftersom vi började redan igårkväll - läs om det på min dotters blogg!
tisdag 11 september 2012
Grekisk lunch
Godaste salladen och saganaki på tallriken |
Marides, fast lite för stora egentligen |
När man är sex personer som lunchar tillsammans kan man beställa in en massa olika mat som man delar på. Det här var nog den allra allra godaste lunchen jag åt tror jag. Eller så var jag hungrigast den här gången...
Först fick vi in en sallad som bestod av både grönsaker, bacon, majonnäs och parmesanost. Massor av parmesan och majonnäs var det! Till den åt vi bl.a. saganaki, en speciell ost som är friterad. Här snackar vi LCHF minsann! Saganakin är visserligen lätt panerad, men det kan man inte tänka på såna här gånger... Det var förstås tzatziki också till, och nåt annat som jag inte minns. Sist kom fiskarna in, marides. De var lite för stora, men vi fick veta att p.g.a. fullmånen nappar varken bläckfisk eller småfiskar så vi fick hålla till godo med lite större variant, som små strömmingar ungefär. Äkta marides äter man hel, orensade och med huvudet på! De är också panerade som ni se, men det slank också dit.
Det är faktiskt första resan jag slarvat så med maten. Jag brukar vara strikt LCHF på alla resor, men den här gången gick det inte så bra... Men en gång är ingen gång!
Som ni ser finns det vitt vin i karaffen, och som tur är blir man alltid serverad torrt vin!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)