Leta i den här bloggen

söndag 23 december 2018

Julmat igen!

Dan före dopparedan är det idag och hör står jag och kokar pannacotta! Det är tydligen sjunde julen den är med, medan "mustapekkasåsen" är veteran redan och rödbetssalladen en riktig nykomling. Skinkan är i ugnen och snart ska jag sätta mej med en konjak och titta på granen!

Pannacottan är egentligen inte riktigt rumsren LCHF, men efter att ha provat lite olika alternativ för att få fram glöggsmaken så vann den här överlägset. Den är SÅÅ god! Och faktiskt har jag inte alls använt det hemgjorda glöggkoncentratet utan det man köper i affären. Man får ju förstås göra som man vill!

Nu vill jag önska er en riktigt
GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!!

måndag 26 november 2018

Lunchomelett

Periodaren i mej tycker om ostomelett just nu. Ni vet, när man smälter en rejäl smörklick i stekpannan, placerar några ostskivor på smöret, låter osten börja bubbla och så häller man på två uppvispade ägg och låter allt bli en smaskig omelett! Mumsfilibabba!

onsdag 21 november 2018

Äggmjölk

När jag är ensam hemma är det sällan jag faktiskt kommer på mej med att vilja ha mat, så nu tar jag äggmjölk till lunch idag och blir glatt överraskad hur gott det är! Och när jag riktigt tänker efter är det faktiskt 6½ år sedan jag sist drack äggmjölk! Det här ska jag nog ha fler luncher! Och så kan jag luncha samtidigt som jag letar foton!

tisdag 20 november 2018

Raggmunk och stekt sidfläsk!



Såhär gott åt vi igår! Mumsfilibabba säger jag bara! Jag såg en bild på Instagram, det var Diet Doctor som hade uppdaterat, och det såg så fantastiskt gott it att det blev att testa! Jag följde faktiskt receptet utan ändringar, och det var helt perfekt! Fast det är klarr, jag bägde inte upp kålroten, den vägde 1 kg så jag tog halva,, och halloumin vägde 200 g. Nu ska jag bara översätta receptet från oz till g, livet är ju lite lättare på det viset. :) 
Originalreceptet heter "Keto rutabaga fritters with bacon".

RAGGMUNK (ca.12 st)
425 g kålrot
170 g halloumi
4 ägg
3 msk kokosmjöl
⅛ tsk gurkmeja
½ tsk lökpulver
1 tsk salt
¼ tsk svartpeppar
Smör till stekning

Riv kålroten och halloumin grovt. Blanda i alla ingredienser, låt stå och svälla en stund. Stek små plättar på medelhög värme (som när man steker biffar). 
Servera med stekt sidfläsk och lingon!


onsdag 5 september 2018

Äppelpäppelpaj

Ojdå, jag hittade ett par opublicerade inlägg här! Ja, eller egentligen var det oskrivna inlägg eftersom det bara var utkast... Jag vet inte om det bara är jag eller om ni andra som har Blogger-appen har samma problem, jag kan nämligen inte ta foton från galleriet och publicera i bloggen, jag måste öppna appen, välja att skriva nytt inlägg och öppna kameran där via för att alls få med foton i mina inlägg. Jag skulle gärna plocka ur galleriet men nu är det så här.... Och därför har jag bortglömda utkast också eftersom jag inte skriver ett blogginlägg precis när en äppelpaj är klar!!! ;)

Nå, det var fantastiskt äppelår i år! Ifjol fick vi 7 äpplen, grannens dotter tog ett och barnbarnen 3 på var så dit for de. Men i år har vi gett bort hur mycket som helst plus att vi slängt flera ämbar med äpplen! Stor synd och skam. Men jag har också bakat ett par äppelpajer innan säsongen va över! Och i år förenklade jag det hela lite! Nu minns jag ju inte om jag hittade ett recept eller hittade på, men troligast är det ju att det var en kombination av de två möjligheterna! 


ÄPPELPAJ

4-5 äpplen
Kanel (om man vill)
Lite honung
Mandelmjöl
Smör
Mandelflarn

Skär äpplena i bitar eller skivor, så mycket att det täcker botten i pajformen. Ringla LITE honung på och blanda så det fördelas något så när jämnt. Strö mandelmjöl på, kanske 1 dl, jag mätte aldrig ... När jag bjöd mina föräldrar på paj  hade jag pudrat kanel över för att de  tycker om kanel, själv föredrar jag kanelfria bakverk. Hyvla smör över alltihop och strö mandelflarn ovanpå. Grädda i 200° ca.20-30 min. 
Jag testade flera vaniljsåser också men tyckte det var godast med hemlagad glass!

måndag 13 augusti 2018

Höstig köttfärssoppa

När jag inte hittar receptet på bloggen gör jag så här!
Äntligen svalare väder = soppväder!

söndag 29 juli 2018

Glass!!

Alltså på riktigt, jag håller på att få nåt värre fel med blogger-appen! Jsg skrev ett inlägg med tre recept, publicerade, och vad hände, jo, bara bilderna fanns kvar! Nå, jag med mitt relativt långa tålamod (som jag behöver och därför inte kunde låta min dotter ärva något av) skrev ny text, pausade en liten stund, återgick till utkastet som var TOMT! ÅÅÅÅÅÅÅÅHHHHH!!! Man blir så TRÖTT!
Nå, jag torkar svetten, tårarna och snoret, kavlar upp ärmarna, suckar djupt och försöker igen, tredje gången gillt!

Vi har ju en vääääldigt varm sommar, på gott och ont, mest gott tycker i alla fall jag. Jag har druckit frappé varje dag jag varit hemma och nu är snart min stora, grekiska burk pulverkaffe slut och jag tvingas övergå till finskt kaffe. Men det går också, huvudsaken att jag får frappé!
Jag köpte en andra glassmaskin i förra veckan! I söndags när en stor del av familjen kom på besök var det att starta båda maskinerna. Jag har äntligen hittat ett glassrecept som är både lättlagat och gott! I det ursprungliga receptet skulle man ha i 1½ dl socker så det bytte jag ut till 1 msk kokossocker. 

GLASS
3 äggulor
1 msk kokossocker
2 tsk vaniljpulver
2½ dl mjölk
2 dl vispgrädde

Vispa ihop äggulor, socker och vanilj. Blanda i mjölken. Vispa grädden ganska hårt och blanda ihop allt. Sätt i glassmaskinen och låt den jobba så länge den behöver, typ 20-40 minuter.
Servera glassen t.ex. med -

LAKRITSSÅS
2 dl grädde
1 msk lakritspulver

Vispa ihop och låt puttra på svag värme tills det blivit en lagom tjock sås.

Och så får ni förstås receptet på -


FRAPPÉ

vatten
pulverkaffe
isbitar
grädde / mjölk
sugrör

Sätt lite kallt vatten i ett glas, ca.2 msk. Ta en mjölkvisp (t.ex. en batteridriven från Clas Ohlson ellee Flying Tiger) och vispa upp ett skum. Tillsätt 3-4 isbitar. Fyll på med kallt vatten, så mycket som ryms, sätt i ett sugrör och drick!

God fortsättning på sommaren! 

 

tisdag 10 juli 2018

Varma smörgåsar på salladsbädd

När man får ett salladshuvud av trädgårdmästardottern kan det se ut så här på tallriken! Annat jag hittade i kylskåpet var skinkskivor med gårdagens datum, de måste vi absolut göra något med! Då fick det bli varma smörgåsar! Ett muggbröd såg dagens ljus i en muminskål och simsalabim hade jag två varma, goda smörgåsar på a bed of lettuce!

fredag 18 maj 2018

Årets första rädisor

Om man köper stora lokalproducerade rädisor på torget nu kan man skära upp dem, strila olivolja över, salta, peppra, strö både lökpulver och vitlökspulver (eller ta en kryddblandning som jag gjorde, Garlic Rub) och så får de gotta sig i 200° i 30-40 minuter. Det är så gott så man  kan äta det med vad som helst, t.ex. wienerschnitzel och grekiska grillspett. Ifall man får rädisblasten med kan man strimla den och fixa en coleslaw! Mumsfilibabba säger jag bara! 



måndag 14 maj 2018

Sommarmat

Nu har vi sommarväder här! Det är så otroligt varmt och skönt så man bara har fullt upp med att njuta! Igår var det morsdag och för ovanlighetens skull kunde vi sitta ute hela dagen och fira mor! På kvällen grillade vi korv och åt zucchinisallad till, och idag åt jag samma dallad med en bit rökt lax. Somrigare mat kan man knappast få! Som efterrätt blev det en frappé, alltså grekiskt iskaffe.

Zucchinisalladen blir lite olika för varje gång men jag ska ge er grundreceptet! Jag hittade själv på det för flera år sedan och kör på det fortfarande.

ZUCCHINISALLAD
2-3 zucchini
2 påse ärter
1 syrligt äpple
2-3 kryddgurkor
en bit purjolök
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
salt och peppar

Skär zucchini i små bitar. Fräs dem i olja i stekpannan en stund så de just och just börjar få lite färg. Skär äpplet, gurkorna och purjon i små bitar. Då zucchinibitarna svalnat blandar man ihop allt! Krydda och salta och smaka av! Låt gärna sallade stå och dra någon timme i kylskåpet före serveringen, men det går utmärkt att äta den genast också!

Så undrar ni förstås på frappén också. Jag har ett ikeas frappéglas, i det sätter jag ca.3 msk iskallt vatten och 3 tsk pulverkaffe. Så tar jag min mjölkskummare/visp och skummar till all vätska. Sen i med några isbitar och ca. 1 msk grädde, ett sugrör och så fyller jag på med vatten, ca. 1 dl kanske.  Är man i Grekland är det bara att beställa frappé på vilken servering
som helst, men kom ihåg att säga "no sugar", annars är det garanterat socker i!!

söndag 8 april 2018

Lingonsylt och senap

Hör ni jag tror att något är på gång! Plötsligt hittar man sockerfria produkter utan annan sötning! Senapen, som är en åländsk produkt, köpte jag i vanliga mataffären vår medan lingonsylten är köpt på gårdagens Stormässa i Botniahallen. Den ska jag testa med stekt lever någon dag!

tisdag 20 mars 2018

Ostbröd!

Det har klarnat nu, än en gång, vilket bröd som är bäst, som är lika gott kallt som varmt, det är ostbröd! Och jag har för mej att jag har konstaterat samma sak förr också men inte skrivit upp receptet, men nu ska jag ha det här!

Det är förstås enkelt att baka det här brödet också, nästan så det finns hopp att jag ska lära mej det utantill!

Receptet hittar man på LCHF-arkivet!

OSTBRÖD
2 msk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl riven ost (en med smak, jag använder Maasdam)
50g smält smör
6 ägg

Blanda alla torra ingredienser, rör ner ägg, smält smör och den rivna osten.
Nu väljer du modell på brödet då, den här gången blev det semlor/frallor, som blev onödigt stora, så det skulle kunna bli 7-8 mindre istället. Man kan också bre ut smeten på bakplåtspapper på plåten, det gjorde min dotter. Då gräddar manni 10-15 minuter i 225°.
Själv har jag hittills bakat ett formbröd i den perfekta brödformen jag köpte, och då gräddar jag i 200° i 40 minuter.

Så där ja, nu ska jag ta ett smakprov på delikatessen, med smööööör på!!!  

måndag 19 mars 2018

Cheesecke

Jag fyllde år och bestämde att jag inte skulle fira eftersom jag inte hade tid. Men en son fyller år samma dag, han är min 26-årspresent, och honom ska man ju fira! Jag valde att slänga ihop en cheesecake som ju kunde tillredas flera dagar på förhand, och det visade sig vara en fullträff! Jag googlade och hittade "LCHF Snickers Cheesecake" på lchfgourmet.se, men originalreceptet finns på Jills mat som "Frozen Chocolate Peanutbutter Cheesecake". Jag följde receptet helt ända tills jag kom till chokladen som skulle vara en dekoration.... Jag fick den så tjock att jag knappt fick den ur skålen, men jag spädde på med grädde tills det gick smidigt att röra, då kladdade jag ut den på kaka, tog skeden och drog runt några varv så chokladen blev lite insänkt i kakan och så på med jordnötter! Perfekt!!! Kakan blev verkligen godkänd!!

Jag fattar inte att jag inte har fotat tillredningen, men det är den cheesecaken nere till höger som är LCHF. Den lilla till vänster är en vegan-cheesecake, den ovanför är en socker-cheesecake som sockerätarna tyckte var riktigt riktigt god, och då vet de inte att det är häften mindre socker i den än det skulle vara! Man kan ju faktiskt inte ha 2 dl socker i en pajform!!! Hemska saker!!! Det blev knappt en deciliter, och det tyckte jag var alldeles för mycket, men de väljer ju själva vad de vill äta och jag är ingen taliban... Alla var nöjda! :)


lördag 3 mars 2018

Medelhavsbröd!

Alltså Instagram, det är där hemligheten finns, inspirationshemligheten! Jag följer lchfarkivet.se där, på Instagram, och det dyker upp en hel del intressanta godsaker där! Nu sist var det "Kesobröd med rosmarin och vitlök", och eftersom jag råkade ha en ask keso, alltså grynost, med utgånget datum, var det läge för sånt idag!  Det blev faktiskt så mycket ändringar på receptet att jag vågar döpa om det, fast egentligen måste jag bara översätta receptet lite, jag tycker inte om då det står "8 msk...." , jag står nämligen inte och mäter upp 8 msk, jag mäter upp 120 ml som då blir knappt 1¼ dl. Lika blir 6 msk 90 ml eller knappt 1 dl. Dessutom vill jag ha ingredienserna i rätt ordning. :) Och då är det ju praktiskt att ha en egen receptblogg! ;)

Originalreceptet hittar ni på lchfarkivet.se  (och halleluja, nu kan man länka på blogger-appen!!) och här hittar ni mitt:


MEDELHAVSBRÖD

6 ägg

250 g grynost, keso (en burk är 200 g så jag fyllde på med 50 g Philadelphiaost)

2 msk olivolja

1¼ dl mandelmjöl

1 dl (knappt) kokosmjöl

4 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 msk chiafrön (eller linfrö enl. originalreceptet)

1-2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk krossad rosmarin

Vallmo- eller sesamfrön att strö över.

Oliver! Nästa gång ska jag trycka ner lite oliver i brödet också!


Sätt ugnen på 200°.

Vispa lätt ihop ägg, grynost, vitlök, rosmarin och olivolja.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sen allt. Rör ihop så det blandas bra.

Bred ut smeten på bakplåtspapperbeklädd plåt, jag använde ca.⅔ av plåten för att få ett lite tjockare bröd. Strö över frön och tryck gärna ner oliver/olivbitar i brödet också!


Brödet passade utmärkt till vår grekiska mat, man kunde äta på grekiskt sätt - torka upp sås och olivoljan (från salladen) med brödet och äta!! Mumsfilibabba! Sen kom jag på att det hade varit perfekt att blanda oliver i också, så nästa gång trycker jag ner bitar av gröna oliver i brödet också!

fredag 16 februari 2018

Sura saker som inte alls är sura!

Förr sockrade jag grapefrukt, idag tycker jag den är på gränsen till söt! Torrt vitt vin fick jag halsbränna av förr, idag är torrt vin för sött om det är >7 g socker/liter!! Tänk så smaklökarna kan bli nollade och på så sätt mycket mer sympatiska!
Jag åt en halv blodgrape idag, bara för att de är så goda! Den andra halva får vänta i kylskåpet till en annan dag (då jag antingen äter eller slänger den...)
Men hör ni, jag ska ge er lite vintips! Just nu är Yali mitt absoluta favoritvin! Så fullt med smaker och påminner så om vinet man får i Grekland om man beställer "krasi hima", eller "house wine"! Riktigt gott alltså! Det andra vinet har jag inte testat förr men det är ekologiskt och torrt och har en riktigt snygg etikett, så om det inte är gott kan jag åtminstone titta på etiketten!
En lite vinvarning ska ni också få! De som är vana med rödvin kan tycka att alla vita viner är smaklösa och smakar likadant, men de ljuger!
Ikväll ska jag testa vinet med den vackra etiketten, Yali får följa med på grekisk afton imorgon.
Ha en trevlig helg!

fredag 2 februari 2018

1110 inlägg gick bra...

Det här är inlägg nr.1112 och jag kan kontatera att de 1110 gick bra.... Man ska inte kopiera+klistra in i bloggen via telfonen tydligen, bakgrunden här på  bloggen försvann, akvarievyn alltså, och på mobilversionen syns ett pizzafoto bakom pizzainlägget... Man blir lite trött och orkar faktiskt inte redigera bloggen eftersom jag inte har en aning om var jag ska hitta den försvunna bakgrunden... 

Nå väl, nog om det! Som tröst ska jag nu baka ett muggbröd att ha räkorna på ikväll. ;) Och apropå muggbröd, här får ni 

dagens tips: Baka ett muggbröd men byt ut saltet mot lite sötning, kanske sötströ eller stevia, och lite kardemumma, och vips har ni en muggbulle och kan äta fastlagsbulle/semla!! Hurraaa för att man kan få tips av en son om sånt man inte kommer på själv!!!

Trevlig helg!!!

fredag 26 januari 2018

Fathead pizza!!!

Nu har jag testat den nyaste pizzaversionen - Fathead pizza! (Jag tror att vi struntar i översättningen...)
Receptet hittade jag på Kostdoktorns engelska websida för en tid sedan, skickade det åt min syster med texten "det här borde man testa" och glömde det sedan. Nu finns receptet på svenska också och då jag fick tillbaka receptet från min syster insåg jag att det är dags! Det var en väldigt intressant upplevelse, både själva degen och känslan att genast kunna ta en varm pizzabit i handen och äta! Nu blev jag ändå inte helfrälst, jag tyckte det var för mycket mandelmjölssmak i pizzabotten så den påminde om pajskal i smaken, men jag har en halv plåt med pizza kvar så jag kanske ändrar mej. Men gott var det nog! 


FATHEAD PIZZA
Botten
  • 150 g riven ost
  • 1,75 dl mandelmjöl
  • 2 matskedar färskost
  • 1 tesked vitvinsvinäger
  • 1 ägg
  • ½ tesked salt
  • eventuellt lite olivolja
Sätt ugnen på 220 grader.
Värm ost och färskost i en liten kastrull på medellåg värme eller i mikron.
Rör tills det smälter ihop. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Olja händerna och platta ut degen direkt på bakplåtspapper. Eller kavla ut – cirka 20 cm i diameter.
Pricka med en gaffel och grädda i ugnen 10–12 minuter tills gyllene och ta ut.
Fräs under tiden köttfärs i olivolja eller smör. Krydda med salt och peppar eller annan krydda du gillar.
Bred ett tunt lager tomatsås på din pizzabotten. Fördela kött och ost och grädda 10-15 minuter eller tills osten smält.
Smula över oregano och dela i portionsbitar. Servera med en grönsallad.

Tips från The DietDoctor;

Använd gärna vanlig mild ost till själva pizzabottnen – hushållsost eller gräddost passar bäst men även edamer.
Baka en extra pizzabotten. Bred på rejält med vitlökssmör och grädda ytterligare någon minut så har du världens godaste vitlöksfocaccia!