Grisen |
Tullmagasinet |
Bandet som underhöll |
Sydamerikansk rumbakväll |
Kyckling med sydamerikanskt stuk |
Grisen |
Tullmagasinet |
Bandet som underhöll |
Sydamerikansk rumbakväll |
Kyckling med sydamerikanskt stuk |
En middag i Nidri -11 |
På väg till Grekland ifjol |
Anna Hallén har skrivit ner sina tankar i Mat & Hälsa som kom idag. Precis så där är det ju!
Västerbottensbollar... |
En dag i Vasa och man blir hungrig. Eftersom det inte fanns något matställe som lockade i stan åkte vi till Tesses café igen, stället vi ätit på flera gånger nu i vår och sommar och blivit en favorit. Det blev en dagens - grisschnitzel med bearnaisesås - med stekta grönsaker. Såsen var inte så god som jag hade tänkt så jag satte i en lite smörklick och det blev sååå gott!
Sånt man kan hitta på en loppmarknad |
Vackert väder, mycket folk och ännu mera saker |
Lite vill-ha-kastruller |
Folk så långt ögat kunde nå |
Hamburgerbiffar |
En hamburgerätare |
Sånt jag såg på marknaden |
Jag i vårt tält |
Gammalt och nött som jag också såg |
Mina marknadsfynd |
Måndagens frukost... |
Massor av konfirmander som ska fotograferas |
LCHF-serveringsbordet |
Tårtan |
Notera flugan som attraherades av den vackra korken! |
Grillning pågår |
Souvlaki i grillkö |
Serveringen |
Finländarna vill inte
längre ha LCHF-bröd
Publicerad 7 augusti 2012,FNB
Det har skett en överraskande vändning i finländarnas användning av kolhydratfattig mat. Försäljningen av LCHF-produkter har nämligen minskat.S-gruppen uppger att åtgången på kolhydratfattigt bröd minskade i början av året.
Samtidigt har försäljningen av produkter som ska undvikas i lågkolhydratkosten, såsom bröd, mjöl och pasta, slutat minska.
– Försäljningen av bröd har inte minskat utan vi ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger S-gruppens sortimentchef Ilkka Alarotu.
Utbudet på kolhydratfattigt bröd har ökat, men efterfrågan på dem har minskat.
Inköpschef Harri Turunen, som ansvarar för Ruokakeskos färskvaror, säger att efterfrågan på kolhydratfattigt bröd har jämnat ut sig också i K-kedjans butiker. Samtidigt har försäljningen av vanligt bröd slutat minska.
I ett skede rådde det till och med brist på smör, men nu har smörförsäljningen inte ökat i S-gruppens butiker.
– Det här kan bero på minskat intresse för LCHF-produkter, men också på att smöret har blivit dyrare, tror Alarotu.
I K-kedjans uppföljning ökar däremot smörkonsumtionen fortfarande i jämn takt."Boomen är över"Även om smör och hönsägg fortfarande smakar för konsumenterna ökar inte längre försäljningen av LCHF-produkter.
– Boomen har nått sin topp, säger Alarotu.
S-gruppens försäljning av ägg har visserligen ökat med sju procent och köttförsäljningen med två procent, men Alarotu tror att det mer beror på att konsumenterna uppskattar traditionella matvaror igen.
Ruokakeskos Turunen är aningen försiktigare i sin bedömning.
– Det är svårt att på kort sikt säga om förändringarna i försäljningen beror på de kolhydratfattiga dieterna eller på någonting annat.Långtidsforskning saknasI juli publicerades svenska forskningsresultat som antydde att en diet som innehåller lite kolhydrater och mycket protein ökar risken för hjärt- och blodkärlssjukdomar. Men de som undersöktes i Sverige följde inga LCHF-dieter.
I Finland har intresset för att göra liknande undersökningar varit lamt.
– Om man tar ett extremt fenomen som jag själv inte kan rekommendera och börjar satsa tid och pengar på det så har jag svårt att tro att det är till tillräcklig nytta. Det skulle också vara svårt att få finansiering, säger forskaren Minna Similä på Institutet för hälsa och välfärd (THL).
– I större länder kan man undersöka LCHF-dieterna, men de resurser vi har behövs för viktigare saker, säger hon.
I en sådan undersökning måste man i många åt följa med två grupper, en som följer en kolhydratfattig diet och en som följer till exempel de allmänna näringsrekommendationerna. Det här är jobbigt och dyrt.
Jag hade alltså problem med skummet i min frappé, tills igår. Då fick jag nämligen klara instruktioner från Rhodos! Härligt! Och klart att jag delar med mej av hemligheten, som inte är en hemlighet eftersom hela Grekland kan det här.
Det lär vara med frappéskummet som med annat som ska fluffas till - det blir bättre om man har socker i. Okej, då kräver jag inte perfekt skum. Men sen, man ska bara ha lite vatten först, ca. 1/2 dl, som man blandar kaffet i och sen skakar till shakern är fylld av skummet. Då blandar man i mera vatten, mjölk / grädde, is och så sugröret och -TADAA - frappé!
Tack för tipset, K!
När man sitter på gågatan i Jskobstad och äter Korv-Görans kebab, DÅ vet man att man har semester! Det blev en halvportion kebab med sallad kl.13 och det betyder att jag klarat mej galant på den i 6 1/2 timmar, men nu skulle det snart smaka bra med lite mat igen.
Förresten, i pepsimuggen finns äkta finskt isvatten! ;)
Köttfärs, soltorkad tomat, Aura-ost och pepperoni |
Tonfisk, musslor, räkor |