Leta i den här bloggen

måndag 29 november 2021

Skurna pepparkakor 2.0 !

Jag har bakat pepparkakor på samma recept i 3 år, igår gjorde jag tre pyttesmå ändringar i receptet och blev såå nöjd!!! 

Med det ursprungliga receptet tyckte jag att pepparkakorna blev tråkiga, de flöt inte ut och fick en tråkig färg, men de var pepparkakor. Igår bakade jag Pepparkakorna med stort P!!! Det var så enkelt att jag först hade i 1 msk för mycket kokossocker, sen glömde jag att ha i den sista decilitern mandelmjöl och sist läste jag fel på ugnstemperaturen och ställde ugnen 20° för varmt. Lyckliga misstag skulle det visa sig!
Jag provgräddade en stackars pepparkaka och fick uppleva ett hallelujamoment när jag åt den, så nu ger jag er min julklapp!

Uppdatering 13.12-23:
Nu när jag äter mejerifritt hade jag tänkt använda kokosolja istället, men den va slut så jag tog mitt "Keiju" som jag brer på min surskorpa på morgonen. (Man äter det inte för smakens skull, men den ändå godare än Floras vege-variant! Vit Keiju innehåller mest rypsolja, vatten, kokosolja, shea och salt.) Det funkade helt bra och pepparkakorna blev otroligt spröda! Men nästa gång ska jag ändå använda kokosolja!

Skurna Pepparkakor 2.0
200 g mjukt smör (eller kokosolja + lite salt)
3 msk kokossocker
2 ägg
8 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 skvätt vaniljessens
4 msk pepparkakskrydda (Santa Marias!)

Blanda ihop alla ingredienser, forma en "rulle" i plastfolie och sätt att vila i kylskåp eller frys nån timme bara för att det ska gå att skära ut snygga skivor. 
Sätt ugnen på 180° varmluft. Ca.200° i vanlig ugn.
Skär ca  3-5 mm tjocka skivor och placera ut dem på bakplåtspapper, de flyter inte ut så man kan ha dem nära varandra.
Grädda i ca. 15 min, eller tills de börjar bli lite brunare i kanterna. 

Lycka till och God Jul!

onsdag 23 juni 2021

Kobra a.k.a. pannkaksrulle


Mina barnbarn har varit på mommodagis ett flertal gånger nu under min semester och det är lika svårt varje gång att tänka ut lunch och ibland också middag. En nästan 7-åring och en 8½-åring är ju inte precis kända för att vara allätare... Men igår hände det, de fick mat som var det godaste de ätit!!! 🥳 Det var en kobra.

Egentligen är en kobra en inbakad fyllning, men jag tänkte att det var intressantare namn istället för pannkaksrulle som det här egentligen var. Jag kanske hade rätt! De åt tre portioner var!!! T.o.m. lillasyster som annars kan klara sig på körsbärstomater åt tre skivor! Det känns som en liten seger nog. ☺️ Och naturligtvis måste ni få detta framgångsrika recept!

Kobra/pannkaksrulle

Pannkaksbotten:
6 ägg
300 g Philadelphiaost

Sätt ugnen på 150°. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Vispa äggulorna med philadelphiaosten.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet med ägguleröran.
Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Grädda i 150° i ca. 25-30 minuter.

Fyllning:
ca. 700 g köttfärs
1 eko köttbuljongtärning
Pepparmix
Lökpulver
2 msk tomatpuré
1 msk senap
ca. 50 g Philadelphiaost
ca. 1 dl grädde

Riven ost

Fräs köttfärsen. Blanda i alla ingredienser, rör om, låt puttra en stund tills det blivit tjockare.

Ta ut pannkakan ur ugnen och vrid upp värmen till 200°!  Här vände jag pannakakan med botten upp på ett smörpapper, men det funkar lika bra att ha den som den är! Bred ut fyllningen. Strö riven ost över. Rulla ihop pannkakan från kortändan, sätt den på ugnsplåten. Strö riven ost över. Sätt i ugnen och grädda bara så länge att osten smälter! Sen är det att smaska i sig! Det är också gott att äta crème fraiche eller naturellyoghurt med kobran!

Smaklig måltid!

måndag 29 mars 2021

Min bästa LCHF-pasha!




Redigerat inlägg från 6.4.2012!



Det blev en helt vanlig traditionell pasha i år, enligt mammas gamla recept! Ja, förstås "glömde" jag att blanda i russinen. Och jag använde vaniljstång istället för vaniljsocker. Men annars var det samma recept. Och så bytte jag förstås ut sockret mot sukrin och stevia... Men annars var det mammas recept! Om det blev gott? Hmm, det har runnit av en timme nu och jag har redan varit dit och smakat av ett par gånger. ;) Det blev ju inte värre heller av att jag hittade kvarg med 10% fett! Halleluja!

Äkta LCHF-pasha!  (Mitt eget recept!)
150 g smör
2 msk sukrin eller 2 msk honung 
500 g kvarg
1 ägg
1½ dl grädde
½ citron , saften
fröna ur 3 korta vaniljstänger
3 msk mandelkross
Vispa grädden. Vispa det rumsvarma smöret med sötningen. Blanda ihop alla ingredienser och sätt i ett durkslag med kaffefilter i. Låt rinna av till nästa dag. (om det inte är slut före det...)


Här finns mitt förra LCHF-pasharecept.

måndag 22 mars 2021

Tacoskal!

Jag har inte ätit tacoskal sedan hösten 2007, istället har det blivit en tallrik med tacofyllning, och det har gått riktigt bra det också. I fredags hittade jag cosmopolitansallad i affären och kom ihåg att jag nog sett ett inlägg någonstans att man kunde ha de salladsblade som tacoskal. Eftersom vi hade bjudit gäster till tacokväll och de också är LCHF:are så bestämde jag mej för att det är dags att testa cosmopolitan! Jag limmade fast fyllningen med guacamole och åt och njöt!
Och vet ni vad, det var så bra! Den ena gästen klagade över att det var klottigt, men om jag minns rätt kan det vara rätt så klottigt med tacoskal också. Men jag var nöjd, och den ena gästen var nöjd! Och händerna kunde man både slicka av, torka av och tvätta! 😅 
Jag hoppas och tror att det beror på kameravinkeln att jag har såna knackkorvsfingrar här!!! 😂
Nachosen på tallriken har jag bakat av äggvita och mandelmjöl! Här är receptet (tyvärr minns jag inte var jag hittat receptet):

1 äggvita
2 dl mandelmjöl
1 kryddmått salt
paprikapulver, riven parmesan eller annat man vill ha som smak

Vispa äggvitan luftig, blanda i mandelmjöl och salt. Kavla ut degen riktigt tunt, ha ett bakplåtspapper ovanpå degen så går det bra. Jag strödde sedan salt och paprikapulver ovanpå, men man kan också ha på finriven parmesan eller vilken krydda man nu vill.
Skär trianglar (eller rutor) i degen.
Grädda i 150° ca.10-15 minuter. Kolla ofta i ugnen så de inte bränns vid!