Leta i den här bloggen

måndag 27 april 2015

Energy bars del.2

Såhär fina blev mina boosterbitar! Och helt okej i smaken var de också. Jag använde dadlar istället för russin och kokosflarn istället för flingor. Så ångrade jag att jag använde vatten i den ljusa varianten för det kanske behövs mera fett istället.  Imorgon ska jag bege mej ut på långpromenad och testa en bit. Problemet är ju att jag brukar kunna gå nästan hur långt som helst utan att bli trött och svag. Det vill säga, sedan jag började med LCHF alltså. När jag åt GI måste jag ha med mellanmål bara för en 10 km's promenad! Men på maratonvandringen kan jag nog behöva energiboost!

söndag 26 april 2015

Energy bars

Vad har jag gjort?!?  Jag har anmält mej till ett vandringsmaraton!!! 53 km!! Men som en son sa, det gick ju de också på en dag i militären. No big deal liksom... *harkel*
Nåja, jag har anmält mej. Jag har bekväma, välingångna vandringsskor, vandringssällskap och... och.... ja, det var väl där då... Nu är det då bara att höja konditionen till 23.6. Lite andra förberedelser krävs faktiskt också. Man ska gå i ca. 11 timmar och kan inte räkna med acceptabel kost på andra sätt än ur egen ryggsäck. Vattenflaskan har man möjlighet att fylla på under vandringen så där slapp vi ett problem. Nå, äter man en rejäl frukost borde man klara sig på kokta ägg, ost och någon baconmuffins, typ. Men för att gardera sig så tänker jag fixa till några energikickar. Märkligt nog, eller bara naturligtvis, dök recept upp på såna när jag bläddrade i K-affärernas gratistidning nyligen. Nu har jag handlat det nödvändigaste och ska testa. Fast testa och testa, jag tycker ju inte om söt smak som i dadlar och torkade bär, och russin har jag aldrig gillat, så det blir nog att ändra receptet lite.
Stay tuned, nu börjar vi!

söndag 19 april 2015

Tryffelkaka

Jag tycker inte speciellt mycket om kladdkaka så därför blev jag extra glatt överraskad av den här kakan! Det är ju tryffel! Och tryffel tycker jag ju om! Receptet hade min syster hittat i tidningen "Hembakat" och bara ändrade sötningen i botten till 1 msk honung istället. Alltså gjorde jag lika! I botten blandade jag 1 dl mandelflarn och ½ dl hackad mandel. Mandelflarnen gav en väldigt krispig och bra konsistens. Jag ville inte ha för stark chokladsmak så jag skippade kakaon ovanpå, liksom saltet. Jag tyckte det var onödigt. Min syster hade blandat hackade saltade jordnötter i botten, vilket också gick helt bra!
Det blev en riktigt god kakat, speciellt tillsammans med vispad grädde!


Byt ut sockret till 1 msk honung!

måndag 6 april 2015

Ingefärskaffe

Har jag berättat för er om ingefärskaffe? Inte? Det började för drygt ett år sedan när jag blev lockad att dricka ingefärscappuccino på ett café i Vasa. Jag fastnade i träsket på första gången! Det var ju så gott!!! Småningom testade jag med riven ingefära i kaffe och det var, jag citerat en son som fastnat i samma träsk, "lika underbart varje gång"! Det är ju precis så det är! Nu har jag fastnat för denna metod - jag river ingefäran i mitt lilla rivjärn med uppsamlingsbehållare (då får jag med saften) och under tiden får kaffekoppen värmas med varmt vatten. Så sätter jag tesilen på koppen, häller i den rivna ingefäran (MED saften) och häller på så mycket kaffe att ingefäran ligger under ytan. Efter en minut eller så tar jag bort tesilen, tillsätter grädde och påbörjar intagandet av njutningsmedlet!
Nu har jag haft ont i halsen ett par timmar och använde samma metod men använde kokande vatten istället för kaffe och tillsatte dessutom obehagliga 1 tsk honung. Inte vad jag vill ha men vad min hals behöver.
Visste ni förresten att honung är enda livsmedlet som inte kan ruttna! Trots sin sötma har det decinfiserande effekt och inga bakterier trivs där! Det kan bara vara bra för den onda halsen det!


Korvstroganoff

Det här receptet på korvstroganoff har jag haft med här förr på bloggen, men länkat, och nu funkar inte länken längre så då gör jag så här.  Det var på bloggen Lifezone som jag hittade det för nåt år sen och korvstroganoffen har blivit en favorit här. Nu vet jag var jag har receptet, förutom i irl-receptmappen alltså.

söndag 5 april 2015

Chokladskålar

Vill ni ha ett enkelt recept? Tänkte väl det. Blås upp vanliga ballonger bara lite lite. Använd gärna ballonger av naturgummi ifall någon av gästerna har latexallergi! Tvätta ballongerna. Första gången oljade jag in ballongerna men det momentet hoppade jag över nu, och det gjorde tydligen inget. Smält 70%:ig (eller ännu mörkare) choklad och doppa ballongerna och ställ dem på assietter. (En oljedropp under ballongen kan underlätta själva ätandet...) Låt chokladen stelna i rumstemperatur. Ta en nål, ta tag i ballong"fjutten", stick hål i ballongen i den del som inte är spänd, dra nålen lite neråt så luften börjar pysa ut, och då borde ballongen krympa och samtidigt lossna från chokladen.
Jag rekommenderar att man har några extra ballonger...
Sen fyller man skålen med sånt man tycker om, t.ex. hallonfromage.

Påskfirandet

Så har vi då firat påskafton igen en gång enligt våra traditioner med stifado. De senaste åren har vi haft middagen hemma hos min syster, så gjorde vi iår också. Vi är inte så att vi inte kan frångå våra traditioner ändå, så nu hade vi ingen pasha! Det blev istället chokladskålar med hallonfromage! Förrätten var en röra på rökt lax, räkor, rödlök, citron, sikrom, créme fraiche och majonnäs. Det klickades ut på bröd, åt en del på Malax-limpa och åt vissa utvalda på svenskt proteinbröd. Gott blev det!

torsdag 2 april 2015

GLAD PÅSK!

Årets första pasha serverade jag med granatäpple och avnjöt framför en påskbrasa i spisen.

Pashan ska egentligen ätas dagen efter tillverkningen men nu var den ju hur bra som helst fast det bara är 10 timmar sen jag satte den på avrinning så du hinner också fixa en pasha före påsk!

Här finns receptet som jag använde, men jag sötade med 1 msk honung denhär gången!