tisdag 20 september 2011

Rättika


Jag hade tänkt köpa en zucchini men kom hem med en rättika! Om man Ser en sån här bautarättika kan man ju inte göra annat än köpa den. Men jag medger att jag tyckte det var lite pinsamt att bära den på armen i affären, och sen lite pinsamt att cykla hem med den i cykelkorgen... ;)
Väl hemma fick jag då börja förbereda rättikagratängen jag så länge tänkt testa. Eftersom rättikan vägde 1½ kg och det bara behövdes ½ kg till gratängen var jag ju tvungen att göra en dubbelsats, så nu har jag gratäng för resten av året... Den återstående rättiksbiten fick min dotter ta hand om, hon äter den rå som mellanmål.

Så hur var det med gratängen då? Jodå, den var helt okej. Ingen fullträff, men bra. Jag tyckte den var lite för ostig, jag som annars faktiskt älskar ost, men kanske den hade behövt stå en stund innan jag högg in på den. Jag använde parmesanost ovanpå men tyckte inte det smakade så mycket av det. Ska dessutom äta med något annat nästa gång så får vi se. Gratängen har ju fått jättebra betyg på lchfrecept.com så de flesta gillar den, eller så är det bara dom som röstar...


Köttbullarna då? De är faktiskt FABRIKSTILLVERKADE!!!!!! (Dessutom kan man googla alldeles för mycket på dem, t.ex. det här...) Jag hittade dem på Lidl, tyckte det lät bra med så lite kolhydrater och tillsatsämnen och köpte den stora påsen. Det var några månader sedan och jag ville helt enkelt slippa påsen nu och ville förstås piffa upp dem lite med en sås. Jag började därför med att hälla grädde och soyasås i stekpannan. Så kryddade jag med massor av svartpeppar och paprikapulver, lite vitpeppar och ganska mycket lökpulver. Bra dosering, va? En klick tomatpuré och en lika stor klick dijonsenap och så röra lite. Dit med köttbullarna och låt såsen puttra så köttbullarna värms ordentligt. Avsmaka såsen och krydda mer om det behövs! Tillsätt mera soya om du vill ha mera salt.


2 kommentarer:

Bambi sa...

Oj, snälla nån vilken rättika! Påminner om den jag hittade i en matbutik i Paris för några år sedan. Den var ungefär sådär lång, fast ganska mycket tjockare. Dock gick den under namnet 'albinomorot'(?)...

Fisken Svea sa...

Ojdå, en ännu större! Men albinomorot???