tisdag 13 september 2011

Äppelpaj

Vi har så goda äppel, och jag brukar laga så goda äppelpajer så det skulle ju vara så fel att inte testa en nästan-LCHF-paj! Resten av familjen krävde en kolhydratpaj, och det är den stora pajformen på bilden. Den lilla pajformen är min paj, bara min! ;) För det var ju den som var god!

Det största äpplet i årets skörd
 Jag använde visserligen bara ett äpple till min paj, inte det här jättestora utan ett helt vanligt normalstort äpple.


nästan-LCHF-äppelpaj
1 äpple
ca.½ dl mandelmjöl
ca. 1 msk sukrin
ca. 30 g smör (jag vägde inte, bara skivade tills smöret täckte pajen)

När äpplet var skalat och skivat skar jag det i lite mindre bitar. Så strödde jag mandelmjöl och sukrin över, hyvlade kylskåpskallt smör på och gräddade i 200 grader ca.25 minuter. Jag vispade grädde lätt, så det bara blev lite tjockare men ändå rinnande, smaksatte med lite vaniljpulver och sukrin. Sen åt jag halva pajen!

Moster Hulda från Purmo var en bra hjälpreda
När vi var på loppisrace i Purmo i somras köpte jag den här äppelskalaren, Moster Hulda, för futtiga 5€. Hon är verkligen värd mycket mer! Tack vare henne, och sonen som körde henne, skalades och skivades alla sex äpplena på ca. sex minuter! (googla gärna "loppisrace purmo" och du får en massa träffar, om du vill läsa mer)

LCHF-äppepaj

Så här såg pajen ut innan den gräddades. När den var klar hade jag fullt upp med serveringen och var så sugen på pajen att jag inte tänkte en tanke på att fota den! Nästa gång tänker jag strö ut mandelflarn innan jag hyvlar på smöret!
2 kommentarer:

Linda P sa...

Jättegod äppelpaj! Testade den igår och blev supernöjd. Enklare än vanlig smulpaj dessutom! /Linda

Fisken Svea sa...

Så roligt att du tyckte om den! =)