lördag 17 september 2011

Äppelpaj med vaniljsås...igen...

Äppelpaj med vaniljsås

Ännu en äppelpaj är bakad, men den här gången i större form, men fler äpplen och med mandelflarn ovanpå innan smöret hyvlades på. Och så en riktig vaniljsås! Det receptet hittade jag i Annika Rognebys  "Bakglädje med LCHF". Som i alla andra recept i den boken minskade jag sukrinmängden rejält. Istället för 1½ dl (i dubbel sats) använde jag ½ dl! Jag misstänker att recepten är anpassade åt personer som ännu inte är "avsötade" och vill ha lika sött som förr. Pajreceptet är samma som förra gången men jag tar det en gång till nu eftersom jag ändrade lite igen... Det rekommenderas förresten att vaniljsåsen tillreds en dag innan den ska ätas så den hinner tjockna ordentligt, men min sås hade inte ens hunnit kalla ordentligt... ;)

Vaniljsås  2-4 portioner
2½ dl grädde
0,75 tsk vanilj
2 msk sukrin
2 äggulor

Koka upp grädden med vaniljen i en kastrull. Låt den koka några minuter, dra sedan kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa äggulor och sukrin pösigt i en skål. Tillsätt lite av grädden och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med grädden och värm upp under omrörning. Det får inte koka, då skär sig såsen! Sjud under omrörning tills såsen tjocknat. 

Äppelpaj (går även med andra frukter eller bär)
2-3 äppel
ca. 1 dl mandelmjöl
1-2 msk sukrin
ca.½ dl mandelflarn
ca. 100 g smör

Smörj en pajform med smör. Skala och tärna/skiva några äppel så att pajformens botten är täckt med ett tunt lager. Strö över mandelmjöl, sukrin och mandelflarn. Jag mäter inte upp utan bara strör över så det ser lagom ut. Hyvla sedan kylskåpskallt smör över så det helt täcker pajen. Grädda i 200 grader ca.20 minuter.

Jag använde 3 äppel och åt en fjärdedel av pajen, alltså inte ens ett helt äppel, men det var ändå för mycket för mej... Nästa gång tar jag betydligt mindre och äter upp istället. ;) (Och nej, det är inte jag som ätit allt!)

4 kommentarer:

Linda P sa...

Är rätt ny på LCHF, har precis hittat din blogg som verkar vara toppen med bra recept. Länkar till dig via min blogg - hoppas det är ok? //Linda

Fisken Svea sa...

Jadå, länka på bara! Roligt om du tycker om mina recept! =)

Maja sa...

Oj det där var nästan som min paj jag kommit på efter ett vetemjöl recept. Tog mandel flarn/mjöl/hackad mandel (beroende vad jag har hemma eller en liten mix)istället för vetemjölet och hyvlade smör på samt lite muskodaver eller palmsocker strör jag över. ca 2- 3 nypor Ger lite knäckig smak, har även kanel på äpplena avnjuter allt med vispad vanilj grädde.
Hälsar maja

Fisken Svea sa...

Ja just det, Maja, så där ska man göra! Då blir ju förstås recepten ganska lika förstås. Jag antar att din paj var jättegod också! =)
(men om man bakar pajer med mjöl och socker så blir ju de pajerna ganska lika också)