Leta i den här bloggen

onsdag 18 maj 2011

Evelinas chokladkaka


Det började med att mitt lilla yngel bakade en chokladkaka och konstaterade att den NÄSTAN var LCHF. Det var ju bara 1 dl vetemjöl och sockret förstås. Eftersom LCHF-tänket smittar har hon också börjat ändra recept och delade med sig av tipset. Det tyckte hennes kusin Evelina, som också börjat med LCHF, lät toppen och slängde ihop en kaka. Och det bästa av allt är ju att hon kom med en kakbit åt mej också!!! Och det säger jag er, bara i er vildaste fantasi kan ni föreställa er hur god den kakbiten var! Den smälte i munnen! Den var... den var fantastisk! Namnet på kakan fick plötsligt en konkret betydelse, för jag tror faktiskt att man kan äta ihjäl sig av den... Imorgon ska jag baka en egen kaka. :)
Här får ni Sandras recept på Evelinas kaka, och bilden är Evelinas!

Death by chocolate-LCHF

175 grader i ca. 40 min

150 g smör
200 g 70 % choklad
½ dl sukrin
4 ägg
½ dl mandelmjöl
½ dl bakepro
1 tsk soda (bikarbonat)
½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver
1 dl créme fraiche
½ dl hackad mandel eller hasselnötter (uppdaterad version!)
bröa formen med kokosflingor (uppdaterad version!)
Glasyr: 100 g 70% choklad
1 dl vispgrädde

1. Smält smöret och bryt i chokladbitarna, och rör tills det smält.
2. Vispa sukrin och ägg lätt och rör ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad (använd t.ex. kokosflingor, mandelmjöl eller varför inte kakaopulver som min dotter föreslog!) sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen. Låt svalna och stjälp upp på ett fat.
3. Hacka chokladen till glasyren, värm grädden i en kastrull och häll över chokladbitarna i en skål. Rör ordentligt tills smeten är jämn. Låt svalna lite och häll över kakan.

Ps. Min egna kaka blev också alldeles ljuvligt god! Sen googlade jag på grundreceptet "dead by chocolate" och fick 10 700 000 träffar och bl.a. på kokaihop.se finns också tipset om att lämna bort sockret för att få en LCHF-variant!

4 kommentarer:

Dalkulla4ever sa...

soda är det som bikarbonat eller bakpulver?

de andra sakerna har jag nog redan hemma. blir perfekt att baka till dotterns 15-årsdag. tillsammans med lite marängtårta får vi lchf:are också lite gott :) tror det blir grillbuffe med tårta. så kan alla äta lchf till mat o fikat efteråt blir lite vanlig tårta o lite lchf tårta. alla blir nöjd o glada ;)

Fisken Svea sa...

Ja just det, soda är bikarbonat! Det ska jag skriva in i receptet! =)
Det som är bra med LCHF är ju att alla kan äta det, och marängtårtan är ju SÅ god!

Dalkulla4ever sa...

Får gäster ikväll så nu står kakan i ugnen :) blir den så god som jag tror är det ju bara att baka en ny till dotterns födelesda;)
Sen blir det grillpremiär :) kan nog inte sitta ute men grillat går bra inomhus också. Rättikagratäng...igen! Men dessa gäster äter också lchf och dom har inte provat rättika alls än så då passar det ju bra :) ska grilla stora räkor till förrätt med nån liten fetcitronigsås till. köpte valios smetana 42% fett :D laktosfri men det gör inget den är jättegod ändå. har inte hittat nån laktos smetana, men det kommer nog.
Jag hoppas de börjar sälja double cream i Sverige också. 60% fett, kan inte bli mycket bättre än så ;)

nä dags att styra upp kvällsmaten!
trevlig helg! hoppas ni också har soligt väder!
Victoria

Fisken Svea sa...

Mums! Vi ska också grilla ikväll, fast vi hade premiär förra helgen, men våra gäster får mockapannacotta som efterrätt. Hoppas ni får en underbar kväll och får njuta av mat, kakan, vädret och sällskapet! Här skiner solen, men vi har kraftig blåst så få se hur det går med grillningen! ;)
Trevlig helg!