tisdag 24 maj 2011

*dunkar huvudet i väggen*


Nu ska jag tänka högt...

Om man äter kolhydrater, äter fettfria margarinliknande preparat på mängder av kolhydrater, går upp i vikt, får högt blodtryck, får högt kolesterol, får diabetes typ 2, HUR tänker man då om man fortfarande tycker att det är "ohälsosamt" att äta mycket fett och att man inte kan lämna bort kolhydraterna.... Jag kan inte, inte hur mycket jag än koncentrerar mej, förstå hur det fungerar i en sån hjärna.

Tänk dej följande experiment: Kalle har köpt en fin bil. Han startar, kör, gasar på, full fart och så - PANG - rammar han en husvägg. Oj då, hur gick det till. Med ena armen i gips startar han bilen igen. WROOOOOOOOM - PANG! Rakt i husväggen. Oj då. Ett ben brutet. Så det kan gå. Han noterar att hans kompis Lasse klarar sig betydligt bättre och frågar hur han gör när han kör utan att kvadda bilen eller skada sig. Lasse berättar att den runda saken framför honom i bilen är en ratt och att man kan svänga bilen när man kör och att man då kan undvika husväggarna. Hur reagerar Kalle på det?
Alt. 1) Han säger: Nääeej, det kan aldrig vara bra, det kan inte fungera. Och så startar han bilen, gasar på och kör rakt ner i diket.
Alt. 2) Han säger: Kan det vara sant?! Och så startar han bilen, svänger ratten och - TADAAA - han klarade kurvan!

Vad vill jag säga med det här nu då? Tja, kanske att envishet, trångsynthet och invanda gamla spår kan förstöra så mycket. Är det inte redan bevisat att det inte är bra för hälsan att äta massor, massor, massor av kolhydrater? Vad är det då man ska ta bort? Fett??????????

Och dessutom, det är ju de mest inbitna kolhydratberoende som "vet" bäst! Är det inte konstigt att det är de som säger "det finns ingen forskning som visar att det skulle vara bra med kolhydratfattig kost och mycket fett". Men vi som klarat oss utan kolhydrater och på mycket fett i flera år då??? Och alla som fått sluta med sina diabetesmediciner, kolesterolmediciner, blodtrycksmediciner, och som dessutom gått ner tiotals kilo i vikt, ska vi strunta i dem? Är inte de bevismaterial nog????

Så där ja, det lättade att tänka högt en stund...
Sen är det ju en helt annan sak att ni som läser det här redan vet allt det här! :)

Bilden: Min frukost den senaste tiden - tidning, kaffe med grädde och så några skivor Allerums Prästost. Nami!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det där kallar jag för lchf-orgasm!! Bra skrivet, och sant! :) Hmh! /systron

Fisken Svea sa...

Hmh! He va skönt... =)

Emma sa...

Jag tror nog de gamla kostrekommendationerna som vi fått, ligger så otroligt djupt inpräntade i huvudet hos folk! Fett är ju FARLIGT och orsakar en massa sjukdomar och fetma har vi fått höra så många år. Det är svårt att tänka på något annat sätt! Tråkigt, men sant! Folk som ätit enligt dessa kostråd, tycker man, BORDE börja fundera att "Det måste vara något fel på dessa rekommendationer eftersom jag är överviktig, har diabetes med höga glukosvärden osv." Men allt som man får höra från vården tror man väl på...

Fisken Svea sa...

Precis så tror jag också att det är! Jag är själv vårdutbildad och vet allt för väl vad man lär ut inom näringsläran, men det som de inte lär ut är att DET ÄR JU TILLÅTET ATT TÄNKA SJÄLV OCKSÅ! Men det är ju så enkelt att låta andra tänka så följer man massan. Men om massan vandrar iväg mot ett stup då, är det inte dags att tänka själv då??!!
Men, men, det kanske ändrar småningom, men vi har nog mycket jobb än... ;)

Emma sa...

Exakt, man måste nog tänka lite själv också! Haha! Jag är sjukskötare till yrket och jobbar tillsammans med hjärtpatienter. Jag har skrivit ett inlägg om det här http://lchfblogg.papper.fi/?p=742

Fisken Svea sa...

Häftigt! Jag är också sjukskötare men jobbar inom akutvården! :D
Om du jobbar med hjärtpatienter så tror jag faktiskt du har den allra största motvinden att ta dej igenom! ;)
Jag ska läsa ditt inlägg bara jag slipper in på din blogg igen. Jag har haft problem att komma in på papper.fi...

Ullis sa...

Vilket bra inlägg. :)

Fisken Svea sa...

Tack, Ullis! =)