tisdag 17 april 2012

Frittata-lunch

Jag minns hur svårt det var att tänka ut dagsmenyn när jag hade börjat med LCHF. Jag tyckte att jag hela tiden tänkte på vad jag ska tillreda nästa måltid. Och det gjorde jag säkert. Det var ju faktiskt svårt. Som när man flyttade hemifrån och skulle börja laga mat hela tiden. Småningom börjar det i alla fall bli en slags rutin på det hela, både för LCHF:are och nyss utflugna ungdomar. Numera tänker jag egentligen inte speciellt mycket på vad jag ska ha för lunch, förrän det börjar bli dags för lunch. Igår lovade jag dottern att hon får stanna till här och luncha när hon ändå hade vägarna förbi. Fast jag visste inte vad jag skulle bjuda på...

Idag klarnade det, jag skulle bjuda på frittata, en italiensk modell av omelett. Ägg och grädde fanns förstås i kylskåpet, och bacon, ost och kokt broccoli. Något annat behövs ju inte. Först vred jag på värmen i ugnen, 200 grader. Jag hackade bacon till små bitar som jag fräste i stekpannan. Under tiden blandade jag omelettsmeten och rev osten. Jag hittade pepparmedwurst också som gärna ville vara med och leka. Jag blandade 6 ägg och 6 msk grädde och kryddade med paprikapulver och lite vitpeppar. Saltet skippade jag eftersom de övriga ingredienserna var så salta. Äggsmeten hällde jag i stekpannan och rörde om i början. När omeletten började ta ihop hällde jag på bacon och placerade ut broccolin och medwursten. Jag råkade ha cheddarost den här gången så den rev jag och strödde över. Nu var det klart att sätta i ugnen! Där fick den stå i 200 grader i ca.15 minuter. Då var den fluffig och fin. Tyvärr är frittatan som en sufflé, efter en stund på bordet sjunker den ner med hälften, så man borde ju ha gästerna vid bordet när man tar den ur ugnen. Det hade inte jag, men jag höll faktiskt på att svälta ihjäl så jag åt och dottern åt när hon kom en stund senare, och då var nog frittatan lika god ännu.

Det kanske viktigaste när man tillreder en frittata är att man har en gjutjärnsstekpanna eller annan stekpanna som tål ugnsvärme! Är det trähandtag på gjutjärnsstekpannan funkar det inte heller. 

OBS! Gjutjärnsstekpanna!!

Klart för ugnen!

Är förvillande likt en pannpizza

Frittata och grynost

5 kommentarer:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Mums, det där såg jättegott ut. Så enkelt och smidigt.

Fisken Svea sa...

Det är faktiskt som ett Kinder-ägg, tre överraskningar i ett - jättegott, enkelt och smidigt! ;)

nettezrum sa...

Tror det kan bli en frittata imorgonkväll :)

Fisken Svea sa...

Låter väldigt bra!
Undrar förresten om ni åkte norrut när jag åkte söderut med firmabilen 2-tiden idag? Jag satt i baksätet så jag såg inte så bra, men jag tror det var ni. =)

nettezrum sa...

Jo, det var jag som mötte er. Jag försökte med min röntgensyn se om du satt i baksätet men jag kände bara telepativågorna ;)