fredag 14 december 2012

Julen är räddad!


Glöggpannacottan är testad, uppäten och godkänd! Jag gjorde precis som i havtornspannacottan men bytte ut havtornssaften mot glöggkoncentrat. Det är visserligen socker i glöggen, men jag tänkte som så, att det ändå är en väldigt liten mängd socker man får i sig och att man med gott samvete äter 70%:ig choklad fast det är socker i den också! Nu efteråt känner jag att det var lite väl sött för mina stackars smaklökar, men på julafton efter skinka och sillar kanske det inte gör något. Och är man riktigt entusiastisk så kan man förstås koka eget glöggkoncentrat!


Glöggpannacotta  (4 port.)
2 gelatinblad
4½ dl grädde
½ dl glöggkoncentrat
1 vaniljstång

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädden med vaniljfrön och vaniljstång och havtornsjuice.

Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och smält det i grädden under omrörning. Ta bort vaniljstången. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ kallt i kylskåpet för att stelna, ca 2 timmar.

Glöggelé
½ dl havtornssaft
½ dl vatten
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och glöggkoncentrat. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt gelén kallna tills det blivit trögflytande. Häll gelén över pannacottan och låt stå kallt till servering.

Testpanelen bestod av mej, dottern och sjuåriga systersonen. Dottern tyckte det var jättegott och att själva pannacottan smakade Sunice´s vaniljglass, systersonen tyckte att glöggelén var god men inte pannacottan så han ville ha geléreceptet så han får laga den!


Det blir nog en riktigt god jul i år också.

4 kommentarer:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Det låter jättegott med glöggpannacotta. Perfekt så här i juletid.

Fisken Svea sa...

Det är ju det! =)

Netta sa...

Till hur många portioner räcker receptet? Sådär på ett ungefär.

Fisken Svea sa...

Ja just det ja, det är beräknat till 4 portioner! :)