tisdag 25 december 2012

Limpa och klappar

Det bästa med juldagen är att vi inte har något program! Vi hade huset fullt på julafton och på julannandag ska vi till svåger där hela tjocka släkten samlas. Då är det perfekt med en återhämtningsdag emellan. Hittills idag har jag bara haft sovmorgon, kämpat med korsord, ätit lite brunch och sen låg jag och läste julklappsboken "Sandmannen" tills jag kände att jag somnar om jag inte stiger upp, så då gjorde jag det.

En underbar gädd-pepparkaksform med matchande servetter,
två sorters olivolja, 100-eurossedlar att snyta mej i, en gräddkanna
 av bleckplåt och en vacker ljusstake

Precis vad jag önskade mej - en låda full med Spotify!

Jag är så nöjd, så nöjd med mina julklappar. Och lika nöjd är jag med de julklappar jag gav bort. Jag är också så glad att mina kära känner mej och vet vad jag tycker om!

Men det var ju jullimpan jag skulle berätta om också! Jag testade alltså Erikas recept fast jag var skeptisk till både russinen och kanelen, men jag hade inte behövt oroa mej, den smakade utsökt! Den limpan kommer jag att baka fler gånger!

Erikas jullimpa

ERIKAS JULBRÖD (LCHF)
1 bröd

100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g russin
1,5 msk kanel
2 msk rom
100 g mandel, grovhackade
250 g kesella/kvarg 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg

Gör så här:
Lägg russinen i en skål och häll kokande vatten över. Låt russinen stå i vattnet några minuter. Häll av vattnet och blanda russinen med kanel och rom, låt blandningen stå och dra ett tag.

Mixa mandel (100 g), valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i russinen. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.