fredag 14 december 2012

Självständighetsmiddagen


Det är inte så att vi brukar fira Finlands självständighetsdag speciellt mycket, men om man nu har en ledig dag mitt i veckan och ändå ska äta, och landet ändå firar 95 år av självstyre, då kan man ju bjuda gäster och ha en lite festligare middag. Den traditionella slottsbalen på självständighetsdagen hann vi titta på så mycket att vi visste vilken högtidsdag det  var.

Vår fina festmiddag bestod av färskost-, soltorkadtomatfylld och baconlindad grisytterfilé, bearnaisesås, brysselkål, ärter och paprika. Det var riktigt gott. Som efterrätt hade jag för första gången testat havtornspannacotta. Det var en överraskning hur gott det var! Visserligen hade jag också tidigare smakat sån, men inte själv gjort den. Och det är pannacottan som ni ska få receptet på.


Havtornspannacotta
2 gelatinblad
4½ dl grädde
½ dl havtornssaft
1 vaniljstång
ev. lite sukrin

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp grädden med vaniljfrön och vaniljstång, havtornsjuice och sukrin.
Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och smält det i grädden under omrörning. Ta bort vaniljstången. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ kallt i kylskåpet för att stelna, ca 2 timmar.

Havtornsgelé
½ dl havtornssaft
½ dl vatten
2 gelatinblad
ev. lite sukrin

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten, havtornsjuice och sukrin. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt gelén kallna tills det blivit trögflytande. Häll gelén över pannacottan och låt stå kallt till servering.

Det här måste ju funka med glögg också så får man en fin julpannacotta!

3 kommentarer:

Sandra i sagarden sa...

Fast vi ska no ha glöggkräm på julafton, ho gott glöggpannacotta än sko vara :P

Fisken Svea sa...

Jo, men IFALL det finns någon som inte äter glöggkräm, t.ex. en LCHF:are, så behöver det finnas ett alternativ... :P

Fredrik Larssen sa...

Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Behöver ni mer är ni välkommna att beställa av mig. Vänligen Fredrik Larssen
www.larssens.se