onsdag 12 december 2012

Jordnötskakor

Mat & Hälsa
Klicka på bilden för recept!
I det nyaste numret av Mat & Hälsa fanns det här receptet på sötsalta jordnötskakor. De verkade alldeles för goda för att inte testa. Och de blev fantastiskt goda! T.o.m. smeten var underbar! Jag som inte annars kan äta salta jordnötter utan att få gallbesvär kan tydligen äta jordnötter som blivit tillredda. I Grekland åt jag
också torrostade jordnötter utan att få gallbesvär. Det är bara de saltade jag inte klarar direkt ur påsen. Men det här ÄR vanliga saltade, men har alltså varit i ugnen. Det händer tydligen något där...

Sötsalta jordnötskakor
De goda, jättegoda, jordnötskakorna skulle serveras på min datanörds 30-årskalas. Dit skulle ju faktiskt komma de vanliga tre LCHF:arna plus några andra som gärna tar av de mindre söta bakverken på kalasen. Och det är ju jättebra!

30-årskalas!
Jag hade också "bakat" en "annorlunda kladdkaka" som verkligen var annorlunda. Den skulle ju inte gräddas så den påminde mer om en konfektkaka. Mina söner tyckte smaken påminde om Fazers Wienernougat. Tårtan blev den här gången en Budapesttårta som var fantastiskt tråkig och smaklös... Men med tanke på ostbrickan som man också skulle orka med så gjorde det inget. ;)


Tydligen är det så länge sen jag bloggat att jag kommit av mej! Det var ju receptet på den annorlunda kladdkakan ni också skulle få! Receptet hittade jag i Annika Rognebys "Bakglädje med LCHF".
Men först behöver du tillverka en mandelmassa! Då gör du så här:

Mandelmassa
1½ dl skållad sötmandel (fast jag använde förstås färdigt mandelmjöl, 1½ dl)
1,25 dl sukrin (enl. boken, men 2 msk enligt mej)
1½-2 msk vatten

Mixa mandlarna till fint mjöl i matberedaren.
Tillsätt sukrinet och mixa i 2 minuter.
Tillsätt slutligen vattnet och mixa samman.
Ta upp och forma till en sammanhängande massa. (Lyckades inte så bra för mej, kanske för att jag hade så lite sukrin i?)

"Annorlunda kladdkaka"
1 sats mandelmassa
60 g smör/kokosfett (jag tog kokosfett)
2 dl grädde
250 g choklad, minst 70% förstås

Kavla ut mandelmassan (eller kladda ut den som jag gjorde...) så att den täcker en springform på 22-24 cm. Klä formen med mandelmassan.
Smält fettet i en kastrull och tillsätt grädden. Koka upp och ta av kastrullen. Dela chokladen i små bitar och tillsätt dem i gräddsmeten. Blanda till en jämn smet. (Sätt kastrullen på spisen igen om grädden blivit för kall, men akta så det inte blir för varmt!) Häll smeten i formen och ställ kallt för att stelna. Servera kakan väl kyld.

Så, nu får ni börja "baka". :)

7 kommentarer:

Tina sa...

å det är ju förbjudet att lägga in bilder på gott om du inte skriver ner recepten åxå ;P

Fisken Svea sa...

Tina: Jag vet! Det skulle aaaldrig falla mej in att göra så, därför är den översta bilden ett foto av receptet i tidningen! ;) Jag förtydligade lite, för andras skull också. =)

Marlene sa...

Men var är kladdkakereceptet? Det som påminner om Wienernougat? Vill ha!!! ;)

Fisken Svea sa...

Men jestas, hade jag glömt det! Kanske det var det receptet Tina saknade också... Det kommer!!

Tina sa...

Nåjaa - ordningen återställd - tack tack :D

Tina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fisken Svea sa...

Puh! =)