Sidor

onsdag 29 augusti 2012

Andra Sjön

Vår lilla stad ligger på den österbottniska västkusten vilket betyder att vi har en lång kustremsa. Just här i centrum är det Andra Sjön som är den allmänna badstranden, båtplatsen och helt enkelt en viktig knutpunkt för oss här. Där finns ett café där det ordnas olika evenemang under sommaren, både privata (som födelsedagar, klassträffar och bröllop) och för allmänheten. I sommar har jag deltagit i två av evenemangen - grisfest och sydamerikansk kväll. Den helstekta grisen var intressant att se på och god att äta. Det fanns bara potatissallad att äta till så jag fick nöja mej med grisköttet.

Grisen

Tullmagasinet

Bandet som underhöll
När det var dags för den sydamerikanska kvällen hade jag missat att det skulle serveras mat så vi åt kvällsmaten hemma innan vi begav oss till sjön. Fast å andra sidan tror jag att det var mest rissallad och lite kyckling så det gjorde kanske inte så mycket.

Sydamerikansk rumbakväll
Man hade verkligen gjort allt för att få den rätta feelingen, men ändå tyckte jag att musiken mest liknade hissmusik... Man kan inte tycka om all musik.

Kyckling med sydamerikanskt stuk

tisdag 28 augusti 2012

Sommarlunch



Jag såg att jag hade så många utkast och måste kolla vad där fanns, och det var ju rena skattkammaren! Det passar ju bra nu när jag ändå håller på att schemalägga inläggen!

Den här lunchen åt jag redan i början på sommaren. Jag gräddade helt enkelt några våfflor, satte en skinkskiva och ett par ostskivor på och vek ihop och fick ett slags crepes! Nom nom! Att solen sken och jag var ledig gjorde inte saken sämre!

måndag 27 augusti 2012

Varför ta med mat??

En middag i Nidri -11
Nu kanske ni undrar varför jag tar med grädde och smör till Grekland. Det finns väl där?? Jo, visst, det finns det. Men, smöret är faktiskt jättedyrt och grädde kan det finnas om man hittar. Ifjol hittade jag ingen grädde med färre än 10 ingredienser, så då drack jag kaffet med mjölk. Eftersom jag ändå ska ha med kylväska och  kylpatroner kan jag ju lika bra ha med grädden och smöret.

Men själva maten i Grekland är inte att klaga på. Det är något helt fantastiskt vad man får äta! Jag väntar redan på de härliga omeletterna jag ska äta som lunch... Smaskens! Och ostarna, och salladerna, och... ojojoj...

lördag 25 augusti 2012

Matsäcken

Det är inte knäckebröd och Kalles kaviar jag packar med till Grekland, men det är valnötsbröd, Västerbottensbollar, smör och grädde. Bröd för att det är praktiskt att ha med som matsäck på dagsutfärder, och förstås att äta som frukost. Den väldigt praktiska smörgåslådan får också följa med, liksom kylväska och kylpatroner. Eftersom vi ska åka tåg också, från bittiga morgonen till lunchtid, blir det att ha med lunch att äta på tåget. Det finns visserligen restaurangvagn men jag är tillräcklig realist för att inte förvänta mej LCHF-mat där... Men deras kaffe brukar vara gott, och de har take-away-muggar, så det blir att picknicka på egen plats.

Matsäck ifjol
Jag bakade en sats till av Västerbottensbollarna. Den här gången blev de visserligen lite tjockare och flöt inte ut så mycket, men jag är väl nog tvungen att beställa Bakerix för att lyckas riktigt bra... (Bilden är av den första satsen.)

Med i år

fredag 24 augusti 2012

Dags igen!

På väg till Grekland ifjol

Nu hör ni, nu är det dags! Jag och min man tar vårt pick och pack och flyger och far! Vi siktar in oss på Aten den här gången. Vi har med oss en kompis, vi åker till ett hus vi har hyrt, vi bor där en vecka, vi åker till ett annat hus vi har hyrt och dit kommer tre andra kompisar och vi bor där tillsammans alla sex i en hel vecka innan vi återvänder. Låter det bra? Det tycker jag. ;)

För att ni inte ska få för tråkigt har jag schemalagt några blogginlägg bara för att ni inte ska få tråkigt. Sen återkommer jag med en greklandsrapport om vad jag har sett och upplevt och framför allt ätit!

Sköt om er alla!

Mitt i prick

Anna Hallén har skrivit ner sina tankar i Mat & Hälsa som kom idag. Precis så där är det ju!


torsdag 23 augusti 2012

MILDA MAKTER!!!!

Vill man ha ett knäckebröd som heter SPRÖD i första namn, då är det absolut det här man ska baka! Och så gott det är! Milda makter... Halleluja... *suckar av lycka och välbefinnande*



Bara för att det ska gå enkelt att hitta receptet nästa gång tar jag det här också:

Moniques knäckebröd
200g solrosfrön
50g linfrön
50g sesamfrön
50g hackade pinjekärnor (kan även uteslutas men ger god smak)
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
5dl vatten

Hacka pinjefröna lite grovt, blanda alla ingredienserna och låt stå i 10 min för att svälla. Bred ut på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
Skär rutor med kniv innan ugnen... sedan är det bara att bryta isär. Eller så skär man genast man tar ur ugnen. Grädda i  160°:ig ugn i ca. 1 tim 15 min, tills de är spröda. 


onsdag 22 augusti 2012

Mera zucchini


Min mamma berättade nyligen att hon lagat en zucchinigratäng och att det var jag som gett henne receptet. Jag har inget som helst minne av någon zucchinigratäng så jag tänkte då att nu måste jag också tillreda en zucchinigratäng. Jag började med att smörja en ugnsform med smör. Så radade jag ut zucchiniskivor, saltade och pepprade och strödde ut både Aura-ost och hackad lök. Och så ett varv zucchini, och så mera salt, peppar, ost och lök. Och grädde på förstås! Sist strödde jag över både riven gräddost och parmesanost och gratinerade i ugnen ca.30 minuter. Det blev ju alldeles fantastiskt gott! Och tillsammans med grillat griskött var det utsökt.

Ju mer jag ser på bilden desto mer tycker jag att det ser ut som risgrynsgröt med kanel...

tisdag 21 augusti 2012

Zucchini-halloumibiffar

Jag har visserligen en egen zucchiniplanta men den ger inte så riklig skörd som dotterns plantor. Hon har delat med sig hur många som helst och använt själv också. Det var också dottern som tipsade om det här receptet på zucchinibiffar. Receptet är antagligen det enklaste jag läst någonsin - "man river bara lite zucchini och ost, blandar med ett ägg och steker". Så jag gjorde så. Eller jag tog mycket zucchini, två stycken, en hel halloumi, två ägg och svartpeppar. De höll inte ihop så bra men de var jättegoda!



Zucchini-halloumibiffar låter så grekiskt så det bör serveras med grekiska kalamata-oliver! ;)

Kryddknapp?


Vi satt, och gick, alltså på Juthbackamarknaden en hel del på fredag och lördag. När vi kom hem därifrån på lördagkväll var vi lagom tama och hungriga. Jag hade helt enkelt ingen energi att sätta på matlagning. Dessutom hann jag inte till min affär innan de stängde så det fick bli den affär som hade öppet. Det skulle bli en enkel, enkel mat. Helst så enkel som att öppna en ärtsoppsburk, men det är ju inte LCHF... Jag tog det nästenklaste - lövbiffar som var bankade och hoprullade, två i en förpackning, med kryddsmör med. Hurra! Fast när jag kom hem och läste noggrannare på innehållsförteckningen såg jag att det kanske inte var så hurra heller. Det var visserligen vanligt griskött, men smöret var ju en hudkräm! Med kryddor i! Min energi var på noll så jag orkade inte heller laga ett eget kryddsmör så vi tog det här. Jag stekte zucchini- och paprikabitar och köttet och placerade så "kryddknappen" på köttet, och vet ni, det VAR en knapp, för den smälte inte ens på det heta köttet! Och nu blir ni säkert förvånade när jag säger att det inte ens var gott. Men mätta blev vi och det var ju liksom det som var tanken bakom det hela... Fast nästa gång tillverkar jag eget kryddsmör!

måndag 20 augusti 2012

Det är insidan som räknas...

Västerbottensbollar...
Det här är ostbollar... De såg så fina ut innan de åkte in i ugnen, men det är ju inte utseendet som räknas! De var fantastiskt goda och kommer att få åka med på resa på lördag. Tror inte att jag kommer att vara speciellt hungrig under de 12 timmar jag ska resa.

Ni ska naturligtvis få receptet som jag hittade på den underbara bloggen "Lannérs köksblandning". I receptet står det att man ska använda Bakerix men det hade ju inte jag så jag googlade och fick veta att det innehåller blancherad sötmandel, kokosnötsmjöl, xanthan, bakpulver och salt, så jag blandade kokosnötmjöl och mandelmjöl så det blev 1½ dl och så använde jag 1½ tsk bakpulver, men så här i efterhand funderar jag om det hade behövts mer av både mjöl och bakpulver... ;) Det blev ju inte en deg att knåda utan mer att röra och kladda, så mera mjöl nästa gång. Det var nog avsaknaden av xanthan som var grejen...

Västerbottensbollar
1½dl Bakerix (jag använde 0,75 dl kokosnötmjöl, 0,75 dl mandelmjöl och 1½ tsk bakpulver)
3st ägg
3dl riven västerbottensost
1dl Philadelphia vitlök & örter (jag använde naturell Philadelphia, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk örtblandning för fetaost)
150g smör (rumstempererat)
1krm cayennepeppar
gröna oliver med pimento eller ansjovis
1tsk salt
1krm vitpeppar
sesamfrön
vallmofrön

Knåda ihop alla ingredienserna förutom oliverna till en smidig deg. Tag en klick stor som en köttbulle och platta ut i handen, lägg på en oliv och rulla in den. rulla sen hälften av bollarna i sesamfrön och andra hälften i vallmofrön. Baka av dem i ugnen i 200 grader tills de får fin färg ca 25 minuter.


Sommar-äta-ute

En dag i Vasa och man blir hungrig. Eftersom det inte fanns något matställe som lockade i stan åkte vi till Tesses café igen, stället vi ätit på flera gånger nu i vår och sommar och blivit en favorit. Det blev en dagens - grisschnitzel med bearnaisesås - med stekta grönsaker. Såsen var inte så god som jag hade tänkt så jag satte i en lite smörklick och det blev sååå gott!


söndag 19 augusti 2012

Loppmarknadshelgen

Så har vi igen haft en helg med marknad i stan. Det är en enorm  händelse i vår lilla stad. Om man tänker att vi är ca.7500 invånare utspridda i centrum och en massa byar, men när det är Juthbackamarknad har vi ca. 30 000 människor i stan! SÅ stort är det! Men så är det också Finlands största loppmarknad.
Marknaden börjar officiellt på fredag kl.16, men när vi förde vårt tält och saker dit redan på torsdagkväll var där full rulle redan. Kommersen var i gång och folk kom och kikade i våra lådor för att hinna göra de bästa fynden. Men vi satte upp vårt tält och åkte sen hem för att återvända på fredag. Efter att ha ordnat upp i vårt eget stånd kunde vi turvis gå ett varv eller två innan det blev dags för det viktigaste - maten.

Sånt man kan hitta på en loppmarknad

Vackert väder, mycket folk och ännu mera saker

Lite vill-ha-kastruller

Folk så långt ögat kunde nå
När vi blev lagom hungriga tog vi fram våra halvfabrikatbiffar. Halvfabrikat var de eftersom vi där hemma hade förberett det hela lite och blandat köttfärsen med salt och peppar och plattat ut till biffar. Med plastfolie emellan var det sen enkelt att plocka fram dem och steka. Det är inga små biffar vi har utan 100 gram vägde varje baddare innan de stektes.

Hamburgerbiffar

En hamburgerätare
De som ville åt sin hamburgare med bröd, andra nöjde sig med biff och tillbehör.


Sånt jag såg på marknaden

Jag i vårt tält

Gammalt och nött som jag också såg
Fast jag såg så massor av saker på marknaden kunde jag begränsa mina inköp ganska bra eftersom jag också var nöjd med att få fota vissa saker. Det är väl som att fönstershoppa... Jag hittade i alla fall de tre Nesbö-böcker som jag inte hade, en bok om tankens kraft och ett glasfat designat av Kaj Franck (som jag betalade 1 € för!). Helt nöjd är jag och väntar nu bara på att få använda efterrättsskålarna till något intressant... Kanske på vår nästa tjejträff? Vi är ju faktiskt fem då!

Mina marknadsfynd

onsdag 15 augusti 2012

Konfirmationshelgen


På söndagsmorgon begav jag mej till min kära syster för att vara kökshjälp medan hon och dottern närvarade vid konfirmationen. Det var speciellt viktigt att dottern var där eftersom det var hon som blev konfirmerad. Nåväl, jag dekorerade smörgåstårtor, tre stycken, varav en var LCHF-smörgåstårta. Min syster hade bakat brödet genom att kombinera och blanda ihop två recept så där fanns både mandelmjöl och bakepro och kanske kokosnötmjöl också. (Det går ju att använda vilket brödrecept man vill förstås.) Bara som av en händelse råkade jag använda mej av väldigt mycket gravlax just till LCHF-varianten... Hups!

Måndagens frukost...

Massor av konfirmander som ska fotograferas
På lördagkväll deltog vi också i gudstjänsten när konfirmanderna välsignades. Det var liksom lagom länge att sitta 45 minuter i kyrkan istället för den två timmar långa varianten på söndag...

LCHF-serveringsbordet

Tårtan
Tårtan då. Den var visst meningen att bli en prinsesstårta men så skippades mandelmassan och det blev gräddöverdrag istället. Jag vet faktiskt inte varifrån receptet var, men god var den med vaniljkrämsfyllning.

Nu inkommande helg blir det marknadsdags igen. Då är det Skandinaviens största loppmarknad som drar igång här i Nykarleby! Och vi, vi ska stå där och sälja det vi inte behöver längre. Kommer någon förbi marknadsplats 94 så säg "hej"!

tisdag 14 augusti 2012

Sol och sommar och solskyddsfaktor 30

Det har kanske inte varit den soligaste av somrar i år, men visst har jag haft användning av min solkräm. Jag har soleksem som ger sig tillkänna genast solen får belysa någon känslig kroppsdel, som t.ex. armarna eller halsen/bröstet, och dessa kroppsdelar bränner jag också snabbt i solen om jag inte använder solkräm. När vi var i Grekland ifjol använde jag upp min solskyddsfaktor (i fortsättningen sf) 30 och köpte det som fanns kvar när turistsäsongen närmade sig slutet och det fanns att välja mellan sf 10 och sf 20, och valde förstås sf 20. Det har jag klarat mej bra med i sommar men nu ska vi snart åka till den varma, stekande grekiska solen igen och jag behöver sf 30. Minst. Eftersom jag ändå inte tycker om att ligga och steka min lekamen ska det nog räcka. Jag brukar t.o.m. ligga under parasollet när vi är på stranden nån dag.


Jag hittade flera olika solkrämer/oljor att välja mellan, och det fanns sf 30 av alla. Jag ville ha den sort som man sprayar på huden och inte är tjock och kladdig. Det fanns den jag använt i ett par år och jag skulle precis välja en sån flaska när jag såg en av samma modell men vit. Naturligtvis blev jag nyfiken och ville veta vad skillnaden var. Innehållsförteckningen bestod av en text som såg ut som om en fluga hade trampat i honung och gått fram och tillbaka på flaskan så den var inte till så mycken glädje. Som tur var fanns läsglasögon bara några meter ifrån och jag tog i rejält med ett par av styrkan +3 och texten blev enorm! Då såg jag att innehållsförteckningen på den vita flaska var ungefär hälften kortare! Dessutom fanns det en tydlig text på korken som jag borde ha sett utan läsglasögon också -

Notera flugan som attraherades av den vackra korken!

Jättebra! Den tog jag! Nöjd och glad var jag också. Men sen, när jag kom hem, började jag fundera - om det nu går så bra att tillverka en solkräm utan parfym, utan färgämnen och dessutom utan parabener, varför 17 sätter man parfymer, färgämnen och parabener i dem då????? Det är ju som helt och hållet ofattbart. Jag har ju inte testat min solkräm än, men antagligen fungerar den lika bra som den gamla, förutom att jag slipper en del gifter på och i min kropp!

Den stora feta grekiska aftonen

Vi hade en grekisk afton i fredags. Det hörde till "Kulturveckan" som pågår här i stan och vi fick då den äran att inviga hela programmet. Det var vår lilla grekiskagrupp som var arrangörer och andra greklandsfantaster som var gäster. De flesta åtminstone. Det kan ju hända att där också fanns matintresserade. 
Vi hade en grekisk orkester som uppträdde och vi tillredde grekisk mat. Så långt låter allt bra, men vi lyckades ännu bättre! Det blev liksom en väldigt autentisk afton när först maten var försenad, sen var orkestern försenad och så sken solen! Mycket bättre kan det knappast bli. Eller jo, den riktiga värmen fattades förstås... Här finns ett litet videoklipp från kvällen. De som har en likadan T-tröja som jag har på första bilden hör till arrangörerna.

Grillning pågår
Vi bjöd på smakprov av grekisk mat, s.s. souvlaki, grekisk sallad, tzatziki, oliver, fetaost, ostpajer och aubergineskivor med fetaost och tomat på (bilden  längst ner).

Souvlaki i grillkö
Maten var så god, men problemet med grekisk mat är ju att det är för lite fett i den! Det är visserligen olivolja på aubergineskivorna, fetaosten och oliverna, men inte tillräckligt, man blir snart hungrig igen men det avhjälpte jag med en näve nötter som nattamat.

Serveringen


Och snart snart åker hela vår grekiskagrupp på studiebesök...

fredag 10 augusti 2012

Grillgottis!


Jag tittade igenom mina bilder i telefonen och hittade den här godsaken. Det var en blåsig och sval kväll (såna som vi haft massor av i sommar) när jag och min man (eg. sambo men han är min och han är man) åkte till sommarstugan. Jag som hade letat efter omarinerad kassler fick ge mej och köpa färdigmarinerat, men marinerat i affären där jag köpte det. Och det var ett riktigt gott kött, eller om det var mitt hemlagade örtsmör som gjorde det... Grillade aubergineskivor, med bara salt på, till var himmelskt!

Nämnas bör, att när vi på väg till sommarstugan stannade till vid en affär i grannkommunen fick jag se den allra vackraste kasslern jag någonsin sett! Helt och hållet opreparerat! Jo, det var ju bortskuret från grisen, men inte mer än så. Ett dygn senare hade vi vägarna förbi denna affär igen och åkte därifrån med den vackra kasslern som blev souvlaki kvällen efter. Men det är en helt annan historia.



(De foton som inte går att klicka på eller är placerade till vänster i bild är skickade från telefon.)

tisdag 7 augusti 2012

Bästa nyheterna!


Nu blir det lite andra slags nyheter, de bästa nyheterna jag själv fått på jättelänge -


Vad är farligt? Vad är äckligt?

På vilket sätt kan LCHF vara farligt? Vi äter inte socker (som inte ens skulle bli godkänt som livsmedel om man kom på idén att tillverka socker idag), vi äter inte margarin eller andra hudvårdsprodukter, vi undviker tillsatsämnen så långt det är möjligt vilket ett sätt är att inte äta halvfabrikat. Vilka av de här sakerna är skadliga att inte äta??? Vi håller vårt blodsocker på en jämn nivå eftersom vi undviker blodsockersvängningarna i och med att vi undviker kolhydrater. Alla kolhydrater undviker vi ju inte eftersom vi äter en massa grönsaker också, förutom rotsaker som ju innehåller en massa stärkelse och höjer blodsockret. Vad är det för farligt med det? Ja, kanske för att vi inte får paltkoma efter maten... Nä, ni hör själva hur dåliga argumenten är. Men det är klart, LCHF är farligt för alla som lever på att tillverka och sälja kolhydratrik föda. Det kan bli företagets död, så visst är det livsfarligt med LCHF...

När jag äter ost med smör på säger folk "usch så äckligt!" På vilket sätt är det äckligt? De som äter smörgås sätter först smör på och sen ost. Varför blir det äckligt om man lämnar bort brödet??? För att vi inte får höjt vårt blodsocker?? Är det äckligt???

Såna här funderingar får jag när jag står och steker kål och köttfärs...
Bilden visar hurdan mat man kan äta när man tar den enkla vägen, på sommarstugan - baconpannkaka. Och faktiskt får jag i mej mer än vanligt av kolhydraterna här med både röd paprika och körsbärstomater!


Dagens brödbulletin


 Här ser ni en artikel från dagens tidning. (Jag länkar inte till tidningens websida eftersom de varit smarta nog att kräva inloggning för att man ska kunna läsa deras nyheter...)
Finländarna vill inte
längre ha LCHF-bröd

Publicerad 7 augusti 2012,  
FNB

Det har skett en överraskande vändning i finländarnas användning av kolhydratfattig mat. Försäljningen av LCHF-produkter har nämligen minskat.
S-gruppen uppger att åtgången på kolhydratfattigt bröd minskade i början av året.
Samtidigt har försäljningen av produkter som ska undvikas i lågkolhydratkosten, såsom bröd, mjöl och pasta, slutat minska.
– Försäljningen av bröd har inte minskat utan vi ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger S-gruppens sortimentchef Ilkka Alarotu.
Utbudet på kolhydratfattigt bröd har ökat, men efterfrågan på dem har minskat.
Inköpschef Harri Turunen, som ansvarar för Ruokakeskos färskvaror, säger att efterfrågan på kolhydratfattigt bröd har jämnat ut sig också i K-kedjans butiker. Samtidigt har försäljningen av vanligt bröd slutat minska.
I ett skede rådde det till och med brist på smör, men nu har smörförsäljningen inte ökat i S-gruppens butiker.
– Det här kan bero på minskat intresse för LCHF-produkter, men också på att smöret har blivit dyrare, tror Alarotu.
I K-kedjans uppföljning ökar däremot smörkonsumtionen fortfarande i jämn takt.
"Boomen är över"
Även om smör och hönsägg fortfarande smakar för konsumenterna ökar inte längre försäljningen av LCHF-produkter.
– Boomen har nått sin topp, säger Alarotu.
S-gruppens försäljning av ägg har visserligen ökat med sju procent och köttförsäljningen med två procent, men Alarotu tror att det mer beror på att konsumenterna uppskattar traditionella matvaror igen.
Ruokakeskos Turunen är aningen försiktigare i sin bedömning.
– Det är svårt att på kort sikt säga om förändringarna i försäljningen beror på de kolhydratfattiga dieterna eller på någonting annat.
Långtidsforskning saknas
I juli publicerades svenska forskningsresultat som antydde att en diet som innehåller lite kolhydrater och mycket protein ökar risken för hjärt- och blodkärlssjukdomar. Men de som undersöktes i Sverige följde inga LCHF-dieter.
I Finland har intresset för att göra liknande undersökningar varit lamt.
– Om man tar ett extremt fenomen som jag själv inte kan rekommendera och börjar satsa tid och pengar på det så har jag svårt att tro att det är till tillräcklig nytta. Det skulle också vara svårt att få finansiering, säger forskaren Minna Similä på Institutet för hälsa och välfärd (THL).
– I större länder kan man undersöka LCHF-dieterna, men de resurser vi har behövs för viktigare saker, säger hon.
I en sådan undersökning måste man i många åt följa med två grupper, en som följer en kolhydratfattig diet och en som följer till exempel de allmänna näringsrekommendationerna. Det här är jobbigt och dyrt.

Själv tror jag inte att det beror på att "LCHF-boomen är över", snarare att de som testat brödet inte gillat det och därför inte köpt det fler gånger. Läser man dessutom innehållsföreckningen, med både socker och vetemjöl, kan man undra varför det överhuvudtaget kallas LCHF-bröd. Jag har smakat på köpebröd två gånger men aldrig köpt själv, dels för att jag inte är, eller har varit, brödberoende, men mest för att jag helt enkelt föredrar att baka mitt bröd själv. Då använder jag varken socker eller vetemjöl.
De utlåtanden som jag hört om massproducerat LCHF-bröd är att det smakat ägg och att det är så konstig konsistens. Det bröd jag åt (som jag rostade) var faktiskt helt okej, men så är jag inte heller van med vanligt kolhydratbröd längre.

Vi fortsätter kampen om rätten att äta vad man vill!


Frappé-tips från coachen

Jag hade alltså problem med skummet i min frappé, tills igår. Då fick jag nämligen klara instruktioner från Rhodos! Härligt! Och klart att jag delar med mej av hemligheten, som inte är en hemlighet eftersom hela Grekland kan det här.
Det lär vara med frappéskummet som med annat som ska fluffas till - det blir bättre om man har socker i. Okej, då kräver jag inte perfekt skum. Men sen, man ska bara ha lite vatten först, ca. 1/2 dl, som man blandar kaffet i och sen skakar till shakern är fylld av skummet. Då blandar man i mera vatten, mjölk / grädde, is och så sugröret och -TADAA - frappé!

Tack för tipset, K!


måndag 6 augusti 2012

Korv-Görans kebab ute i det fria

När man sitter på gågatan i Jskobstad och äter Korv-Görans kebab, DÅ vet man att man har semester! Det blev en halvportion kebab med sallad kl.13 och det betyder att jag klarat mej galant på den i 6 1/2 timmar, men nu skulle det snart smaka bra med lite mat igen.
Förresten, i pepsimuggen finns äkta finskt isvatten! ;)


lördag 4 augusti 2012

Jo, jo, du har kommit rätt!

Jag ville ju ha den där "gadget:en" som visar vilka som följer min blogg, den jag hade förut men som plötsligt slutade fungera. Då var det ju så att man kan ha en sån gadget bara om man har en "dynamisk" bloggmall, och det hade ju inte jag. Så jag testade en, men hjälp, jag hittade ju inte själv in i bloggen! Och nu hittar jag inte min gamla mall igen... Kanske dags att uppdatera sig ändå, förändring är inte alltid farligt, det kan vara det första steget till en viktigare förändring. Vi har den här mallen en stund så får vi se.

Cauliflower pizza

Jag fick en länk för länge sen om en pizzabotten gjord på blomkål. Nu har jag äntligen kommit mej för att testa receptet och det var ju såååå gott!!!! Om man följer receptet så förgräddar man pizzabotten, men jag tyckte det kändes onödigt och hoppade över det. Fast man ska nog förgrädda lite... Min botten var blöt och grötig, fast den kändes nog fastare när pizzan svalnade. Otroligt gott var det i alla fall och jag kommer definitivt att använda samma recept igen nästa gång det vankas pizza!

Köttfärs, soltorkad tomat, Aura-ost och pepperoni

Tonfisk, musslor, räkor
Originalreceptet hittar ni här, och då kanske det behövs en måttomvandlingstabell - här. Men ni får en översättning också, bara för att jag ska ha det enklare nästa gång... ;) Jag tyckte det var onödigt med vitlök och kryddor i botten så det skippade jag.

Blomkålspizzabotten
2½ dl riven, kokt blomkål
2½ dl riven mozzarella
1 uppvispat ägg
en gnutta olivolja

Ansa blomkålen och ta vara på själva buketten, inga blad eller stammar vill vi ha. Sätt buketterna i matberedaren och kör med kniven tills blomkålen är smågrynig. Om man överarbetar blir det en puré. Sätt grynen i en mikrovågsugnssäker skål och kör på full effekt i 8 minuter. (Man kan naturligtvis koka i vatten också och låta rinna av sen). Blanda ihop smeten och kladda ut till önskad form och storlek. En sats blev två runda bottnar som precis rymdes på ugnsplåten. Förgrädda gärna så slipper du den grötiga botten som jag fick... Förgräddar gör man i ca.225 gradig ugn i ca.15 min. Sen fyller man på med de ingredienser man vill ha och gräddar igen tills osten är gratinerad och innehållet varmt!

fredag 3 augusti 2012

Min 4-årsdag!

Vilken tur att jag har min 5-årskalender så jag inte missar några viktiga dagar!