onsdag 20 juni 2012

MidsommargodisI nr.2 av tidningen Mat & Hälsa fanns det här intressanta och frestande receptet och nu har jag förstås en sats på stelning i kylskåpet...

8 kommentarer:

Carola sa...

Smaskens, kom på ja har ju en massa silikonformar som man kan göra godis i sen min TW tid! De måste jag testa!

Anonym sa...

Och då blir såklart min självklara fråga - vilket kokosfett ska man använda? Har förstått att det INTE är det som finns i de silverfärgade paketen i alla matbutiker. Men hur ser paketet ut och var köper man det? Har förresten inhandlat stevia, pofiber och vaniljpulver idag så det ska nog tillagas en del delikatesser till midsommar.

Jag brukar bara en kladdkaka där jag använt 1 dl sukrin. Nu ska jag testa stevian men hur ska jag dosera? Har också läst att många blandar både stevia och sukrin i sina bakverk. Ger det bäst resultat eller hur gör du?

H. Emma

Fisken Svea sa...

Carola: Jamen klart att du måste testa dem! =)

Emma: Jag glömde ju kokosfettet! Det ska du köpa från hälsokostaffär, helst ekologiskt. Det finns att välja mellan det som smakar kokos och det som är smaklöst och mellan stora och små burkar. Det kokosfett som finns i matvaruaffärens kyldisk och är förpackat i silverpaket är det sämsta kokosfettet. En gång köpte jag faktiskt ett ekologiskt kokosfett från CM också!

Jag har aldrig använt så mycket sukrin som en dl i något, maxmängden har varit 3 msk (som är knappt ½ dl). Testa med att använda 3 msk sukrin och ½ krm stevia. Jag som är helt avsötad och inte alls vill ha något sött tycker att t.o.m. den mängden är för mycket och brukar ta bara 2 msk sukrin och 1/3 krm stevia. Testa dej fram! Läsa gärna Marianns blogg, hon har gett ut en bakbok med jättebra recept. http://mariannslchf.se/ Lycka till!

Anonym sa...

Tack för dina svar än en gång! Ska testa med lite mindre sukrin och ta med lite stevia när jag bakar kakan nu till midsommar.

Jag har suttit och läst på många olika lchf bloggar de senaste dagarna och jag tycker det är många som säger tvärt emot vad en annan gör. Funderade på att beställa Marianns bakbok, men sen läste jag så mycket negativt om att äta sukrin och nötmjöl på Anna Halléns blogg. De verkar ha olika åsikter om mycket och då är det svårt att veta vem man ska tro på.

Emma

Fisken Svea sa...

Precis så är det. Anna har väldigt extrema åsikter, tycker jag, men man måste hitta sin egen medelväg. Jag äter väldigt sällan kakor och godis, och det är ju nog så det är meningen att det ska vara. Äter man LCHF för att gå ner i vikt löns det nog att vara riktigt strikt, åtminstone i början. Och klart, sukrinet är säkert inte alls hälsosamt det heller, men det är en väldigt liten mängd man äter av det. Så tänker åtminstone jag... =)

Fisken Svea sa...

Här finns förresten ett intressant forum där "vanliga människor" vädrar sina åsikter och man får se lite vad andra tycker. http://forum.fetbobba.net/

Anonym sa...

Tack för länktipset! Jag är inte heller intresserad av att äta bakverk varje dag, utan 1-2 ggr i månaden. Har beställt hem en glassmaskin nu, det känns som om glass är nåt jag vill kunna äta ibland på sommaren. Så jag hoppas jag hittar nåt bra recept.

Emma

Fisken Svea sa...

En glassmaskin är en väldigt bra investering! Jag har nog glassrecept, det glömde jag skriva tidigare, och det som jag tycker bäst om finns här: http://fiskensvea.blogspot.fi/2009/08/glass.html