onsdag 13 juni 2012

Eftermiddagskaffet


Kan det bli så mycket bättre? Frappé och kokoskaka och solsken!

Kokoskakan är egentligen en mandeltårta, men när jag ändrat receptet döpte jag om den till kokoskaka. Den är väldigt god och en njutning till kaffet.

Kokoskaka
150 g mandelmjöl
0,75 dl2 msk Sukrin
½ krm Stevia
5 st äggvitor

Smörkräm
5 äggulor
1 vaniljstång
1 dl grädde
1 msk Sukrin 
1/4 krm Stevia
175 g smör
1½ dl kokosflingor

Garnering
50 g kokos

Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i sötningen och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min. Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Skär upp en vaniljstång och skrapa ur, rör ihop med äggulor, grädde och sötningen i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl. Rör ner kokosflingorna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med kokosflingor eller spån.

1 kommentar:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Mmmm... jag kommer gärna och smakar. :-)