tisdag 19 juni 2012

Emmas shoppinglista

Mitt förråd


Emma vill ha en lista på var man köper olika LCHF-livsmedel i Vasa, och det ska jag försöka ge henne nu. När man börjar med LCHF och ska skaffa en massa baslivsmedel är det ju knepigt att veta var man hittar allt. Vi ska se nu...

kokosnötmjöl - finns bara på Life på Hovrättsesplanaden mittemot Rewell Center, eller på nätet från luomuputiikki.fi (här). Kokosmjöl som finns i andra påsar än papperspåsar har alldeles för mycket kolhydrater! (Läs här.)


mandelmjöl - finns överallt, Halpa Halli, Prisma, CM, Minimani. Jag använder det som finns i 700 g:s påsar och kostar knappt 10 €. Jag vet faktiskt inte om det är olika kolhydratmängd i olika mandelmjöl eftersom jag inte sett någon förteckning på sånt på någon mandelmjölpåse än, men det ekologiska som jag köpt på hälsokostaffär smakade jättemycket av bittermandel och det tyckte jag inte om.


pofiber - köpte senast på Prisma. Finns antagligen på hyllan med glutenfria mjölsorterfibrex - finns på samma ställe som pofiber

fiberhusk - finns också på glutenfria hyllan i vanliga mataffärer

bakepro - har jag köpt både på hälsokostaffär i Jakobstad (finns kanske i Vasa också på sånt ställe) och på nätet på fitnesstukku.fi


sukrin - finns numera på både Prisma och CM, men också på Life. Fast det står att det innehåller kolhydrater så är de i form av sockeralkoholer och höjer inte blodsockret


stevia - får äntligen säljas som livsmedel och borde numera finnas på hälsokostaffärer. Det jag har är ren stevia och väldigt sött, därför använder jag bara ½ kryddmått ungefär i en kaka, plus 2 msk sukrin. Genom att blanda kan man använda så lite av var sort att det inte ger någon bismak från någondera. Man ska titta noga efter på de steviasorter som finns eftersom t.ex. Canderels Stevia är blandad med maltodextrin, som ju höjer blodsockret jättesnabbt.


vaniljpulver - det finns på Life, eller så köper man från mandrago.fi. I Sverige är faktiskt vaniljpulvret mycket billigare så har man vägarna där förbi löns det att hamstra.


kokosflingor - jag använder helt vanliga kokosflingor, har inte sett någon skillnad på kolhydrater på dem heller

kokosfett - finns i olika modeller på hälsokostaffären. Det ska vara "extra virgin" för att vara riktigt bra och allra helst ekologisk förstås. Det finns i glasburkar från ca. 200 g upp till 1 liter, och dessutom finns med eller utan kokossmak. En gång köpte jag faktiskt ett bra kokosfett från Citymarket och då hittade jag burken högt upp på hyllan med sylter och inlagda saker!

Det blev mycket på en gång, om precis som Emma säger så blir man alldeles yr i huvudet när man ska börja läsa och lära sig. Då är det tur att man kan fråga och att man kan hjälpa varandra!

Har ni förresten sett rutan här till höger där det står "sök här på bloggen"? Där kan man skriva in sökord, t.ex. "glass", "sukrin", "kokosmjöl" och man får fram alla mina glassrecept. Jag är alldeles för dålig med att skriva in mina recept i listan eller på flikarna, men här hittar du det du söker!

Fick du någon hjälp i LCHF-djungeln, Emma?? Ni andra som brukar shoppa i Vasa kanske vet fler ställen där man får köpa någon av varorna så skriv gärna en kommentar i så fall!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jaa, jättestort tack för den listan! Jag fick massor med hjälp! Nu slipper jag irra runt bland alla hyllor och försöka hitta sånt som inte finns. Imorgon blir det en liten shoppingtur med din lista i handen!
En jätteskön midsommar önskar jag dig!
Hälsn. Emma

Fisken Svea sa...

Så bra! Lycka till på din shoppingrunda! Och jag önskar dej en skön midsommar också! =)

Fairy G sa...

Åh vad jag saknar Minimani här i Sverige :)
Kokosflingor har olika kolhydratinnehåll har jag märkt, bara mellan Icas vanliga och ekologiska skiljer det flera gram. Så kan löna sig att kolla, verkar som ekologiska har mindre?

Fisken Svea sa...

Ahaa, så bra då att jag har köpt ekologiska också ibland bara för att jag tycker att de har mera smak. =)

Anonym sa...

Men oberoende vad de säger om Sukrin så kan den faktiskt höja blodsockret, det är personligt konstaterad.

Fisken Svea sa...

Jag testade ifjol somras när det var kalasdag, läs här: http://fiskensvea.blogspot.fi/2011/07/nyaste-kalasforskningen.html
Det behöver ju inte vara sukrinet som höjer blodsockret, det beror ju på vad man äter annat också. T.ex. om man äter tårta och det är både grädde och bär så höjer fettet i grädden blodsockret också, fast långsammare. Bären höjer också. Jag kan ju inte säga att sukrinet inte höjer, men på mej verkade det inte så...

Annette sa...

Tänkte bara säga att även Fiberhusk är mycket billigare i Sverige (ifall man är påväg ditåt) 300 g Lindahls fiberhusk kostar ungefär detsamma som 100 g kostar här i Finland... surt men sant.

Anonym sa...

Har problem att hitta mandelmjöl i staden Jakobstad. Det mandelmjöl som finns vid hälsoboden smakar starkt av mandel(eko) och vid HH fanns endast mandelpulver och det innehåller ju mycket kolhydrater eller hur? Vad heter det mandelmjöl du hittat i vanliga matvaruaffärer?/ Hälsn. Marléne

Fisken Svea sa...

Annette: Men så konstigt! Här är det billigare att köpa på hälsokostaffär, men det är ändå dyrt.

Marléne: Jag har ju faktiskt inte hittat några uppgifter om kolhydratinnheåll på mandelmjöl, men jag håller med dej om smaken på eko-varianten! Jag använder nog det som finns på Halpa Halli - "Salliselta".