fredag 16 december 2011

Citronsill

Idag har jag tagit in lite på julsysslandet. Kålrotslådorna är ännu i ugnen, senapen  är i burkarna och nu kom jag på att citronsillen snart ska läggas in. Samtidigt som jag hittade citronsillreceptet märkte jag att jag också hade receptet på glöggkoncentratet i min julreceptbok... Oj så det kan gå.


Citronsillreceptet har jag fått av en bloggvän, dr. Zweistein. Han berättade hur han fått receptet men nu kommer jag inte ihåg om det var från Ungern eller varifrån han fått det. Jättegott är det i alla fall, rekommenderas verkligen!


Edit: Dr. Zweistein svarade, läs hans kommentar!

8 kommentarer:

Zweistein sa...

Hej Fisken! :)
Receptet snodde jag av kompisens fru i Polen. Det var lagom invecklat för att passa mig och sillen är alldeles fantastiskt god.
Vår vän Stumppen berättade sedan att receptet används på flera sorters fisk i östra Europa och att citrussaft + (oliv)olja var ett sätt att konservera fisk redan på Columbus´ tid, sent 1400-tal, i Portugal. Det var visst lite ont om kylskåp på den tiden. ;)
Zwei

Fisken Svea sa...

Tack för den berättelsen, Zwei! Nu är det ju ett recept med anor! =)

fröken nilssons kök sa...

Sill tror jag allt att jag ska fixa idag oxå!! svartpeppar och purjolök tror jag.....

Dalkulla4ever sa...

Den ska jag göra :) Låter jättegott med citronsill, idag blir det dock att skämmas bort hemma hos mor o far :) firar julafton lite tidigare med min sida av famijlen o makens nästa helg. Och det snöar också, precis som det ska vara på jul!

Fisken Svea sa...

Det viktiga är inte när man firar utan ATT man firar! Här har vi julafton med barnen 23/12 och sen firar de med sin far 24:e och vi firar hos min sambos syskon. Då hinner vi med alla! =) Här har det snöat sen inatt men nu regnar det ju också så snart är det mörkt och tråkigt igen... Hoppas på mera snö till helgen!

Fisken Svea sa...

Fröken Nilsson: Svartpeppar och purjolök var en intressant kombination!

Dalkulla4ever sa...

Det var supergod mat,sill skinka ägghalvor, lax ,löjrom (tog lite jansson o en skiva vört, känns imagen idag faktiskt. men det visste jag ju innan, så man kan säga att jag valde magont frivilligt ;)) vört är en typiskt julgrej för mej, skinka på vört mmmm :) men nu blir det inge mera vört i år. ska bestämma mej snart var o hur vi ska fira på julafton...stockholm eller hemma svårt val faktiskt. båda har fördelar, stockholm för att det blir lugnt o skönt o hemma för att då styr jag ju helt med maten...fast då måste jag ju göra ett helt julbord också till gästerna..hmm så går tankarna fram o tillbaka ;) blir bra hur det än blir, för så bra blir det ju alltid :)

Fisken Svea sa...

Jul är det då när man firar den! Här har vi julafton redan 23/12 och det funkar också jättebra!