Leta i den här bloggen

torsdag 10 mars 2011

Shoppingrunda och biffar

Som av en händelse kom min nya, fina Rice-skål med på bilden... ;)

Jag och min dotter tog oss en shoppingrunda i grannstaden (som är större och har större utbud på allt). Det blev påfyllning i nötförrådet med para- och cashewnötter, men tyvärr är det tydligen slut med macadamianötter för alltid nu i min favvo-nötaffär! *gråter en skvätt* Men å andra sidan betyder ju det att jag är tvungen att resa till Grekland och köpa såna då! *torkar tårarna* I samma affär hittade jag grynost/keso med 4,5%-ig fetthalt! Jippiii! Och så lite choklad förstås, 70%-ig. I samma affär (Lidl) har de den överlägset godaste grekiska yoghurten också - Eridanous.
En stor påse med mandelmjöl (800 g) hittade jag i en annan affär (Halpa Halli, översatt till svenska "Billiga Hallen") och fortsatte sedan till
hälsokostaffären efter en "big pak" fiberhusk.
Oj, det är ju inte lätt att handla LCHF! När vi några timmar senare återkom till vår egen stad kom jag på att jag fortfarande inte hade någon mat till kvällen... Det blev att vända in till den egna affären och köpa lite köttfärs och grädde. Något annat behövs väl inte?? En timme senare åt vi maten på bilden.

Jag tror att jag gett er det här receptet förr också, men jag har förstås uppdaterat det lite så det är ju inte samma nu längre. ;)

Snabbiffar
köttfärs (blandfärs, men det blir godare med mera nöt än svin)
svartpeppar
salt
grädde
soya

Rör ihop köttfärsen med salt och peppar. Forma biffar. Stek dem i smör. Placera dem i en ugnsform. Häll över grädde och soya. Låt badda en stund i ugnen.


Broccoligratäng
kokt broccoli
riven ost
grädde

Placera den kokta broccolin i en ugnsform. Strö riven ost över. Häll grädde över. Gratinera i ugn, ca.200 grader ca.20 minuter.


Det kan inte bli så mycket enklare!

10 kommentarer:

Carola sa...

hej! hur är det om man är nöt allergiker?? tänkte på all nötter å mandelmjöl... finns det allternativ? å om man inte tål ägg?

Fisken Svea sa...

Hej Carola! Som nötallergiker går det åtminstone att använda kokosmjöl, och så kan man säkert experimentera med både mera fiberhusk och BakePro också. Jag känner en som inte tålde ägg förr, men när hon ätit LCHF ett halvår kunde hon börja äta ägg igen! Och då hade hon varit extremt känslig före och inte ens kunnat äta av en kaka som det fanns ett enda ägg i! Det är säkert problematiskt om man inte klarar varken nötter eller ägg, men du är säkert inte den enda som har samma problem. Kanske någon annan kan tipsa här?? Jag ska göra ett upprop eftersom fler har frågat samma sak!

Anonym sa...

maken ska på jobb till finland till veckan, påden kvällsliga promenaden får han leta efter halppahalli, och inhandla lite mandelmjöl. de ska tydligen finnas mandelmjöl på lidl också men här i Dalarna har jag bara hittat mald hasselnöt typ

tack för tips :)

mvh Victoria

Fisken Svea sa...

Så praktiskt för dej, då får du ditt mjöl! =) Nu vet jag ju inte var din man ska leta efter Halpa Halli, men här finns deras affärer: http://www.hhnet.fi/myymalat.asp?luokka_id=2&main=1
Jag får bara önska honom lycka till i jakten, och ifall han hittar affären kan han fråga efter mantelijauhe ifall de inte kan svenska där, och en 800 g:s påse kostar futtiga 7:50€ !

Anonym sa...

Han ska till Vasa, så det verkade finnas en butik där nånstans :)
ja priset var ju jättebra också.
om man mal mandel o mixar den sen blir det mandelmjöl då? eller görs den på annat sätt? Om du vet alltså.
kan köpa skalade ekologiska mandlar för typ 99 skr kilot. kan ju vara ett alternativ kanske?
nä nu dags för en väns vernissage! hon har ordnat snacks för oss lchf:are också :D lyx!

psst tröjan du har var är den ifrån? egenhändigt gjord eller finns det flera?

mvh Victoria

Fisken Svea sa...

Oj så lyxigt med LCHF-snacks på vernissage! Härligt!
Jo, i Vasa finns Halpa Halli så då är det bara att hoppas att de har mandelmjöl också! Och där kan de alldeles säkert svenska också! (Själv bor jag 75 km norr om Vasa.) Att mixa eller mala mandel går alldeles utmärkt, det blir samma resultat!
Tröjan fick jag ifjol som födelsedagspresent av mina väninnor och den var specialgjord för mej! =)

Anonym sa...

Jättecool tröja, kul att ha nåt som ingen annan har :)

min pappa är född i jakobsstad så jag har varit där några gånger med familjen när jag var yngre, pappa visade runt på alla sina favoritplatser, kyrkan i nykarleby, några speciella badvikar utanför jakobsstad. det är alltid kul att göra såna resor längs memorylane^^ har en snäll äldre tabt o farbror där som vi pratar med ibland

vernisagen igår var trevlig med massa olika ostar, men en del blev lite fööör pratglada ;) de vaknade nog med huvudvärk idag ;)
men 2 tavlor rikare blev jag :)
nu dags för middag efter en hel dags jobb. jag gör lövbiff med fyllning o hasselbackschampinjoner( som potatisen fast med svamp istället, hoppas det blir gott)
ha en trevlig kväll!
Victoria

Fisken Svea sa...

Nejmen, så häftigt med en pappa från Jakobstad! =) Och kul att du varit i Nykarleby!
Besvärligt det där med att man kan få huvudvärk av vernissage... Måste vara ångorna från tavlorna... ;)
Mums vilken middag! Blev hasselbackssvamparna bra?? Vi åt rostbiff med kantarellstuvning ikväll. Helt okej var det också! ;)
Ha en trevlig helg du också, Victoria!

Anonym sa...

Hasselbackarna blev jättegoda:)
jag tog de största champinjonerna jag hittade på ica, skar som man gör med potatisarna, salt o lite peppar uppepå, hyvlade smörskivor överst, in i 225 gradig ugn ca 15 minuter, öste några gånger med svampspadet o smöret från botten av formen. efter 15 minuter la jag på en rejäl hög med riven ost :) samt några tomathalvor med kryddor o smör. 5 minuter till i ugnen sen var det dags att äta. lövbiffen fyllde jag med ädelost och gjorde sen en sås på ädelost o grädde i samma panna. det gick snabbt och var mycket mycket gott :)

nu dags för fundering på dagens middag...blir nog stekt lövbiff med blomkålsris och pepprig gräddsås ;)

/ Victoria

Anonym sa...

tillägg tillmitt föregående

alltså tomaterna lades i sama ugnsform och inte på som det kanske verkade av mitt slarviga skrivande;)

Vickan