torsdag 25 november 2010

IMAM BAYILDI

(Bilden som fanns i receptboken)

Det var tur att jag hade annat att äta igår när jag hade glömt att köpa tomatkross eller tomater, annars hade jag också svimmat, och inte bara prästen... (Imam bayildi betyder prästen svimmade!) Så idag när jag hade kommit ihåg alla ingredienser var det allt annat som bråkade. Jag hade inte tre auberginer utan bara en, alltså skulle jag minska på receptet till en tredjedel, eller hälften som jag hade siktat på. Därför hackade jag bara en lök och två vitlöksklyftor, glömde mej tills kummin skulle i - en hel tsk - och sen hade jag i en hel burk med krossade tomater vilket är något mer än 2½ tomat... Nåja, jag rörde ihop och hällde över auberginehalvorna och satte fatet i ugnen. Men 190 grader, det är ju som 200 det, tänkte jag, ställde ugnen på 200 och var nöjd. Efter tjugo minuter kom jag plötsligt ihåg att jag har varmluftsugn och ska ställa temperaturen 25 grader svalare, DÄRFÖR är min IMAM BAYALDI lite solbränd...


(Mitt foto av dagens rätt...)

Men vet ni vad, det var gott! Riktigt gott! Jag tror förresten att imamen hade svimmat en gång till om han hade vetat att jag åt korvsås till... ;) Tur att han inte vet!
Det var i alla fall en knackkorv med hög köttprocent och utan natriumglutamat som jag hade skurit i bitar, fräst i smör, hällt på ett par deciliter grädde, rört ner en halv svartpeppar-castello och låtit puttra en stund. Det var faktiskt riktigt gott! Jag orkade bara den ena auberginehalvan idag och har alltså något att se fram emot imorgon!

Och receptet, ja, det ska ni ju få! Jag råkade faktiskt ha en kokbok, "MEZE - smårätter från Grekland och Libanon" där receptet fanns! Praktiskt!

Receptet:
Klicka på bilden för större bild!
(Lite småcharmigt med fläckig sida i receptboken!)

(Och här kan ni se hur maträtten såg ut i Mytilini på Samos)

Och ifall ni är observanta så ser ni att man äter den här maträtten med sked!

3 kommentarer:

Fru Tallund sa...

Jag har haft receptet i min handskrivna receptbok i över 20 år men aldrig lagat det :) Där finns också skrivet olika förslag på varför imamen svimmade (inte mina utan ur recpetet); Att han svimmade för att det var så gott var ett förslag, ett annat att han svimmade när han fick höra hur mycket olivolja det gått åt. :)

Pia sa...

haha precis exakt detta köpte jag på Lidl idag :) Exakt hur god den varianten är vet jag inte...än!

Fisken Svea sa...

Fru Tallund: Men nu är det ju dags att testa receptet då! Så får du fundera varför han egentligen svimmade... ;)

Pia: It´s a sign!!!! Nu är det bara att börja kocka! =)