lördag 13 november 2010

På tal om sockerberoende...


Jag har sett på film när AA (anonyma alkoholister) har sina möten, de ska alla presentera sig och så säger de:"Hej jag heter XX och jag är alkoholist.", för de som en gång fastnat i alkoholträsket är alkoholist, även om man är en nykter sådan. Total avhållsamhet är det enda som funkar. Så tror jag att det är med sockerberoende också. Har man en gång varit sockerberoende är man fast för alltid, MEN man kan ju bli avvänjd, och då är man en avsötad sockerberoende! Men kanske man alltid är sockerberoende ändå, smakar man lite godis är man fast igen. Jag vill inte testa, jag är rädd att jag fastnar då. Fast å andra sidan har jag inget intresse av att testa, för bara jag känner den söta, vämjeliga lukten har jag fått nog! Äckligt! Men jag ska berätta hur det var när jag var allra längst nere i sockerträsket...

Där jag oftast handlar maten finns också Alko, alltså Finlands motsvarighet till Systembolaget. När jag hade handlat helgmaten en fredagseftermiddag och som vanligt också köpt en påse lösgodis gick jag förstås ut till bilen för att åka hem. Men när jag satt i bilen måste, jag bara MÅSTE öppna godispåsen för att få min första godis. Det var så gott! Då såg jag när en man kom ut från Alko, stannade utanför affären, tog upp en flaska och tog den första klunken. Det var då jag insåg det - han och jag var lika! Vi hade antagligen samma känsla - vi MÅSTE få stillat vårt begär! Jag tror att det var då jag bestämde mej för operation avvänjning... Och jag tror också att det första steget är att inse att man är sockerberoende, och nästa steg är att man vill göra något åt det. Och det är DÅ det ska till en förbaskat stor dos envishet! Och om man har som jag, bara on och off att välja på, då kanske det går ganska enkelt. ;)

Det finns massor att läsa om sockerberoende, både böcker och på nätet.
Här finns några tips och test! Jag skulle länka till Adlibris också där det finns en bok som heter något om sockerberoende, men typiskt att de har stängt Adlibris för service just nu... ;)
Lycka till, du kan också bli fri från ditt sockerberoende!

OBS! Bilden är min egen från "förr i världen"!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med dig! Jag är precis likadan som en alkoholist och på mina "dåliga" dagar så äter jag godis i smyg, gömmer godis så att jag ska kunna ha sen när maken åkt hemifrån osv... Däremot har jag inte kommit så långt att jag accepterat total avhållsamhet så jag är fortfarande beroende men med vita perioder. Som nu. Är periodare helt enkelt. Fy vad hemskt det låter. Men tanken på att aldrig mer få äta godis, snabbmat osv gör mig så ledsen... Det är verkligen sorg. Så jag kör i perioder just nu. Jag erkänner.

Fisken Svea sa...

Du har i alla fall erkänt för dej själv! Det är ett stort steg! Jag tror att de som säger åt LCHF:are att man ska "unna sig" också tycker att det är synd att man inte får äta godis eller snabbmat mera, men det är absolut inget jag saknar fast jag också tyckt om godis och snabbmat! Ibland köper jag kebab med sallad och får den där "snabbmatskänslan", lika när jag äter fakirbiffar med hamburgerdressing (Felix har en med lite kolhydrater och mycket fett). Man måste lära hjärnan att fungera på ett annat sätt "bara"... ;)

Anonym sa...

Surfar in här och printar ut lite recept ur din blogg! :) Är sjukt peppad på att börja köra lite mer GI-inspirerat igen och då är ju detta rätta stället att hitta inspiration på! Thanx!

Fisken Svea sa...

Jaaa, här ska du printa ut allt vad du hittar! =)

Anonym sa...

Jestas så många inlägg man missat här på sista tiden. Har tydligen varit upptagen med annat :) Dock inte med att äta godis.
Du har så rätt, så rätt i det du skriver.