måndag 19 januari 2009

Fildelning på riktigt!


Jag läste på Oranges blogg hur man kan laga sin egen yoghurt och fick ett riktigt nostalgianfall! Inte för att jag någonsin lagat egen yoghurt, men fil! När jag var liten brukade mormor laga fil när vi kom dit och hälsade på. Det fanns ingen godare fil att äta på morgonen. Jag vet inte hurudan mjölk hon använde, men lättmjölken för 40 år sedan *hyperventilerar lite* hade ju högre fetthalt än dagens lättmjölk, så nu kan man säkert använda "rödmjölk". Såhär gjorde mormor:
Hon tog ett par matskedar fil med hög fetthalt (som hon köpt) och lade i en skål. Så hällde hon på ca. 2 dl mjölk och rörde om så att filen löste sig. Så lät hon skålarna stå på bordet nära värmeelementet, med ett smörpapper över, till nästa morgon, och då åt vi filen med mycket socker på så det skulle knastra!

Idag har jag bara ätit repriser, eller rester ur kylskåpet, så som lax med majonnäs och sen köttfärslimpa med den sista chèvrepaprikan och några oliver. Imorgonkväll blir det baconpannkaka igen, för det har jag lovat dottern!

8 kommentarer:

Orange sa...

Mamma gjorde också fil, men antagligen för mycket i gången, för jag minns mögel ;) Men man borde kanske testa "enskålsmodellen" :)

ALEGNI sa...

hos oss lagades det också fil (me not like). själv lagade jag yoghurt i min gröna ungdom. jag borde ha receptet någonstans om du är intresserad.

ALEGNI sa...

*slarvläser*
just ja, du har visst hittat ett recept redan...

Fisken Svea sa...

Orange: Enskålsmodellen är bra, då kan man laga ny varje kväll!

Alegni: Yoghurten intresserar mej nog, och jaaaa vad du slarvläser! ;)

Anonym sa...

Men vi lagar fil noo varin såmar vi, gårr goo. Men he löknar int om e är åska i lufte.

Fisken Svea sa...

Anonyma nedevetilboar: "Löknar"??? Men ja vejt va ni märar, mommo sa he å at e "stannar" it na åm e e åskan i luftin!

Anonym sa...

Hej,
Vilken trevlig blogg! Jag sökte varudeklaration på philadelpiaost på nätet och kom till dig :-) Av någon anledning vill inte kraftfood ge ut sin varudeklaration på nätet, så det blir till att lusläsa den i butiken nästa gång.

Äter själv LCHF så här kommer jag att hitta många mat idéer, tack!

För övrigt vilken gullig fildelningsbild!
/S

Fisken Svea sa...

S: Hej! Kul att du hittat hit, och kom gärna fler gånger! Roligt att du tycker om min blogg! =)