Leta i den här bloggen

torsdag 28 december 2017

Glögg

Så här i mellandagarna passar det väl att ge tips på glögg.... Klart det gör! ;) Nu har jag druckit glögg tre gånger den här julen. Första gången gjord på torrt rosévin som jag hettade upp i en kastrull tillsammans med glöggkryddor. Där ska man akta sig så vinet inte börjar koka och därmed blir alkoholfri, det skulle ju vara onödigt! Men man låter det värmas ordentligt i alla fall. Den glöggen var riktigt god!
Andra gången var glöggen gjord på osötad tranbärsjuice (eller var det saft...?) som hade fått puttra i kastrull med kryddorna. Det var också en god glögg om än aningen syrlig, fast jag tycker ju om syrligt!
Idag är den tredje glöggen på gång just nu. Jag kokade upp vatten med kryddorna och satte sen ner tre tepåsar av en "bärig" och röd tesort som jag tycker om. De fick ligga där och dra några minuter och så hällde jag upp genom tesilen. Det som blev kvar hällde jag också upp så att glöggen inte skulle bli besk! Det här är kanske den glöggen som är bäst, kanske eftersom jag tycker om den här tesorten. Vi har ett svartvinbärste som jag ska testa nästa gång, det borde också bli bra.

Hoppas ni ätit duktigt och blivit mätta i julhelgen, det har jag! :)

onsdag 27 december 2017

Simsalabim!

Jag hade stekt köttbullar till jul, massor av köttbullar. Nu hade de inte såå stor åtgång, kan ju bero på att det fanns lite annan mat också... 
Men rester är rester och ska ätas upp. Efter ½ vecka med massor av julmat känns rester tråkigt, det är då man går till next level och trollar ihop en grekisk maträtt!

Grekiska köttbullar
1-3 lökar
1-3 vitlöksklyftor
2 burkar tomatkross
Olivolja
Peppar
Lagerblad
Kanelstång
Timjan
Oregano
Salt
(Man kan också används mynta, nejlika och kryddpeppar för att få en riktigt mustig sås!)

Hacka lök och vitlök, fräs dem i olivolja i en kastrull. Häll på tomatkross, sätt i lagerblad, peppar, kanelstång och köttbullarna och låt puttra 20-30 minuter. Smaka av och salta/krydda nån gång då och då. När såsen smakar bra tar man bort kanelstången för att den inte ska fortsätta att ge smak.
Servera med t.ex. rotsaksstripes och grönsaker, eller varför inte gå all in och servera det med en grekisk sallad!

onsdag 20 december 2017

Äntligen rätta formen!


Så här ska limpor se ut! Jag har tidigare varit lite missnöjd med allt mitt bröd då det blivit så lågt, skivorna har varit så små att jag behövt 2 skivor bröd för att få plats för pålägget... Jag har letat och letat efter en kortare brödform, men ingenstans har det funnits annat än samma format som jag har på mina gamla brödformer. Men NU har jag äntligen hittat en webshop som säljer rätt storlek på brödformerna!!! Hurraaaa! Det blev en av julklapparna till mej själv det! Och jag köpte två!!! Nu kan jag baka lika höga och fina bröd som min syster gjort länge redan, och lika höga och fina bröd som är på bild i recepten!! 
Min lycka är gjord! 

Har ni förresten testat jullimpsreceptet??

Rödbetssallad och annan julmat


Det här, gott folk, är antagligen världens godaste rödbetssallad!!! Jag hittade receptet på Instagram, på @hälsoliv_expressen, och jag följde receptet nästan till punkt och pricka, jag bara bytte ut Kesella till créme fraiche och lade i 3 dl rödbetor istället för 2. 

RÖDBETSSALLAD

1 äpple
ca. 15 cm purjolök
3 dl inlagda rödbetor
2 dl créme fraiche
2 tsk riven pepparrot
1 msk rödbetslag
Salt

Finhacka äpple och rödbetor, finstrimla purjon, riv pepparrot och blanda ihop allt! 

När man väljer rödbetor ska man absolut kolla kolhydratmängden eftersom det varierar väldigt mycket mellan de olika märkena! Och kan ni tänka, Felix har en osötad variant!!! 

Har ni tänkt på en sak, julmaten är mest lågkolhydratskost!! Man väljer förstås själv vad man äter, men det går väldigt bra att äta LCHF också på julen! Det är nästan vetenskapligt bevisat eftersom det är 11:e julen jag äter LCHF! 

Har ni bakat min limpa än? Jag har bakat 5 - 6 limpor redan! Fast jagchar inte ätit dem själv allihopa! Faktiskt har jag gett bort flera av dem och se två sista väntar på julskinkan! Och vet ni, limpan står sig åtminstone 5 dagar i rumstemperatur om man har plastpåsen öppen! Det är en så jättesaftig limpa så den hinner absolut inte torka före den börjar mögla, det har jag också ett vetenskapligt testresultat på! ;) Jag har inte testat att rosta limpan, men jag kan tänka att det också skulle bli riktigt bra!

Imorgon åker julskinkan i ugnen och det blir köttbullefabrik, sen börjar det vara klart!

GOD JUL PÅ ER ALLIHOPA!!!

måndag 11 december 2017

Barnkalas utan socker!

För ett par månader sedan fyllde en liten fröken 3 år! Det är mitt yngsta barnbarn. Hennes mamma är en "olydig diabetiker" som äter lågkolhydratkost (för det mesta) och håller bort socker och onödiga kolhydrater för barnen också. När det blev dags för treårskalas var det naturligt att det skulle vara LCHF-tårta, både för barnens, sin egen och för de många LCHF-gästernas skull! Förresten så tror jag att det kan vara närmare 10 LCHF:are i närmaste släkten!
Nå, tårtan var jättegod och dottern har på sin blogg delat med sig av receptet, eller recepten, eftersom det blev några kalas och några tårtor... 
Jag var med på två av dem och kan garantera att båda tårtorna var väldigt delikata! 
Det finns LCHF:are som frågar varför man bakar två sorters kakor, både med och utan socker, att alla kan äta LCHF-kakan. Det är sant, men ack så bortkastat! För det första är ingredienserna till LCHF-bakverk oftast dyrare, t.ex. mandelmjöl och kokosmjöl, och då tycker jag att det är dumt att "tvinga" sockerfria bakverk i såna som ändå äter socker, och för det andra fungerar deras smaklökar inte så bra och då inte känner smakerna i de sockerfria bakverken, då har man nog bevisat att "LCHF-bakverk smakar ju ingenting", och då vill de absolut inte själva börja äta lågkolhydratkost!







Nytt fröknäcke testat

Jag har tyckt jättebra om fröknäckebrödet jag hållit på med i en evighet snart, men ibland testar man nåt nyt och då kan det hända att man blir helförtjust, så där som jag blev nu!! Jag minns inte längre hur det gick till, men antingen dök receptet upp på sociala medier eller så letade jag efter ett helt annat recept, det är sånt som händer då nämligen.

Jag hittade receptet på LCHF-arkivet, där jag för övrigt alltid hittar något intressant. Jag tyckte det var riktigt knaprigt och gott!


Nya fröknäckebrödet

1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl chiafrön
1 msk vallmofrön (blå)
4 msk pofiber
2 msk fiberhusk
3 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl vatten
4 msk flingsalt att strö över (jag använde bara 1 msk!)

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och blanda i oljan. Häll vattnet över de torra ingredienserna och rör om. Enligt receptet ska man ha detta att dra 10 minuter, men om man har det blir det jättesvårt att bre ut smeten sen, därför brukar jag röra om tills det börjar tjockna och då genast stjälpa upp smeten fördelat på två bakplåtspapper och bre ut. Man hinner då precis bre ut det innan det är så tjockt att man inte klarar det med slickepotten! SEN får det dra i 10 minuter! Strö flingsalt över. Efter 30 minuter tar man ut plåtarna och skär brödet i bitar. Sätt sen in brödet igen i ugnen och grädda i 30 minuter till. Om brödet inte är helt klart kan man stänga av värmen och låta plåtarna stå på eftervärmen. Ta sen ut brödet och låt svalna!



.

fredag 1 december 2017

De allra bästa pepparkakorna

Det är med pepparkakor som med bröd, det hör julen till och ger lite mer julstämning. I år orkade jag bara inte börja med något kavlande och påt med pepparkakor, jag ville skära ut dem, skurna pepparkakor alltså. Och naturligtvis fanns recept på sånt också, och inte helt oväntat på "56 kilo"-bloggen. Det var snabbt bakat och goda blev de, inte knapriga som rik jag egentligen vill ha pepparkakor, men det är de bästa, enklaste och snabbaste som vinner i år! Och bara för att jag samtidigt eldade i vedhällan måste jag testa om det gick att grädda pepparkakorna i vedhällan, och det skulle säkert ha gått mycket bättre om jag inte hade avslutat eldandet redan före jag satte in plåten... 

Och som vanligt, jag minskade sötningen, till 2½ msk råsocker!

UPPDATERAT RECEPT!!! 27.11.2018
Så här är det, jag tyckte pepparkakorna var för spröda, de smulade sönder om man ville ha t.ex. Auraost eller smör på dem. Jag testade nu att ha i äggvita också, inte bara gulan, och det blev mycket bättre, och mycket knaprigare pepparkaka!! Hurraaa!!! 
Jag gjorde dubbelsats men använde äggvitan bara från ett ägg, men jag tror man kan använda båda äggvitorna. Det testar jag nästa gång. Dubbelsats ger 55 skurna pepparkakor!

DUBBELSATS TILL 
SKURNA PEPPARKAKOR (mitt recept)
200 g mjukt smör
2 msk kokossocker
2 ägg (uppdaterat 27.11.2019. Mycket bättre med hela äggen!!)
ca. 9 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
4 msk pepparkakskrydda (godast med Santa Marias blandning)
en skvätt vaniljessens

Fördela degen i 2 "korvar" och paketera in dem i plastfolie, låt dem vila i kylskåpet nån timme. Skär sedan korvarna i 3-5 mm tjocka skivor och placera ut på bakplåtspapper.


Skurna pepparkakor  (från "56 kilo")
  1. 100 g mjukt smör
  2. 1 dl Ica Sötströ  (eller 2½ msk råsocker)
  3. 1 äggula
  4. knappt 5 dl Ica mandelmjöl
  5. 1/2 tsk bakpulver
  6. 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)
  7. 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
  2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
  3. Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
  4. Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
  5. Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
  6. Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
  7. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
  8. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

torsdag 23 november 2017

The Jullimpa!!!!

Gott folk, det bäddar för en mycket god jul i år! Det är inte så att jag är brödberoende, men en god jullimpa har jag saknat. Jag har nog testat och hittat på lite olika limpor varje år utan att bli riktigt tillfredsställd, till nu! Alltså vi snackar limpa!!!

Jag skulle egentligen bara logga in på LCHF-arkivet, liksom bara för att jag kan, men då var den där - Limpan!!! 
Originalreceptet är bara en vanlig okryddad limpa, men jag satte till brödkryddor och -simsalabim - det blev en jullimpa!! Hurraaa!

Fortfarande får jag inte länkat här då jag bloggar via telefon så jag skriver helt enkelt mitt recept här. Vill ni se originalreceptet får ni gå in på LCHF-arkivet och leta efter "Sannas LCHF-limpa". Den är sötad med 3 msk sötning men som vanligt vill jag inte ha såna mängder så jag minskade till 1msk.

Uppdatering 23.12.2024
Eftersom jag nu äter mjölkfritt och dessutom blivi allergisk mot fiberhusk har jag anpassat receptet och jag tyckte det blev en ännu godare limpa med yoghurt istället för grädde! Sötningen har jag ökat till den 3 msk kokossocker då det tydligen också behövs som smakförstärkare. God Jul!

The Jullimpa!

8 ägg
½ tsk salt
2 ½ dl Pofiber
2 msk fiberhusk (eller ¾ dl pofiber)
1 msk råsocker  (1-3 msk kokossocker)
2 tsk bakpulver
2 dl grädde  (eller havreyoghurt)
2 msk brödkrydda 
(eller 1 msk vardera av fänkål, pomerans, kummin och anis, eller kryddor enligt eget tycke)

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp. Låt tjockna en stund. Ta en brödform, klä den med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda i 

175°, varmluftsugn eller 190°, vanlig ugn

Grädda i ca. 35 minuter, stäng sen av ugnen men låt brödet stå kvar ca. 20 minuter till. Stjälp upp brödet och låt det svalna. 
Sen är det bara att njuta av julen!!

lördag 11 november 2017

Fredagsmys

När barnbarnen ska sova över och vi ska ha fredagsmys börjar vi med att tillverka nachos tillsammans! Och vad är väl nachos utan dip så då svänger man ihop sånt också! 

NACHOS
1 äggvita, vispas luftigt
2 dl mandelmjöl
1-2 krm salt
blanda allt

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, skär i triangelmönster, strö över lite riven peccorino- eller parmesanost och lite flingsalt, paprikapulver eller annar du tycker är gott. Grädda i 150°C 10-15 minuter. Kolla noga så de inte bränns! Man kan bryta loss bitarna från varann då de börjar vara klara och är det någon bit som är mjuk så får de vara lite längre i ugnen.

Dipsåserna jag serverade var guacamole och en créme fraiche med bara lite paprikapulver i. De gillade varsin sort och nästa dag kom deras mamma och testade, godkände och åt upp guacamolen. ;)

Snabb och mild GUACAMOLE
1 avokado
½ dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk salsasås
lite salt
paprikapulver

Mumsfilibabba!

torsdag 9 november 2017

Grönkålschips


Jag hade köpt grönkål bra och ville ha chips.jag har testat en gång förr men blev då besviken föe att det var så beskt. Nu läste jag på på lchfarkivet.se  och vet nu att chipsen blev beska p.g a. För hög ugnstemperarur! 

Ugnen ska vara 125°!!! Riv/klipp sönder grönkålen tilk mindre bitar, skär bort den grova bladnerven om den är riktigt grov. Sätt i en skål, blanda i 1 msk olivolja och 1 tsk salt, blanda om, bred ut på ugnsplåt och skjuts in i ugnen!

måndag 6 november 2017

Snabbmat

När man hittar något pizzabottenliknande i frysen så ÄR det en pizzabotten! Antagligen var det tänkt som tortillas men nu är det en pizzabotten! Vi hade en förpackning skinkskivor med gårdagens datum, så då gör man som Cajsa Warg (man tager vad man haver) och äter en snabbpizza mitt i dammsugningen!

Katten Morris var också intresserad.

torsdag 26 oktober 2017

Vitt bröd!

Oj, jag har såå många inlägg att skriva klara och publicera!! Jag måste börja beta av på listan helt enkelt!
Min syster hade bakat det här brödet som fanns på dietdoctor.com. jag har kanske sagt det förr, men jag tycker det är intressantare recept där! Fast många finns nog på kostdoktorns sida också. Men nu får ni ju det här, färdigt översatt!
Det skulle vara en form på 4"x8", men nån sån har jag inte så det blev ett tråkigt lågt bröd istället, men smaken var bra! Jag skar upp brödet i skivor, satte skivorna i en såndär praktisk ikea-påse och så in med den i frysen. När jag ska ha ett bröd, eller två, tar jag fram skivorna och sätter dem direkt i brödrosten! Mycket praktiskt! Och gott förstås!
Rostat bröd, vitlökssmör, majonnäs, en hel påse stora räkor och pressad citron. Vad annat kan en kvinna önska sig liksom???

Här har jag satt örtsmör på mina brödskivor och de får värmas och rostas bredvid ett stärkelsespäckat batongbröd med örtmargarin i.... Det finns de som är kinkigare än jag med maten....  Örtbrödet blev bra att äta ihop med bacontomatsoppa.

lördag 21 oktober 2017

Nachos och sånt!

Nå jaa, nu tror jag att jag har det! När jag äter tex mex är det inte alls tacoskalen eller tortillaplättarna jag har saknar, det är nachos jag vill ha!!! Fast jag vetat att man kan baka dem själv har jag aldrig tagit itu med det, förrän nu! Och mamma mia vilken fullträff det blev!!! 
Jag hittade receptet på lesscarbs.se (tyvärr funkar det inte att länka via telefon) och där finns många andra matnyttiga recept i tex mex-sammanhang också, fast jag hakade upp mej på nachosen.... Kanske jag testar nåt annat en annan gång. Första gången strödde jag bara pecorinoost över nachosen, andra gången kom jag på att det ska vara salt också!!! Och så pudrade jag över en aning chilipulver och paprikapulver, och pecorinoost, och de blev ÄNNU godare!!!!! Och eftersom jag har världens bästa guacamole-recept åt jag nachos med guacamole som frukost båda gångerna. Mums!

Men det här är ju ostnachos! Ostskivor, med paprikapulver på, som fått 
smälta i ugnen tills de blivit härligt knapriga!

fredag 20 oktober 2017

Muggbröd

Jag är nästan aldrig sugen på bröd, men ibland är det praktiskt med bröd, som när man ska ha varma smörgåsar, sikromssmörgås eller om man vill rosta bröd helt enkelt. Och just då när jag kommer på att jag behöver ett bröd, då ska det vara klart genast! Med muggbrödet är det nästan så!! Och gott och bra är det också! Receptet hittade jag på LCHF-arkivet. Om du inte tidigare varit in på den web-sidan så är det dags nu! Där finns såå mycket bra recept!!

MUGGBRÖD
1 ägg
1 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
¾ tsk bakpulver

1 msk grädde 
en nypa salt

Blanda ihop allt (grädden sist!) i en mugg (eller en liten skål eller tallrik så får du ett plattare bröd). Ställ in muggen/skålen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i 1½ minut - klart!!!
Vill du rosta brödet så låt det svalna en stund före!