tisdag 7 augusti 2012

Dagens brödbulletin


 Här ser ni en artikel från dagens tidning. (Jag länkar inte till tidningens websida eftersom de varit smarta nog att kräva inloggning för att man ska kunna läsa deras nyheter...)
Finländarna vill inte
längre ha LCHF-bröd

Publicerad 7 augusti 2012,  
FNB

Det har skett en överraskande vändning i finländarnas användning av kolhydratfattig mat. Försäljningen av LCHF-produkter har nämligen minskat.
S-gruppen uppger att åtgången på kolhydratfattigt bröd minskade i början av året.
Samtidigt har försäljningen av produkter som ska undvikas i lågkolhydratkosten, såsom bröd, mjöl och pasta, slutat minska.
– Försäljningen av bröd har inte minskat utan vi ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger S-gruppens sortimentchef Ilkka Alarotu.
Utbudet på kolhydratfattigt bröd har ökat, men efterfrågan på dem har minskat.
Inköpschef Harri Turunen, som ansvarar för Ruokakeskos färskvaror, säger att efterfrågan på kolhydratfattigt bröd har jämnat ut sig också i K-kedjans butiker. Samtidigt har försäljningen av vanligt bröd slutat minska.
I ett skede rådde det till och med brist på smör, men nu har smörförsäljningen inte ökat i S-gruppens butiker.
– Det här kan bero på minskat intresse för LCHF-produkter, men också på att smöret har blivit dyrare, tror Alarotu.
I K-kedjans uppföljning ökar däremot smörkonsumtionen fortfarande i jämn takt.
"Boomen är över"
Även om smör och hönsägg fortfarande smakar för konsumenterna ökar inte längre försäljningen av LCHF-produkter.
– Boomen har nått sin topp, säger Alarotu.
S-gruppens försäljning av ägg har visserligen ökat med sju procent och köttförsäljningen med två procent, men Alarotu tror att det mer beror på att konsumenterna uppskattar traditionella matvaror igen.
Ruokakeskos Turunen är aningen försiktigare i sin bedömning.
– Det är svårt att på kort sikt säga om förändringarna i försäljningen beror på de kolhydratfattiga dieterna eller på någonting annat.
Långtidsforskning saknas
I juli publicerades svenska forskningsresultat som antydde att en diet som innehåller lite kolhydrater och mycket protein ökar risken för hjärt- och blodkärlssjukdomar. Men de som undersöktes i Sverige följde inga LCHF-dieter.
I Finland har intresset för att göra liknande undersökningar varit lamt.
– Om man tar ett extremt fenomen som jag själv inte kan rekommendera och börjar satsa tid och pengar på det så har jag svårt att tro att det är till tillräcklig nytta. Det skulle också vara svårt att få finansiering, säger forskaren Minna Similä på Institutet för hälsa och välfärd (THL).
– I större länder kan man undersöka LCHF-dieterna, men de resurser vi har behövs för viktigare saker, säger hon.
I en sådan undersökning måste man i många åt följa med två grupper, en som följer en kolhydratfattig diet och en som följer till exempel de allmänna näringsrekommendationerna. Det här är jobbigt och dyrt.

Själv tror jag inte att det beror på att "LCHF-boomen är över", snarare att de som testat brödet inte gillat det och därför inte köpt det fler gånger. Läser man dessutom innehållsföreckningen, med både socker och vetemjöl, kan man undra varför det överhuvudtaget kallas LCHF-bröd. Jag har smakat på köpebröd två gånger men aldrig köpt själv, dels för att jag inte är, eller har varit, brödberoende, men mest för att jag helt enkelt föredrar att baka mitt bröd själv. Då använder jag varken socker eller vetemjöl.
De utlåtanden som jag hört om massproducerat LCHF-bröd är att det smakat ägg och att det är så konstig konsistens. Det bröd jag åt (som jag rostade) var faktiskt helt okej, men så är jag inte heller van med vanligt kolhydratbröd längre.

Vi fortsätter kampen om rätten att äta vad man vill!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har själv bakat mitt bröd nu i 10 månader och har aldrig ens smakat LCHF-brödet! Jag behöver det inte:) hälsningar Marléne

Fisken Svea sa...

Så tror jag det är för de flesta LCHF:arna, och det köpta brödet kan vara som variation ibland, eller en utväg om man inte hinner baka själv.

Maja sa...

Hi hi ser ditt nyare inlägg nu då jag just kommenterat gårdagens om just den artikeln! :)

Fisken Svea sa...

:)