tisdag 17 juli 2012

Marinad utan tillsatsämnen!

De flesta tycker inte om färdigmarinerat kött men vet kanske inte hur man marinerar själv och därför köper det färdigmarinerade ändå. Men nu, kära vänner, är det dags att slänga sig ut för marinadstupet och upptäcka att man kan flyga! Eller åtminstone marinera själv!

Eftersom min kära dotter hade födelsedag och vädergudarna också tycker om henne blev det grillat som kvällsmat, närmare bestämt souvlaki, alltså grekiska grillspett.


Jag började med förberedelserna redan tre timmar före beräknad måltid. Då skar jag grisytterfilén i bitar, ca.1½x1½ cm. Jag lade dem alla i en bunke och hällde på ca. 1 dl olivolja och ½ dl vitt, torrt vin. I kryddväg blev det nymalen svartpeppar och salt, men i örtväg blev det desto intressantare med timjan, rosmarin och citrontimjan. Och så vitlök förstås. Örterna rev jag bara sönder och slängde i stjälkarna också, de ska ju ändå inte med sen. Men sen då?? Då är det klart! Det är bara att röra om, med handen t.ex., och sätta lock på och låta det stå i fred i kylskåpet ett par timmar.  I samma veva sätter man grillstickorna i blöt, ifall man har trästickor. En timme innan det är dags att grilla kan man ta fram köttet, röra om lite till och sen bara låta det stå. När man startar upp grillen (om man har kolgrill alltså, vilket är att föredra för att få den godaste smaken på souvlakin).

Småningom börjar man trä köttbitarna på grillstickorna och när kolen är grå är det bara att placera ut stickorna och grilla några minuter, vända och grilla lite till. Naturligtvis serverar man souvlaki med tzatziki.

Enkel marinad
olivolja
vitt vin
salt
svartpeppar
vitlök
timjan
citrontimjan
rosmarin

Som ni ser är det en marinad med endast ett E - det i svartpEppar... Marinaden varierar man med det man hittar eller tycker om. Vin är inte alls nödvändigt, det använder jag i marinaden bara om jag råkar ha en öppnad flaska. Örter tar man vilka man råkar ha eller de man tycker om. Det låter väl inte så svårt??

Var modig nu och pröva dej fram, det går alltid att salta eller krydda mera om det är för lite smak, men det behövs så lite för att det ska bli gott! Och några stora mängder olja behövs inte heller bara man rör om bra!

2 kommentarer:

Maja sa...

Mumsigt och enkelt göra egen marinad med bara ett litet E i hi hi
Går lika bra med vitvins vinäger eller lite citron saft om man har det hemma.
Fortsatt trevlig matsommar! :)

Fisken Svea sa...

Det gör det ju! Fast jag läste nyligen nånstans att man inte ska sätta citronsaft direkt på ogrillat kött för att det drar saften ur köttet! Men i Grekland pressar man citronsaft över allt grillat kött så det har förstås vi också börjat göra, för det är fantastiskt gott!

Tack, ha du också en fortsatt trevlig matsommar! =)