måndag 1 augusti 2011

"It´s so fluffy I could die!"Så testade jag nytt bröd igen. Det var egentligen redan i lördags när vi hade grillkväll och jag ville ha vitlöksbröd, men det brödet tog slut i ett huj så det var dags att baka nytt. Jag tog det vanliga receptet, Syrrans bröd, men lämnade bort mandelmjölet för att minska på kolhydraterna. Istället tog jag mera Bakepro. Det blev SÅ fluffigt och gott! Det fluffiga kan förstås bero på att jag ändrat tillagningsrutinerna. Nu blandar jag osten i före äggen, och genast allt är blandat formar jag de bröd jag vill ha. Det här för att jag började tänka på hur känsligt det är med bakpulver i smeten. Bakpulvret får ju inte "störas", och om man blandar i den rivna osten efter att smeten svullnat en stund så stör man ju! Sen har jag sänkt temperaturen också eftersom jag läste att Bakepro inte klarar högre temperatur än 200 grader! Nu gräddade jag i 175 grader istället. Vad det än beror på så blev det bra!

Fluffiga brödet
1 tsk bakpulver
0,75 msk fiberhusk
1½ dl Bakepro
2 dl riven ost
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser och osten. Rör ner äggen och blanda väl. Häll eller klicka ut smeten på bakplåtspapper. Låt stå och sväll en stund och grädda sedan i ca.175 grader i ca.20 minuter.

Uppvärmd blomkålssoppa och nybakat bröd i kvällssolens sken är inte fy skam! :)

Rubriken "It´s so fluffy I could die" är en replik från någon animerad film som min dotter brukar använda sig av...

11 kommentarer:

åmminkamp sa...

Miljoner med tack till dig för en underbar blogg som jag följer flitigt igen! :)

Fisken Svea sa...

Oj, TACK! Så roligt att höra (eller läsa)! =)

Dalkulla4ever sa...

Åh det brödet såg gott ut :) Jag har inte använt bakepro så mkt på slutet då jag fick nåt emot det då bakepro innehåller soyalecitin, ja inte vet jag egentligen men jag har kört fröbröd o lite finncrisp samt flatbröd istället. ska nog prova att baka detta då jag fortfarande har bakepro kvar i skafferiet. allt med måtta kan välan inte va så farligt ;) Soppan lät jättegod med, dags att äta sej lite frukost tror jag :)

Cathrine´s blogg sa...

skall testa detta nu när jag har ugnen på och ändå bakar men inte till mig..... Jag har bake pro hemma en mega burk. har du bakat mycket med bake pro och fått bra resultat?

Fisken Svea sa...

Dalkulla4ever: Det blir ju en försvinnande liten mängd man får is ig av bakepro när man bakar brödet, och dessutom äter åtminstone inte jag det varje dag. Jag har inte hört att det skulle innehålla soyalecitin, faktiskt så har jag inte hittat någon riktig innehållsförteckning!

Cathrine: Jag har också en megaburk på gång och nästa beställde jag igår. Jag har faktiskt mer och mer övergått från mandelmjöl till bakepro och tycker att det funkar precis lika bra!

Dalkulla4ever sa...

på mitt bakepro från Dalblads står det på ingredienser följande:

ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat (sojalecitin)

så jag vet inte hur det funkar men jag är lite restriktiv mot sånt som känns "tveksamt"

svårt att läsa till saker på nätet då det blir så vinklat beroende på omman är för el emot en vara också ;) men ibland 1-2 dl kan ju inte vara så farligt...finns det inte sojalecitin i tex en del choklad också...

Fisken Svea sa...

Nå nu har jag googlat och hittat en rätt så tillförlitlig källa, hoppas jag... Men ändå är det bara i en kommentar det kommer fram att det är i just sojalecitin som det finns bensinrester! http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27770
Och så hittade jag äntligen innehållsförteckning på bake pro: Laktoserum vassleproteinkoncentrat. (sojalecitin)
Nu blir ju jag också fundersam...

Dalkulla4ever sa...

ja inte är det lätt att veta ibland vad som är bra eller dåligt, men jag har inte slängt mitt bakepro men jag har bakat mest typ fröbröd el oopsies på slutet. eller vanligt gott dinkelbröd till barnen, då de får äta mera kolhydrater än oss vuxna i familjen.
ska nu inta altanen med en bra bok o passa på att vara ute medans det är sol o fint, ska visst bli regn i morgon.

Ha en trevlig helg!
Det grillade såg fantastiskt ut, ska prova de där baconlindande svamparna :) eller jag o jag ...grillen är mest makens plats, men jag kan förbereda iallafall ;)

Frida Viibus Lundgren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frida Viibus Lundgren sa...

Jag undviker soja pga all regnskog som skövlas i första hand. Men det finns ju schysst soja, fast säkert inte den raffinerade i BakePro. Fast jag skulle också vilja slippa mandelmjölet ibland, lite ego är jag... :-)

Fisken Svea sa...

Ojoj, regnskogen hade jag inte läst på om, förrän nu! Det är väldigt många aspekter att ta tänka på! Jag tycker INTE om när regnskog skövlas, inte när vår egen skog skövlas heller, för den hör ju också till jordens lungor!