lördag 13 februari 2010

LCHF-pannacotta-tårta


Jag hade lagt ett kakfat och kanten från en springform i frysen, sen började jag själva tillverkningen. Tre satser av den ljusa pannacottan fick svalna lite innan jag tog fram utrustningen ur frysen. Medan jag med den ena handen tryckte ner formen mot fatet hällde jag pannacottan ur kastrullen, bara ett tunt tunt lager först som stelnade nästan genast, så hällde jag i resten och ställde hela härligheten att stelna i kylskåpet. Efter ungefär en timme kokade jag choklad-delen och lät också den svalna lite innan jag hällde den ovanpå den ljusa delen. Följande dag tog jag bort kanten (skar med en filékniv först) och garnerade med vispad grädde, smaksatt med lite vaniljpulver, och - TADAAAA - en härligt underbar LCHF-tårta att servera på sambons 50-årskalas! Idag har resten av familjen fått hjälpa till att äta av den, och alla tycker att den är lika underbar! Enda kommentaren har varit att choklad-pannacottan har varit för tjock, och det kan ha att göra med att jag kokade grädden med gelatinbladen i. I det ursprungliga receptet ska gelatinbladet läggas i blöt i kallt vatten, kramas ur och vispas ner i grädden som bara kokat upp och fått stå 10 min under lock. Själv tyckte jag att chokladen får vara "trög" och tjock (stabbig), den smälter i munnen ändå! Mums!

6 kommentarer:

alegni sa...

den ser smarrig ut!

Yngli dett sa...

Han va jo så gooooood!!!!
Å ja tyckt faktist att chokladeilin va godari i konstistensin än hande vit deilin som va unjifär som grädde :/

Fisken Svea sa...

Alegni: Det är den också! :P

Yngli: Kanske det borde vara mera gelatin i vita delen istället???
(översättning av mitt yngels kommentar - Hon tycker att chokladdelen var godare än den ljusa som var ungefär som grädde)

Förresten, när den ljusa pannacottan är avsvalnad smakar den som rumsvarm, smält gräddglass! Och det råkar jag älska! Eller jag gjorde det i "mitt förra liv"... ;)

Anonym sa...

...ja segär it na så hait ja sagt na...men nu ska ja fa å tork bort drägli...hmh!

Emma sa...

var hittar man receptet på den här härligheten ?=)

Fisken Svea sa...

Men jippi, hur tänkte jag här?? Synd att jag inte skrev in det i inlägget, men det är nog receptet härifrån: http://fiskensvea.blogspot.com/2010/02/min-randiga-frojd.html
så har jag helt enkelt varvat mörk och ljus i en springform. =)