Leta i den här bloggen

torsdag 28 augusti 2008

Makaronilåda utan makaroner...


Att hålla en speciell diet är inte alltid så enkelt, åtminstone när det gäller matlagning. När bara hjälten och jag är hemma får han så lov och nöja sig med LCHF- eller GI-kost, men när huset är fullt av avkommor och tillkommor n(visst heter det så? *fnissar*) är det bäst att koka vanlig husmanskost. För rättvisans skull försöker jag då få min LCHF-maträtt ganska lik deras mat. Så också idag. När jag lagade en helt vanlig makaronilåda åt de övriga familjemedlemmarna gjorde jag en LCHF-låda åt mej! Så här gjorde jag:

LCHF-låda utan makaroner...
400 g malet kött
1 lök
2 stora färska champinjoner
kokt blomkål
2 dl grädde
2 ägg

Bryn malet kött, krydda enligt eget önskemål. Bryn lök och svamp. Blanda ihop i en ugnsform. Koka blomkål ca.10 min och blanda ihop med det övriga. Vispa ägg och grädde och häll över. Gratinera i ugn tills lådan fått fin färg! Lätt som en plätt! ;)

tisdag 26 augusti 2008

Det blev ett glas, eller några i helgen...


Vill bara visa mina fina juthbackamarknadsfynd! Fast de tre böckerna jag köpte fick inte vara med på bild...

torsdag 21 augusti 2008

Äggproblem


Jag har skrutit om LCHF så mycket att det kanske är dags med ett avslöjande om LCHF:s negativa verkningar...
Det värsta med LCHF är att jag äter mycket kokta ägg, och när man skurit i kokt äggula går inte resterna bort i diskmaskinen. Det betyder att när man plockar bort besticken ur diskmaskinen är äggula fasttorkad på kniven ännu...

måndag 18 augusti 2008

"Vad var det jag sa!"


Jag minns att min mamma jämt använde det uttrycket, "va va e ja sa", så redan i mycket unga år bestämde jag mej för att aldrig använda samma uttryck. Det har gått riktigt bra, men ibland, mycket sällan, men ändå, måste jag bara använda det. Som nu. Det är inte bara jag som tycker att jag orkar hur långt som helst med LCHF i kroppen! Läs HÄR, hos Kostdoktorn, om Calle! "Va va e ja sa!"

lördag 16 augusti 2008

Kan man träna utan kolhydrater???


Den allmänna uppfattningen hos allmänheten är att man inte kan leva utan kolhydrater, allra minst anstränga sig fysiskt. När jag höll på med GI-dieten var jag fysiskt aktiv, men jag hade alltid ett par torkade aprikoser med mej på mina långpromenader, för efter halva vägen "gick jag in i väggen" och var totalt utan energi. Blodsockerfall. Trappträningen gick inte alls bra, jag blev snurrig och knäsvag. Blodsockerfall.
Nu har jag ätit LCHF i två veckor och kan konstatera att jag orkar gå och springa i 1½ timme utan att få blodsockerfall, men jag blir jättehungrig efteråt och det är enkelt fixat! Den vanliga trappträningen gick jättebra nu senast! Energin finns där, den sinar inte. Det är inte orken som tryter, utan tiden. Jag kan inte träna så länge som jag skulle orka! Häftigt va! Kan man annat än njuta och trivas med en sådan diet?!?


Bilden visar solnedgången för en stund sedan!

torsdag 14 augusti 2008

GI-tårta


Jag lovade för länge sedan att ni skulle få recept på en GI-tårta! Och vet ni vad, ni har reda fått det! "brödet" som jag gjorde varma smörgåsar av, det kan man använda som tårtbotten också! Då kan man använda créme fraiche eller turkisk yoghurt istället, för grynosten är ju salt. Och istället för att klicka ut smeten ska du bre ut den i långpanna, på bakplåtspapper. Jag har inte testat, men det borde gå också att ännu vispa äggvita, söta med lite fruktsocker och bre ut ovanpå botten och sen in i ugnen.
När tårtbotten är klar svänger man över den på ett annat bakplåtspapper och skär hela botten i ca.2 cm breda remsor. (Ja ja!) Bred ut bär eller äppelriv. Vispa grädde, behöver kanske inte ens sötas, men ev. lite fruktsocker och vanillin, och bred ut över bären. Nu börjar det kladdiga. Rulla ihop en remsa så den börjar se ut som en rulltårtsbit. Sätt den biten på ett stort tårtfat. Ta nästa remsa och "skarva i" rulltårtsbiten så att den blir ännu större, och så nästa remsa, och nästa...o.s.v., tills remsorna är slut. Vill man garnera med mera grädde och bär går det bra, men jag tyckte den var trevlig så här!

onsdag 13 augusti 2008

Anspråkslös


Hur kan någonting så anspråkslöst som "maalaisbrie" (översatt: lantbrie) vara så gott? Men mer än halva biten orkade jag inte med... ;)

söndag 10 augusti 2008

Varma smörgåsar


En vanlig helg-kvällsmat här brukar vara varma smörgåsar. Det är enkelt och gott, och uppskattas av alla. Igår var det dags igen så jag komponerade ihop egna LCHF/GI-varianter, och gissa vilka som såg godast ut! En enda "smörgås" klarade jag av, och den var jag mätt på i 5 timmar! Här kommer receptet:

Varmasmörgåsar (LCHF / GI)
"Brödet" är Skaldemans "Ostbröd"

125 g grynost (fast jag använde crémè fraiche nu sist)
1½-2 dl riven ost (75-100g)
3 ägg
kryddor och lite salt

Hårdvispa äggvitorna. Mosa ihop grynosten och äggulorna med stavmixer. Rör i den rivna osten. Krydda enligt smak (jag brukar bara använda lite chilipeppar och salt). Vänd försiktigt i den vispade äggvitan. Klicka ut (ca.8 bröd) på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca.20 min. (Man kan frysa "bröden" ifall man hinner... ;))

Fyllningen till varma smörgåsarna:
riven ost
medwurst
malet kött (gris-nöt)
lök
tomat
fetaost

Bryn lök och malet kött. Krydda med buljong och lite peppar, eller enligt smak.
Sätt först lite riven ost på brödet, sen ett par medwurstskivor, en rejäl hög med kött, tomat och fetaost och toppa med en näve riven ost.
Grädda i 200 graders värme tills osten smält och fått fin färg.
Serveras med coleslaw. Smaklig måltid!

onsdag 6 augusti 2008

Tonfisksåsen min!


Nu gör jag något som jag inte gjort förr, jag kopierar ett inlägg ur min andra blogg och lägger upp här! Fattar inte hur jag kan göra så... *skäms* Men, visst har bloggen.fi blivit bra mycket bättre, men några inläggskategorier har de inte fått fixat än, så för att lättare hitta mina recept så är det ju här jag vill ha dem!

Jag lagade min tonfisksås igårkväll och började fundera om jag gett er det receptet. För säkerhetsskull får ni det nu. Det är snabblagat, gott och GI. Sen kan man ju välja vad man vill servera såsen med - ris, makaroner eller kokta ägg om man är lika GI som jag. Såsen ska vara tjock!

Fiskens tonfisksås
2 lökar eller en bit purjolök
3 burkar tonfisk i olja
2 dl vispgrädde
4 tomater eller en burk krossade tomater
en liten burk ananasbitar eller ½ dl juice (lämnas bort vid GI-versionen!)
citronpeppar

Hacka och fräs löken. Blanda i tonfisken, rör om och blanda i grädden och tomaterna. Krydda ordentligt med citronpeppar. Låt puttra en liten stund, men inte för länge, då blir det tonfiskgröt...