tisdag 12 februari 2013

Sticka en kroppsstrumpa!

En liten Nelly som också fått en kroppsstrumpa.

Matchande mössa till

När min dotter ville att jag skulle sticka en jättesocka åt hennes baby letade jag nästan ända till internets ände utan att hitta ett mönster på en sån. Det var på BB i Vasa som hennes en kompis hade haft en jättesocka/kroppsstrumpa på sin baby så hon tog reda på maskantalet och jag stickade. Nu har det kommit så många förfrågningar på ett mönster som inte finns, så jag måste nästan tillverka ett mönster då! Värre saker har jag gjort! Och själva mönstret är jättelätt! Jag har använt ett helt vanligt sockgarn, 7 Bröder, och använde stickor nr.4.

Stickad jättesocka till babyn
Sätt upp 96 maskor
Sticka 3 räta maskor och 3 aviga maskor, upprepa.
Byt färg efter tycke och smak.
När du sticka 50 cm får du börja ta ihop t.ex. på följande sätt:
Sticka 1 rät maska, sticka ihop de 2 följande maskorna, sticka 1 avig maska, sticka ihop de 2 följande, fortsätt så hela varvet. Nu har du 2 räta, 2 aviga varvet runt.
Nästa varv, sticka ihop 2 räta, sticka ihop 2 aviga maskor, fortsätt så hela varvet. Nu har du 1 rät 1 avig maska varvet runt.
Fortsätt sedan att sticka ihop maskorna 2 och 2 tills 8 maskor finns kvar. Klipp då av garnet och dra igenom de 8 maskorna. Fäst alla trådar.

Matchande mössa
Sätt upp 78 maskor
Sticka 3 räta maskor och 3 aviga maskor, upprepa.
Byt färg efter tycke och smak.
Sticka ca.33 varv och börja med hoptagningen på samma sätt som på jättesockan.

Jag stickade den första sockan på strumpstickor och den andra på rundsticka.

Man får sticka så långt man vill, men 55 cm är lagom
Jag fick lära mej idag att efter att babyn är en månad gammal ska man inte längre bädda in armarna, då ska de få röra dem hur mycket de vill. Det betyder att en sån här socka/strumpa inte behöver vara så jättelång, men ca.55 cm är rätt lagom så kan man vika ner lite också. Vill man kunna vika ner mer så stickar man längre.

14 kommentarer:

Dalkulla4ever sa...

Men vilken fin ide, tryggt för barnet och varmt o skönt, inte så där hårt lindade som man sett på bild från förr i tin ;)
Ja nu har du skapat en ny trend ska du se, jättefina färger o med mössa på måste de ser urgulliga ut :)

Fisken Svea sa...

Det här är nog mysigare, jo, än de hårt lindade filtarna, eller vad de nu hade. Vem vet hur stor business det blir med kroppsstrumporna! ;)

LindaS sa...

Men åh! Det skulle man haft, men jag kan göra några ändå för om en tio, femton år kommer det nog barnbarn. ;-)

Åsa sa...

Tack för det fina mönstret! Jag stickar kroppsstrumpan nu och vill gärna sticka mössan också. Har du lust att dela med dig av hur många maskor du la upp för den och hur långt du stickade innan du började ta in?

Fisken Svea sa...

LindaS: Det är bäst att du lägger kroppsstrumpan på minnet till barnbarnen då! =)

Åsa: Jag tittar bara på en jätteförstoring av fotot och räknar till 33 varv innan jag börjat minska, och då minskade jag på samma sätt som på kroppsstrumpan. Jag tror att jag hade 60 maskor, (14,16,14,16 på stickorna).

Åsa sa...

Snabbt svarat, tack så mycket! =)

Anonym sa...

Hej Fisken Svea, så roligt att hitta dej här.....nu ska även jag få den äran att sticka en sådan här kroppsstrumpa, fick tipset idag utav min sons sambo o blev så glatt överraskad <3 Hälsningar Gilla..... din fb vän Gunilla (Nilla)

Marika sa...

Men hej Gilla-Gunilla-Nilla! 😀 Välkommen hit! Ja nu är det bara att sätta igång och sticka! När babyn har växt ur strumpan lär föräldrarna kunna använda strumpan som häftig mössa med rätt häng! 😉

Marika sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej, jag undrar hur bred (omkrets) strumpan är?

Marika sa...

Oj, jaa-a, det har jag inte mätt, men en vuxen kan faktiskt ha den som mössa! :D Den töjer ju jättemycket så babyn kan bra böja benen också.

Marika sa...

Oj, jaa-a, det har jag inte mätt, men en vuxen kan faktiskt ha den som mössa! :D Den töjer ju jättemycket så babyn kan bra böja benen också.

Anonym sa...

Tack för svaret! Jag har garn av annan märke och stickar ganska hårt och jag tänkte att jag behöver kanske justera maskantalet, men då ska jag tänka på som en mössa då :)

Annika sa...

Hej! Hittade att kroppsstrumpan heter "Toukkapussi" på finska! H Annika från Kimito