fredag 22 februari 2013

Hästskandalen

Googlad bild
Jag har inte säga att jag har följt med långdansen om hästköttsskandalen, men man kan ju liksom inte undgå den. Det är katastrof och det är skandal, men jag vet inte om jag vet VAD det är som är det hemska. Är det att det är just hästkött i maten eller är det att det använts okontrollerat hästkött som innehållit för höga halter av förbjudna mediciner eller är det att den fabrikstillverkade fabriksförpackade maten varit felmärkt? Enligt min uppfattning är det det sistnämnda som alla är upprörda över, och det är väl ändå det minsta problemet??? Har någon klagat över att det står "köttliknande produkt" i färdigmaten? Inte vad jag har hört. Den "köttliknande produkten" i t.ex. fabrikstillverkad makaronilåda lär vara kycklingskinn. I andra produkter kan det säkert vara annat som är "köttliknande". Själv tycker jag att just skinnet är godast på kycklingen så jag klagar inte. Fast orsaken till att jag inte klagar är förstås en annan - jag äter ju inte fabrikstillverkad mat...

Men för att återgå till hästarna, häst är ju faktiskt också ett stort djur med mycket muskler och då är det ju klart att det går att äta. Jag har själv inget emot hästkött, det äter jag t.ex. i medwurst, och visst, då står det ju på innehållsförteckningen att den innehåller hästkött. Att det olagligt slaktas och används hästkött som inte kontrollerats är däremot ett problem. Att hästarna matats med antibiotika och andra mediciner och att köttet innehåller olagligt höga halter av mediciner som inte är ämnade för människor, DET är ett problem. DET tycker jag man kan bli upprörd över! Men nu blir jag ju inte det för jag har ju läst Mats-Eric Nilssons bok "Hemlige kocken"...

Det finns så många böcker i det här ämnet, och jag tror att de som läst någon av dem är inte förvånad, men nu när hela världen skakas om av hästskandalen, vad händer nu? Börjar folk fatta nu att man inte ska lita på innehållsförteckningar? Eller är det bara dagens problem? Jag tror i alla fall inte att det gör att det säljs mindre fabriksfärdigmat.


Apropå dessa fabriksförpackade portioner som finns hur mycket som helst så måste jag berätta att jag har skämt bort mina barn och är stolt över det! De tycker inte om den mat som finns i portioner i affären! De får gärna skylla på mej, det är jag som har skämt bort dem med riktig, hemlagad mat! Klart att de också fått broilerbullar och förpackade hamburgare och sånt, men i huvudsak har jag tillrett deras mat från grunden, med riktiga råvaror, vilket de alla tre också gör i sina egna hushåll nu när de är vuxna och förståndiga!

Förresten, jag tycker nästan att den stora behållningen av hästköttsskandalen för mej är alla roliga bilder av hästar som springer och säger "Run before they Findus!" och bilden med lasagne och texten "My Lidl Pony". Men så har jag ju lite sjuk humor också... ;)

3 kommentarer:

Carola sa...

Jag tycker oxå de har kul ordvitsar ele vad man ska kalla det =)

Linn sa...

Jag också! Tänkte skratta ihjäl mig första gången jag såg "They wont Findus in here"-bilden ^^

Fisken Svea sa...

Carola: Visst är det! :D

Linn: Jamen jaaa! :D