tisdag 6 november 2012

Skolmat

Det går diskussioner lite överallt just nu om skolmaten. Det finns, tack och lov, välinformerade och vetgiriga föräldrar som fattat det här med "sockerhög", "blodsockersvängningar", "vuxendiabetes" och liknande. De föräldrarna har avvänjt sina barn från socker för att de ska må bättre. Barnen mår bättre och föräldrarna mår förstås bättre om barnen mår bra. Men om nu dessa barn som inte är vana med socker serveras gröt med socker på i skolan, vem har nytta av det?? Och ska gröt faktiskt serveras som skolmat? Men OM man serverar gröt som skolmat, varför ska det vara socker på???? En gröt som serveras med en rejäl klick smör är både godare och nyttigare. Då har barnen åtminstone smöret att leva på en stund. Om det ÄR smör man serverat förstås och inte en hudvårdsproduktsliknande sak...

Det är ju allmänt känt att det finns mera barn med bokstavsdiagnoser nu än tidigare. Likaså finns det mera barn med koncentrationssvårigheter också. Vad händer om man lämnar bort sockret ur deras mat? Och om man minskar på tillsatsämnen och färgämnen. Vad händer?? Nej men, inte kan man ta bort socker från barnens mat, det är ju allas vår rättighet att äta socker, väl??? Men så kan man ju inte tänka. Det är som att ge barnen en tobak för att det är allas vår rättighet att röka! Så gjorde man i och för sig i början på förra århundradet, bjöd barnen på tobak... Ja, vad händer alltså i kroppen om man lämnar bort sockret? Det finns säkert många försvarstal varför barn ska få äta socker, men vem har skrivit de talen? Är det kanske så att det är de sockerberoende föräldrarna?? Eller...? Kanske det inte finns tillräcklig forskning på vad som händer i kroppen om man lämnar bort sockret?

Jag har också gett mina barn socker när de var små. Då visste jag inte bättre. Men idag, vi lever faktiskt på 2012, borde väl ändå alla vara så välinformerade, i denna datavärld, att man vet att socker ÄR farligt! Jag blir nästan mörkrädd när jag tänker på hur mycket socker jag hann mata i mina barn innan jag hittade bromsen!

En ung släkting på sommarpromenad

Och ifall någon vill, och vågar, läsa mer om sockerberoende så finns det massor av böcker och så finns ju massor, massor, massor av information på nätet också! Våga ta reda på!


Jag som skulle gå i säng för att orka upp till jobbet i morgon, men ibland måste man få bort övertrycket innan man ska sova, så man kan säga att det var lite elakhet som kom ut nu... Men nu kan jag sova gott!


Har NI några åsikter om skolmaten????

5 kommentarer:

Sandra, i sagarden sa...

Vatå ilakheit?! Itt finns e väl nan störr logik i att äta socker än va e finns i att röikare röker?!?!
Å vi fick jo faktist typ ein skinkskivo när vi fick gröit å :P

Anonym sa...

SÅg ett intressant program om en pojke som hade fått autismdiagnos...när de tog bort socker och alla tillsatsämnen ur hans mat blev han "normal". Intressant.
Men det här med "lite" socker här och där triggar snabbt igång begäret efter mera...det är kanske inte så tydligt när man är mitt i sockerkarusellen, men när man står lite utanför och tittar så är det så tydligt. Den där sockerskeden på gröten ->bulle till kaffe-> choklad i affären på vägen hem...trötthetskoma i soffan efter maten -> å så lite choklad och bulla på det. För att man är VÄRD e. Det om det :)

// Maria, som å e iiilak :)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Det där med skolmaten väcker nog känslor hos oss alla. Ibland när sonen kommer hem så undrar man hur de tänkt när de satt ihop menyn.
- Pannkaka och sylt... är det lunch för växande skolbarn?
- Smörgås till mellis? Med lättmargarin (som tur är finns det även bregott i sonens skola och vi har bett honom välja det).
- Fruktstunder (vi skickar oftast med en morot eller tomater istället för frukt).
- Ris/potatis/pasta till alla maträtter (förutom pannkakorna då...)

Inte konstigt att barnen är hungriga och trötta när de kommer hem.

Anonym sa...

Nu ska int du vara jotava, klart bååna ska få ita såkre, he djor vi tå vi var båån å int ha vi ju teije na skada åv e. Å får man såkersjuukå så finns e ju midicin, så he så.

Designern sa...

>> Anonym - tydligen tog du skada av att du fick socker som barn då man ser hur och vad du skriver ...