måndag 26 november 2012

Heja fettfritt... typ...


Från årsskiftet höjer man priset på mjölk här i Finland, utom på den fettfria mjölken. Därför ska nu alla dagis- och skolbarn serveras endast fettfri mjölk. Känns det som att man tar ett, eller möjligen två, steg bakåt i utvecklingen? 

Så har vi då den alarmerande nyheten att finländarna lever ohälsosammare. Kolesterolvärdena har tydligen stigit eftersom vi börjat äta smör! Hemska saker - smör! Visst tror jag på att kolesterolvärdena stigit, det kan de göra, men det är ju faktiskt LDL och triglyceriderna man ska se på. De sjunker ju om man äter rätt fett, alltså naturligt, mättat fett.

Aproå kolesterol.... Jag har funderat en hel del fast jag inte har bloggat, t.ex. på det faktum att allt fler och allt yngre människor får diagnosen Alzheimers. Varför denna ökning? KAN det möjligen bero på att vår hjärna förtvinar för att den inte får det fett den behöver? KAN man ha den tanken? Jag skulle väldigt gärna vilja att någon gjorde en undersökning om vilka fetter Alzheimerspatienterna har ätit i huvudsak. OM de ätit något fett alls... För faktiskt, jag blev förvånad över det jag läste i artikeln jag markerade i förra stycket -
 "Sex procent av finländarna använder smör på brödet, medan motsvarande siffra år 2007 var tre procent. "
 Den som vill läsa mer om alzheimers eller margariner/smör hittar massor på kostdoktorn.se. Skrämmande läsning.


3 kommentarer:

Henni sa...

Jag vill tro på och hålla med dig. Och gör det, även om jag har funderat på varför min morfar fick Alzheimers men inte mormor har det. Han levde mest på kött, steksky och potatis, medan mormor lever på "fettfritt" + socker + kolhydrater. Har tänkt att det kanske kan bero på alkohol också, för han tog sig gärna en tuting då och då, medan hon inte gör det annat än vid ytterst speciella tillfällen. :)

Fisken Svea sa...

Äsch, då håller inte den teorin. Fast det är klart, ingen regel utan undantag.... Generna spelar ju in också förstås. Det kan ju bero på alla gifter och sånt som vi får i oss också. Men såg du den där forskningen som Kostdoktorn skrev om, om alzheimer-forskaren som gav kokosolja åt sin man när han fick alzheimer!

Anonym sa...

Hej, jag lyssnade på "Radio Vega" för en stund sedan, och där var det igen en hjärtläkare som varnade för att äta smör! Oj, oj vad det plötsligt har blivit farligt att äta riktig mat. Jag som tycker att jag mår allra bäst då jag äter mina mättade fetter, som smör, kokosolja o.s.v., och samtidigt håller ner kolhydratintaget. Men nej, det ska jag tydligen akta mig för, och att jag slipper att ha ont i magen titt som tätt,är det inbillning, eller?
På tal om alzheimer, så är det just det mättade fettet som är nödvändigt för att hjärnan ska fungera optimalt, så det lämnar vi inte bort...